Mistična reka Godina: Veruje se da mladi pre braka treba da dođu na njenu obalu kako bi njihova ljubav ostala nepromenjena

22.04.2021

17:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Reka ima tačno 365 metara, koliko je i dana u godini, i ne menja svoju dužinu ni za milimetar

Printscreen

Reka Vrelo, koja izvire u podnožju Vidojeve pećine i protiče kroz naselje Perućac nedaleko od Bajine Bašte, dugačka je 365 metara, koliko ima i dana u godini, i zato je poznatija pod imenom Godina.

Printscreen

To je jedna od najkraćih reka u svetu, a poznata je po bistroj vodi, vodopadu visokom 10 metara i kalifornijskoj pastrmki. Duž njene obale rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova i orah.

Printscreen

Na njoj se nalaze dve hidrocentrale, od kojih je jedna pokrenuta još 1927. godine, po projektu dr Miladina Pećinara.

Printscreen

Reci, koja svoju dužinu ne menja ni za jedan milimetar, mnogi pripisuju mistična dejstva. Veruje se da mladi, pre nego što stupe u brak, treba da dođu na njenu obalu kako bi njihova ljubav ostala zauvek nepromenjena.

Printscreen

Priča se i da je mnogima pomogla da dobiju potomke i otklone razne psihofizičke tegobe. Kažu i da sreća čeka svakoga ko prepešači ceo njen tok i daruje joj novčić koji je prethodno prenoćio pod jastukom. Mnogi tvrde da su im se želje ispunile u roku od 365 dana nakon što su se prvi put nad ovom rekom pomolili.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti