Nisu sve aplikacije sigurne: Zbog lažne aplikacije ostao bez ušteđevine

06.04.2021

14:30

0

Autor: Slavica Kalaba

FBI je preuzeo ovaj slučaj prevare

Pixabay

Google Play Store i App Store su mesta gde preuzimamo aplikacije koje mogu znatno da nam olakšaju život, bilo da se lakše snađemo u novim mestima ili da ih koristimo za razonodu.

Do sada smo mislili da je većina njih bezbedna ali slučaj Filipa Hristodula nas upozorava da moramo biti veoma oprezni, naročito ako se radi o novcu.

On je na svoj iPhone hteo da instalira aplikaciju za Trezor, mali USB uređaj koji služi kao novčanik za kriptovalute. Otišao je u App Store, potražio Trezor i pronašao aplikaciju koja je imala logo te kompanije. Aplikacija je imala skoro pet zvezdica, pa Hristodulu nije imao nikakve sumnje kada je nju odabrao.

Pixabay/ WorldSpectrum

Da bi video stanje u svom virtuelnom novčaniku za kriptovalute, morao je u aplikaciji da upiše korisničke podatke. Gotovo istog trenutka njegovih 17,1 bitkoina, koji su u tom trenutku vredeli oko 600.000 dolara, nestalo mu je jer je aplikacija bila lažna.

Hristodulu je u intervjuu istakao da je ljut na Apple jer je verovao da je App Store sigurno mesto i da su sve aplikacije dobro proverene.

Pixabay/LoboStudioHamburg

Posebno mu je zasmetalo što Apple svoj App Store reklamira kao „najsigurnije mesto za aplikacije na svetu“. S druge strane, stručnjaci upozoravaju da sajber kriminalcima prilično lako da zaobiđu sva pravila i prepreke koje im se postavljaju.

Jedan od načina je da na pregled kompaniji Apple predaju neku nevinu aplikaciju, recimo za merenje koraka u toku dana. Kada se jednom ta aplikacija pojavi u Apple prodavnici, jednostavno je zamene i u potpunosti promene.

Uz to, Trezor nema aplikacije ni u App Store ni u Google Play Store i već godinama upozorava na prevare. Zbog svega što se desilo, FBI je preuzeo slučaj i radi na njemu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti