Prodaju se ukradeni podaci 500 miliona ljudi: Ugrožena privatnost dve trećine korisnika Linkdina

09.04.2021

13:55

0

Autor: Slavica Kalaba

Izvor: Tanjug

Podaci koji su procurili obuhvataju puno ime i prezime, imejl adrese korisnika, brojeve telefona, informacije o radnom mestu

Pixabay

Poslovna društvena mreža Linkdin (LinkedIn), u vlasništvu Majkrosofta, najnovija je žrtva masovnog curenja podataka pri čemu su sajber kriminalci hakovali podatake sa oko 500 miliona korisničkih profila, izvestio je portal cibernews.com.

Nepoznato lice je oglasilo onlajn prodaju dva miliona podataka na jednom hakerskom forumu navodeći da su oni prikupljeni sa 500 miliona profila na Linkdinu. Podaci koji su procurili obuhvataju imejl adrese korisnika, brojeve telefona, informacije o radnom mestu, puna imena i prezimena, pol korisnika i slično, prenosi Biznis Insajder.

Pixabay

Majkrosoftova duštvena mreža je potvrdila da su neki hakeri na svojim forumima zaista objavili prodaju podataka njenih korisnika. Hakeri tvrde da se radi o pola milijarde naloga, ali za sada nema zvanične potvrde da li je ta cifra tačna.

Portparol Linkdina je izjavio da kompanija još uvek istražuje ovaj problem i da se čini da su sa njihove platforme uzeti podaci koji su svima vidljivi, koji su zatim kombinovani sa podacima pokradenim sa drugih veb sajtova i kompanijskih internet stranica i ponuđeni na prodaju na mreži.

Prema podacima sa sajta kompanije, Linkdin ima bazu od 740 miliona korisnika, tako ova krađa znači da je ugrožena privatnost oko dve trećine korisnika te platforme.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti