Poznat po teškom radu, strogim kaznama, ali i dobroj hrani i rok bendu! Kako je izgledao život u zloglasnom zatvoru Alkatraz?

14.02.2022

16:30

0

Autor: 24sedam

Izolovana situacija činila je pokušaje bekstva iz njega prilično nemogućim, a zatvorenici koji su tamo poslati znali su da neće izaći uskoro

Poznat po teškom radu, strogim kaznama, ali i dobroj hrani i rok bendu! Kako je izgledao život u zloglasnom zatvoru Alkatraz?
profimedia-0001684568 - Copyright Profimedia

Ali kakav je bio život u ovom ozloglašenom zatvoru pre nego što je zatvoren 1963. godine?

Alkatraz je imao 336 ćelija dimenzija metar i po sa dva, svaka sa krevetom, umivaonikom i toaletom. Prema rečima Džima Kvilena, zatvorenika iz 1942. godine, toalet nije imao sedište, a umivaonik je imao samo hladnu vodu.

Ćelije u Bloku D su bile veće, ali to je zato što su korišćene kao samice.

Alkatraz nikada nije bio prepun, a svaki robijaš je imao svoju ćeliju, što je bila srećna okolnost jer bi se na taj način spračavali međusobni sukobi.  

Profimedia
 

Četiri prava davana su svakom zatvoreniku: odeća, hrana (tri obroka dnevno), smeštaj i medicinska nega. Medicinsku negu je pružala bolnica koja je uključivala stomatološke i psihijatrijske usluge.

Dodatna prava koja se mogu zaraditi uključivala su odlazak u biblioteku, igranje softbola ili bejzbola, odlazak u crkvu, slušanje radija, gledanje filmova i igranje šaha, dama ili domina.

Prema sajtu Alcatraz History, zatvorenici su mogli da učestvuju u dopisnim kursevima koje je nudio Univerzitet Kalifornije. Zatvorenici su mogli da biraju između 19 različitih kurseva koji se kreću od osnovne engleske književnosti i početne algebre do živinarstva.

Profimedia
 

Zatvor poznat po dobroj hrani

Hrana je bila razlog zašto su zatvorenici želeli da budu prebačeni u Alkatraz. Pričalo se da je posluživanje dobre hrane bila ideja prvog upravnika, koji je shvatio da loša hrana dovodi do nesrećnih zatvorenika i nereda. Hrana je servirana u 6:45, 11:40 i 16:25.

Prema Rankeru, jelovnik iz 1946. opisuje kako su „zatvorenici za doručak jeli dinstano voće, žitarice, mleko, hleb i kafu. Ručak, najveći obrok u danu, uključivao je supu i meso sa povrćem, hlebom i čajem. Za užinu bi dobijali pitu od jabuka ili kukuruz. Večera je bila slična ručku, zatvorenici su jeli supu, povrće i hleb uz voće, kolače ili žele kao desert.

Profimedia
 

Zatvor je imao svoj bend

Bend, poznat kao „The Rock Islanders“, mogao je da vežba samo između 17:30 i 19 časova, ali nije bilo dozvoljeno zviždanje ili pevanje tokom proba. Svaka praksa van ovog vremena rezultirala bi konfiskovanjem instrumenta i disciplinskim kažnjavanjem zatvorenika.

Nekoliko izvora pripisuje formiranje rok benda Al Kaponeu, koji je molio upravnika da mu dozvoli da formira bend i uspeo da se izbori za to. Prema pismima koje je napisao, naučio je da svira gitaru, bendžo i mandolu.

AP photo
 

Težak rad je mogao smanjiti kaznu

Zatvorenici su mogli raditi u vešeraju, u kuhinji ili u bašti i na taj način zaraditi skraćenje kazne za koji dan. Za takav posao mogli su da zarade između 5-12 centi po satu, ali što je još važnije, zatvorenik je mogao da zaradi odsluženje kazne.

Tako su posao u industriji kao što su perionica i fabrika za obradu drveta omogućavali zatvorenicima da oduzmu dva dana od kazne za svaki odrađeni mesec tokom prve godine. Tokom druge do četvrte godine bilo je to četiri dana, peta i sve naredne godine donosile bi pet dana mesečno.

Stroga pravila ponašanja

Sa zatvorenicima, uključujući ozloglašene kriminalce kao što je bio Al Kapone, bilo je od suštinske važnosti da upravnik i čuvari održavaju red. Da bi pokušali da zaustave pokušaje bekstva, zatvorenici bi se brojali čak 13 puta dnevno.

Svakom zatvoreniku je bio dozvoljen jedan posetilac mesečno. Pratio se svaki razgovor, a poseta bi bila privedena kraju ako bi zatvorenici pričali o aktuelnostima, zatvoru ili drugim zatvorenicima.

Profimedia
 

Apsolutna tišina je ukinuta kao previše strogo pravilo

U prvih nekoliko godina Alkatraza važilo je pravilo da zatvorenici ne mogu međusobno da komuniciraju. Mogli su da razgovaraju samo u radionicama ili u dvorištu za vežbanje subotom popodne i nedeljom ujutru.

Ovo pravilo je ukinuto 1937. godine, ne samo zato što je do medija dolazila informacija koliko je to pravilo oštro, već i zato što ga je bilo teško sprovesti jer su muškarci pronalazili načine da ga zaobiđu (kao što je korišćenje cevi u ćelijama za komunikaciju ). Posle toga ćutanje je bilo obavezno samo u samici.

Pisma su strogo kontrolisana

Bivši zatvorenik Brajan Konvej ispričao je za Reader’s Digest 1938. o pravilima koja se odnose na pisma. „Bilo nam je dozvoljeno da napišemo samo jedno pismo od ne više od dve stranice svake nedelje. To je morao biti krvni srodnik, nijedan zatvorenik nije mogao da piše svojoj dragoj".

Profimedia
 

Zatvorenici su mislili da je Alkatraz uklet

Mnogo je priča o napuštenim zatvorima koje proganjaju bivši zatvorenici, ali Alkatraz je navodno bio uklet dok je u njemu još bilo ljudi.

Čuvari koji su radili u Alkatrazu prijavili su duha zvanog „Stvar“, koji je imao blistave oči i koji bi stenjao i jecao. Njegovu pojavu pratili su strašni mirisi. Takođe bi čuli fantomske pucnje tako stvarne da su pomišljali da su neki zatvorenici sigurno pobegli i naoružali se.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike