U ove zatvore se ide dobrovoljno! Nekada domovi za kriminalce, danas raskošni hoteli

18.04.2022

09:00

0

Od sablasnih hodnika i rešetaka na prozorima do šik apartmana

U ove zatvore se ide dobrovoljno! Nekada domovi za kriminalce, danas raskošni hoteli
profimedia-0656724591 - Copyright Profimedia

Iako je ideja o pretvaranju zatvora u hotele u početku izgledala bizarno, zemlje širom sveta danas nude smeštaj u kome su nekada boravili samo osuđenici.

Neki su potpuno transformisani, ali ako bolje pogledate, i dalje možete videti ostatke njihove zastrašujuće prošlosti. Drugi su, međutim, odlučili da veliki deo svojih zgrada ostave u prvobitnom stanju.

ALCATRAZ Hotel am Japanischen Garten – Nemačka

Ako želite veoma autentično iskustvo boravka u zatvoru rezervišite smeštaj u hotelu Alcatraz am Japanischen Garten. Ovaj prvi nemački zatvor-hotel potiče iz 1879. godine i nalazi se nedaleko od Japanese Garden u centru Kaiserslauterna i nudi smeštaj u “zatvorskim” sobama, ali i u konvencionalnim hotelskim sobama. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BiletDV.ru (@biletdv_ru)

U “zatvorskim” sobama gosti mogu iskusiti zatvorski život, a tome pridonose rešetke na prozorima, originalni zatvorski kreveti (koje su napravili nekadašnji zatvorenici) i toalet s umivaonikom u istoj sobi. Hinter Gittern Bar, na nemačkom “iza rešetaka”, idealan je za opustiti se uz piće nakon napornog dana pre odlaska na spavanje u tišinu zatvoreničke ćelije ili sobe.

Hotel Katajanokka – Finska

Hotel Katajanokka smešten je u nekadašnji županijski zatvor i jedinicu za zadržavanje optuženika iz 1837. godine.

Profimedia
 

Unutar zidova možete pronaći jedinstveni svet kontrasta uz umirujući komfor, stilizovan dizajn i nordijski luksuz. Restoran Linnankellari nalazi se u podrumu ovog starog zatvora i nudi lokalnu finsko-skandinavsku organsku hranu koja se priprema od najkvalitetnijih sastojaka.

Het Arresthuis – Holandija

Het Arresthuis, u prevodu “hapšenje u domu”, naziv je nekadašnjeg zatvora i jedinice za zadržavanje optuženika koji čekaju suđenje, a presudom možda i državni zatvor.

Profimedia
 

Danas ovaj prostor gostima nudi luksuzne sobe s besplatnim internetom, flat screen televizorom i internacionalnom gurmanskom kuhinjom u restoranu hotela što je daleko od najosnovnije hrane koju su zatvorenici nekada dobijali.

Langholmen Hotell – Švedska

Langholmen Hotell nalazi se u zgradi zatvora iz 19. veka na Langholmen ostrvu u Stokholmu. Moderne sobe hotela zadržale su mnoge autentične zatvorske detalje iz dana kada je zgrada bila poznata po nazivu Crow Remand zatvor.

 

U ovom hotelu nalazi se i intrigantno zanimljiv muzej zatvora "From Crime to Chains" koji je otvoren svaki dan i gostima nudi uvid u uzbudljivu prošlost Langholmena, a muzej i hotel možete upoznati uz pomoć vodiča i raznih zabavnih aktivnosti.

The Liberty Hotel – SAD

Danas je poznat kao luksuzan Liberty Hotel, a od 1851. godine ova zgrada koristila se kao zatvor pod nazivom The Charles Street Jail. Ovaj zatvor bio je “dom” mnogim poznatim osuđenicima.

Profimedia
 

Danas Liberty hotel elegantno kombinuje istorijski stil i arhitekturu sa modernim potrebama poput pristupa internetu i vrhunski opremljene teretane.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike