Tehnologija prepoznavanja lica u službi zakona: U Moskvi uhapšeno 900 kriminalaca

30.03.2021

16:00

0

Autor: Slavica Kalaba

U San Francisku je primena ove tehnologije zabranjena, a u Šangaju je već koriste u apotekama prilikom kupovine psihoaktivnih supstanci

Pixabay

U poslednjih godinu dana uveliko se raspravlja o prednostima i opasnostima koje uvođenje softvera za prepoznavanje lica može da donese. Mišljenja po zemljama su različita, a u nekima su takvi uređaji i zabranjeni.

Pixabay

San Francisko je prvi američki grad koji je zabranio policiji i drugim vladinim agencijama korišćenje ove tehnologije prilikom pronalaženja prestupnika, iako su sa njom rešili nekoliko slučajeva. Međutim, grupe koje se bave zaštitom građanskih prava smatraju da to može krenuti u smeru prevelikog nadzora i gradska vlada je odlučila da stane na njihovu stranu.

U Šangaju je kineska vlada već počela da koristi ovu tehnologiju u apotekama, kada se kupuju određeni lekovi. To se pre svega odnosi na lekove koji sadrže psihoaktivne supstance. Ubuduće, ko bude kupovao takve medikamente moraće da svoj identitet potvrdi skeniranjem lica.

S druge strane, iz Moskve javljaju da je od septembra prošle godine zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja lica koja je instalirana u metro stanicama uhvaćeno 900 osoba koje se terete za dilovanje, krađu ili paljevine.

Pixabay

Direktor sigurnosti metroa u Moskvi Andre Kičigin objašnjava da tehnologija prepoznaje samo ljude s poternica, a da su svi drugi sigurni. On je rekao da je zahvaljujući ovom uređaju pronađeno i dvadeset petoro izgubljene dece.

Do kraja ove godine, pomoću ove tehnologije moći će da se plati i vožnja u metrou. Uređaj će prepoznati lice, spojiti ga s računom u banci i skinuti odgovarajući iznos.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti