Manastir Kipinas, jedan od najlepših u Grčkoj: Pre osam vekova izgrađen u steni

03.05.2021

17:30

0

Autor: A.Gligorijević

Spektakularni pogled na okolinu ostavlja bez daha

Vikipedija

Manastir Kipinas grčke pravoslavne crkve skriven je iznad kanjona reke Kalaritikos u planinskom lancu Athamanika. Izgrađen je 1212. godine i posvećen je Devici Mariji. Reč je o jednom od najlepših i najimpresivnijih kompleksa ove vrste u Grčkoj.

Tražeći savršenu lokaciju za uspostavljenje novog crkvenog reda, grupa sveštenika iz obližnjeg manastira primetila je rupu u planini. Posluživši se dugačkim štapovima uspeli su do joj priđu. Tom prilikom su primetili da se tu nalazi pećina ispunjena stalaktitima i stalagnitima ispred koje se nalazi ponor.Tada su odlučili da će to biti mesto na kojem će izgraditi manastir.

Profimedia

Jedan od razloga za izbor ovog nepristupačnog mesta jesu i pljačkaški napadi koji su u to doba bili česti. Da bi se od njih odbranili, sveštenici su izgradili visoki zid, teška vrata i pokretni drveni most koji je premošćavao ponor. Svaki put kad bi im se približili opasni razbojnici, sveštenici  bi podigli most i tako se spasili od napada.

Iako u manastiru više niko ne živi i danas se može turistički razgledati, a drveni most i dalje postoji te se može i podignuti. Pored crkve sa freskama koje su neprocenjive vrednosti, posetioci mogu videti i biblioteku sa nekoliko originalnih dokumenata starih osamsto godina, kao i nekoliko svešteničkih odaja i zajedničke prostorije za molitvu i druženje.

Naravno , tu je i spektakularni pogled na okolinu iz manastria koji ostavlja bez daha, koji privlači turiste iz celog sveta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti