Ova zemlja je svetska prestonica dijamanata i rekorder po broju dvoraca

11.03.2022

10:00

0

Belgija ima najdužu tramvajsku liniju na svetu. Dugačka je 68 kilometara i ima 69 stanica

Ova zemlja je svetska prestonica dijamanata i rekorder po broju dvoraca
profimedia-0468672492 - Copyright Profimedia


Ruralna Belgija u svom najlepšem izdanju isprepliće reku, dvorce i ruševine zidina sa malim gradićima u čijoj se pozadini uzdižu krečnjačke litice. Ovo je odlično mesto za vožnju brodom, a nudi niz opcija za biciklizam i šetanje.

 

Waterloo

Veštačko brdašce usred poljoprivrednog kraja i na vrhu memorijalna skulptura lava podsetnik su na dan i mesto kada su Napoleon i njegova vojska zaustavljeni. Za ljubitelje istorije, ovo je nezaobilazna stanica na putovanju Belgijom.

Profimedia
 

 

Grand Place

La Grand Place u Bruxellesu je jedan od najlepših svetskih trgova. Okružen je predivnim zdanjima, a dominira gotička srednjovekovna gradska skupština. Trg je, kao izvanredan primer arhitekture 17. veka, uvršten i na UNESCO-ovu listu svetske baštine.

U avgustu svake druge godine njegov centar prekriven je cvetnim tepihom površine 75 puta 24 metara. U njemu se nalazi oko 120 međunarodnih vladinih organizacija, 1.400 nevladinih organizacija i 181 ambasada.

Profimedia
 

Sigurno niste znali

Belgija ima najdužu tramvajsku liniju na svetu. Dugačka je 68 kilometara i ima 69 stanica. Bruxelles je dom najdubljeg bazena na svetu, nazvanog Nemo33. Dubok je 35 metara. Dalje, belgijski muškarci su nakon Holanđana, drugi najviši na svetu, sa prosekom od 181,7 centimetara , a nakon Holandije, Belgija je takođe druga zemlja na svetu koja je legalizovala istopolne brakove.

Profimedia
 

Belgijanci plaćaju masne poreze, a masovno se i razvode (stopa razvoda im je 70 posto). Od Iraka su preuzeli rekord u formiranju vlade - 541 dan formiranja koalicije plus još 48 dana za popunjavanje ministarskih mesta.

Profimedia
 

U Belgiji je rođena i Odri Hepburn, godišnje se u Belgiji proizvede više od 173.000 tona čokolade. Na kraju, belgijski je Antwerpen svetska prestolnica dijamanata - tamo se godišnje okrene oko 20 milijardi evra, a iz Belgije potiče i čak 80 posto biljarskih kugli na svetu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: jutarnji.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike