Mirisna luka ili Hong Kong najskuplji grad na svetu

27.03.2022

12:30

0

Svetska metropola, grad u kojem se stopaju azijaska i zapadnjačka kultura u jednu. Grad oblakodera smešten na obodu Južnog kineskog mora

Mirisna luka ili Hong Kong najskuplji  grad na svetu
hong-kong-g6c9539595_1920 - Copyright Pixabay

Hong Kong se nalazi na listi najskupljih gradova na svetu (pored Singapura, Tokija, Londona). Hong Kong je azijska finansijska prestonica.

Pixabay
 

Hong Kong je grad-država, kao što je slučaj i sa Makaom. Hong Kong i Makao jesu deo Narodne republike Kine, ali funkcionušu kao zasebne države. Kinezima iz svih delova Kine je neophodna viza da bi otišli u Hong Kong. Viza se 100% dobija, ali ta činjenica dosta govori o posebnosti Hong Konga i suverenitetu od ostatka Kine.

Pixabay
 

Između mora i planina – geografski položaj luke Hong Kong

U Aziji, na samom jugu Kine, smešten je grad čije obale zapljuskuje Južno kinesko more – Hong Kong. Nedaleko od Hong Konga je smešten Makao, dok se na severu graniči sa gradom Šenžen (Shenzhen).

Hong Kong se prostire na istoimenom ostrvu i poluostrvima Kaulun (Kowloon) i Nove teritorije (New Territories). Takođe sadrži veliki broj malih ostrva od kojih je najveće Lantau.

Područje Hong Konga je brdovito i planinsko, tako da je samo 25% od ukupne površine naseljeno. Najnaseljenije je poluostrvo Kaulun, potom severni deo ostrva Hong Kong i severni deo Novih teritorija.

Hong Kong ima plaže, ali je većina njih prljava. Što je plaža udaljenija od samog grada, to je čistija i u njoj je moguće kupanje.

Verovali ili ne, Hong Kong je grad prepun zelenila. Hong Kong je raj za ljubitelje parkova i planinarenja.

Hong Kong predstavlja jedinstveni spoj urbanog i užurbanog načina življenja, blještavih reklama i relaksacije u prirodi kojom je okružen.

Klima u Hong Kongu

Hong Kong odlikuje vlažna suptropska klima, sa čestom pojavom monsunskih kiša.Leta su vrela i vlažna, dok poneki tajfun stanovnicima (a i turistima) ume poprilično da zagorča život. Tajfuni se najčešće javljaju tokom septembra meseca.

Ukoliko zimi duva

Pixabay
 

vetar sa severa, onda bude hladno. Najhladniji meseci su decembar, januar i februar. Pa i tada se temperatura kreće oko 15°C.

Hong Kong je najbolje posetiti tokom jeseni (naročito oktobra) ili proleća kada je klima najpovoljnija – sunčana i pretežno suva.

Prosečna godišnja temperatura u Hong Kongu se kreće oko 20°C.

Hong Kong ima problem sa zagađenošću, kada su vazduh, voda i zemlja u pitanju. Ostaje nam samo da se nadamo da će Kinezi uspeti da svedu zagađenost u svojim gradovima na minimum.

Let avionom do egzotičnog i dalekog Hong Konga

Beograd je vazdušnom linijom udaljen od Hong Konga 8.564 kilometara. Kako se radi o ozbiljnoj kilometraži, avion je najbolje rešenje kako bezbedno i brzo stići.Do Hong Konga se može stići za 20 sati sa jednim presedanjem. Cena povratne karte se u proseku kreće oko 550 evra, ali možete proći i povoljnije ukoliko kupite kartu nekoliko meseci unapred.

Aerodrom Ček Lap Kok (Chep Lap Kok) u Hong Kongu je glavna tranzitna destinacija ne samo u Kini, već čitavoj Aziji. Aerodrom je otvoren 1998. godine i godišnje opsluži oko 45 miliona ljudi.

Aerodrom Kai Tak je bio glavni u periodu od 1925. do 1998. godine kada je i zatvoren. Kai Tak se nalazi na listi najopasnijih aerodroma na svetu. Naime, sletanje se zbivalo između planina i oblakodera, kroz gusti smog. Kako se nesreće kojih je bilo ne bi više ponavljale, otvoren je Ček Lap Kok.Hong Kong je odlično povezan sa Kinom i drugim susednim zemljama kako avionom, tako brzom železnicom i autobusima.Hong Kong ima vremensku razliku +7 (odnosno +6) u odnosu na Srbiju

Srbima nije potrebna turistička viza za boravak u Hong Kongu do 14 dana.

Polisa putnog osiguranja je i više nego poželjna. Bez obzira koliko ste zdravi, vazduh Hong Konga može da Vas preseče tako da će Vam biti neophodni lekovi, a možda i lečenje.Međunarodni poziv za Hong Kong je +852. Hitne službe (policija, vatrogasci, hitna pomoć) se dobija na broj 999. Jedna važna napomena – nepoznavanje kineskog može da bude problem, tako da se naoružajte strpljenjem čak iako je mnogo hitno.Hong Kong jeste futuristički grad iz filma Blade runner, ali je bezbedan kako danju, tako i noću.Zvanična valuta je hongkonški dolar (HK).

Pixabay
 

Azijskim tigrovima ili malim azijskim zmajevima se nazivaju Tajvan, Singapur, Južna Koreja i Hong Kong. Tigrovima se nazivaju zbog jačine koje poseduju. Naravno, misli se na ekonomsku i industrijsku jačinu i silu.Pomenute zemlje i gradovi su tu gde jesu zbog kombinacije odličnog obrazovanja s jedne strane, i jeftine radne snage s druge strane. Jednakost između ljudi, proizvodnja i izvoz robe, kao i autoritativni politički sistem su ubrzali čitav proces ekonomskog razvoja.Što se tiče evropskih zemalja, samo Irska nosi epitet „keltskog tigra“.

Zanimljive činjenice o neobičnom Hong Kongu

Bukvalno prevedeno, Hong Kong znači „mirisna luka“.

Zvanični jezici Hong Konga su kineski (kantonski dijalekat) i engleski.

Najviše oblakodera na svetu ima Hong Kong.

Nigde na svetu se ne može videti tolika količina rols-rojs vozila koliko na ulicama Hong Konga.

Hong Kong spada među najgušće naseljenim gradovima na svetu.

Pixabay
 

Hong Kong su preuzeli Britanci nakon što su Kinezi izgubili opijumski rat sa njima 1842. godine. Hong Kong je postao nezavistan od Kine 1. jula 1997. godine.Da li ste nekada zagledali simbol na zastavi Hong Konga? Na njoj su nacrtane glave belog delfina.U Hong Kongu se nalazi veliki broj restorana sa Mišelinovom zvezdicom i većina tih restorana je finansijski dostupna svima.

U Hong Kongu ulicama krstare tramvaji na dva sprata.

Ako ste mislili da je čuveni crveni most u San Francisku najduži na svetu, prevarili ste se. Najduži most se nalazi u Hong Kongu – The Tsing Ma Bridge.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike