Roboti debitovali na modnoj reviji u Milanu

12.03.2021

13:00

0

Autor: Slavica Kalaba

Da li će i manekene zameniti roboti u budućnosti?

Printscreen

Najnovija revija kompanije Dolce & Gabbana, održana 1. marta u Milanu, ušla je u istoriju, ali ne zbog novih modela, već zbog manekena: na modnoj pisti debitovali su roboti.

Printscreen

Eksperiment je rezultat saradnje modne kuće Dolce & Gabbana i IIT-a, Italijanskog tehnološkog instituta sa sedištem u Đenovi. Istraživači su dizajnerima „pozajmili“ tri iCub-a, humanoidna robota, i još jedan android sa veštačkom inteligencijom.

Printscreen

Roboti, koji su visoki 104 centimetra i teški 22 kilograma, hodali su pistom pored modela od krvi i mesa, stvarajući futurističku reviju. Uz malo kodiranja, istraživači su napravili robote sposobne da se uklope u novu kolekciju sa 135 modela inspirisanih devedesetima, dok su drugi jednostavno klizili pistom, natovareni lancima, tašnicama i biserima.

Printscreen

Modni dizajneri Stefano Dolče i Domenik Gabana kažu da su na ovu naizgled ludu ideju došli tokom prošle godine, koja je svima promenila živote:

– Budući da nismo mogli da putujemo ili upoznajemo ljude i klijente, svet smo videli kroz društvene mreže i smislili sledeće poglavlje za našu modu, ali pošto nismo stručni, kontaktirali smo s kompanijom iz Đenove. Ovim smo hteli da podsetimo da je budućnost blizu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti