Ovo je drugo po veličini ostrvo u Sredozemnom moru

23.05.2022

18:23

0

Autor: 24sedam

Duge pešane plaže , romantične uvale, bujna vegeacija garantuje odmor za uživanje

Ovo je drugo po veličini ostrvo u Sredozemnom moru
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sardinija je jugozapadna, ostrvska pokrajina Italije, smeštena u zapadnom Sredozemlju. Najbliže kopno ostrvu Sardinija je francusko ostrvo Korzika, koja je udaljena svega 11 km severno. Istočna obala ostrva Sardinija izlazi na Tirensko, a južna i zapadna na Sredozemno more. Sardinija je drugo po veličini ostrvo u Sredozemnom moru, nakon Sicilije. 

Pixabay
 

Prestonica i najveći grad je Kaljari, koji se nalazi na jugu ostrva, a drugi po veličini i značaju je Sasari, na severozapadu. Zbog činjenice da je Sardinija privredno najnerazvijenija pokrajina Italije, ostala je dugo zaštićena od posledica masovnog turizma i sačuvala prirodne lepote zbog kojih je danas toliko omiljena destinacija za letovanje.

Pixabay
 

Duge peščane plaže, bujna mediteranska vegetacija, kristalno čisto more, romantične uvale i brojni kulturno-istorijski spomenici uveriće vas da je Sardinija destinacija za letovanje na koju ćete poželeti da se vratite. Posebno je atraktivna lokalna gastronomija, koja se bazira na siru, paradajzu, maslinovom ulju, ribi i morskim plodovima, u kojima ćete svakako uživati ukoliko Sardinija bude Vaš izbor destinacije za letovanje.

Pixabay
 

Letovanje na Sardiniji možete iskoristiti i za odlazak do čuvene Smaragdne obale , oblast na severoistočnoj strani ostrva, u provinciji Olbia – Tempio, poznatu po divljoj lepoti uvala, specifičnoj smaragdnoj boji mora, predelima borovih šuma i ružičastih nijansi granitnih stena. Ova oblast je nadaleko poznata i kao destinacija za letovanje svetskog džet seta.

Profimedia
 

Sardinija ima više sunčanih dana od bilo kog drugog dela Italije i leži najdalje od kopna u odnosu na bilo koje drugo mediteransko ostrvo. Izraz „stara Evropa” prigladnije pristaje Sardiniji nego bilo kom drugom delu našeg kontinenta. Neotkrivena od strane turizma do 1960-ih, Sardinija i dalje živi u drugoj eri, naizgled netaknuta vremenom.

Profimedia
 

Robusna, spektakularna unutrašnjost ostrva obiluje istorijskim znamenitostima, pašnjacima, malim vinogradima i svežim voćem i povrćem, što zaista ostavlja utisak starog doba. Sardinija je, takođe, jedan od najvećih proizvođača organske hrane na svetu.

Profimedia
 

Sardinijanci su shvatili značaj očuvanja karaktera i kulturno-istorijskog nasleđa ostrva, te je donešen zakon koji zabranjuje izgradnju novih zgrada na manje od 3 km od mora kao i zakon o ograničavanju visine novih, a zabranu proširenja starih zgrada. Ovo je doprinelo kreiranju identiteta Sardinije kao jedne celine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike