5 stvari koje morate videti u Barseloni!

24.02.2022

10:14

0

Autor: 24sedam

Ovaj nesvakidašnji grad udaljen je od Beograda 2000 kilometara

5 stvari koje morate videti u Barseloni!
barcelona-ge6a671e9a_1920 - Copyright Pixabay

Atraktivna kakva jeste, čini se da se Barselona na svakom koraku razmeće svojim znamenitostima i lepotama. Umetnost koja se čita sa fasada, istorija koja se krije iza svakog ćoška a pokazuje u muzejima, karakter i mentalitet ljudi koji se upija na ulicama, pijaci, stadionu.

Pixabay
 

Pijaca Bukerija – ukus Barselone

Pijace najbolje otkrivaju svakodnevni način života nekog naroda i navike stanovništva. Stoga kada govorimo o Barseloni, ne možemo zaobići Bukeriju (Boqueria), tim pre što se nalazi duž Ramble. Ovde se još od XVII veka skupljaju lokalni pekari, mesari, ribari i poljoprivrednici u želji da prodaju svoje proizvode. Ta tradicija živi i danas – prodaje se sveža riba, meso, pecivo, voće, povrće i razni drugi proizvodi. I kao da to nije dovoljno, brojni kafići i restorani nalaze se oko pijace, upotpunjujući sveukupnu ponudu hrane i pića.

Pixabay
 

 

Bari Gotik – gotička četvrt

Brojne crkve, muzeji i trgovi daju mu srednjevekovni izgled koji posetioce vraća u prošlost. Ovde su, takoreći, ispisane prve stranice istorije Barselone – gotička četvrt je zapravno podignuta oko antičkog rimskog grada Barcina, čiji se ostaci i danas mogu videti. Posetite istorijski muzej i bićete u prilici da vidite ostatke rimskih kuća i ulica koji se nalaze ispod muzeja. U Barsi je  nezaobilazna katedrala Svete Eulalie (Saint Eulalia), poznate i kao La Seu, i uverićete se zašto se smatra jednim od najlepših primeraka gotičke arhitekture u čitavoj Španiji.

Pixabay
 

Kamp Nou – više od stadiona

Čak i ako niste ljubitelj fudbala, poseta ovog stadiona vas neće ostaviti ravnodušnim. Ako je moto fudbalskog kluba Barselona „Više od kluba“, onda bi iza Kamp Nou-a trebao da stoji slogan „Više od stadiona“. Stadion na kome Barselona igra kao domaćin može da primi neverovatnih 99.354 gledaoca, što ga čini najvećim stadionom u evropi i drugim najvećim stadionom u svetu! Prilika da gledate utakmicu jednog od najtrofejnijih klubova evrope zajedno sa 100.000 navijača i da osetite atmosferu koja vlada na tribinama jednog takvog stadiona ne pruža se svaki dan.

Pixabay
 

Barseloneta – opuštanje na obali Mediterana

Duga peščana plaža sa uređenim šetalištem u zaleđu idealno je mesto za predah i opuštanje posle obilaska grada i njegovih znamenitosti. Jednom kada beton pod nogama zamenite peskom, osetite miris mora i osveženje povetarca koji duva sa Mediterana. Nekadašnji ribarski distrikt je doživeo pravu transformaciju i pretvoren je u lepo uređenu plažu kakvu katalonska prestonica i zaslužuje. Barseloneta je jednako živa i danju i noću, a najpopularnija je među mladima.

Pixabay
 

Tibidabo – panorama Barselone na dlanu

Tibidabo je još jedno uzvišenje smešteno u zaleđu Barselone. Zahvaljujući takvom položaju i visini, sa njega se pruža fantastičan pogled na čitav grad i more u zaleđu. Ispijanje kafe i uživanje u panorami Barselone je samo po sebi dovoljan razlog da posetite Tibidabo. Na vrhu brda se nalazi i Hram Svetog Srca građen u neogotičkom stilu, sa bronzanom statuom Hrista na njenom vrhu. U blizi je i simpatičan mali zabavni park u kome jednako uživaju i mališani i odrasli, a koji radi od marta do septembra.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike