Istina o brkatoj princezi: Simbol lepote ili predmet podsmeha?

07.05.2021

14:30

0

Autor: A.Gligorijević

Istorijske fotografije koje godinama kruže Internetom

Printscreen/Youtube

Definicija lepote se drastično menjala tokom vremena. U Persiji 19. veka zapadni standardi lepote nisu bili dominantni. Negovali su svoje standarde lepote. Što je žena bila muževnija, smatrala se lepšom.

Na slici je princeza Fatemah Kanum Esmet al-Dovleh, ćerka kralja Nasir el Din Šah Kadžara koji je vladao zemljom od 1848. do 1896. godine. Princeza o kojoj ćete na Internetu pročitati da se smatra smatra simbolom lepote Persije 19. veka i jednom od najfotografisanijih žena na dvoru svoga oca.

Sve je počelo 2017. godine sa ovom slikom i komentarom „Ova žena je bila simbol lepote u Persiji (Iran), a 13 muškaraca se ubilo jer ih je odbila“. Nakon toga fotografija je osvojila Internet. Stvoreno je hiljade memova, a priča je velikom brzinom putovala od usta do usta. Ali, da li je priča koja prati ovu fotografiju istinita?

U stvarnosti očigledno nije postojala princeza Kajar, ali priča o dinastiji Kajar je istinita. Da, postojala je dinastija Kajar koja je vladala Persijom.

Istina u vezi s ovom pričom je da su u 19. veku Persijanke na licu zaista nosile brkove pa tako i žene dinastije Kajar.

Na fotografijama koje kruže Internetom vide se dve sestre, princeza Fatemah Khanum “‘Esmat al-Dovleh” i njena polusestra, princeza Zahre Khanom Tadj es-Saltaneh, ćerke Naser ul-din Shaha kralja Persije koji je vladao zemljom skoro 50 godina. Kralj je voleo književnost i fotografiju i upravo je on slikao vlastitu ćerku Esmat, čija je slika osvojila virtuelni svet.

Što se tiče priče o 13 muškaraca koji su se ubili zbog neuzvraćene ljubavi, prema istoričarki Viktoriji Martinez, verovatno je da je Esmat već bila udata pre nego što je napunila 12 godina. Brak je najverovatnije dogovoren jer je to bio običaj tog vremena, ne ostavljajući joj vremena da upozna bilo kog drugog muškarca osim muške rodbine.

Drugi član dinastije Kajar na koji se memovi odnose je princeza Zahra Khanom Tadj es-Saltaneh, koja je stekla posthumnu slavu kao jedna od prvih naprednih iranskih žena. U braku sa Amirom Hussein Khan Shoja-al Saltaneh, imala je dva sina i dve ćerke, ali njihov brak se završio razvodom, verovatno nečuvenim u to vreme, posebno u konzervativnoj Persiji.

Intelektualka, slikarka i spisateljica, princeza Zahra bi održavala književne večeri u svojoj kući jednom nedeljno. Kao feministkinja pomagala je u osnivanju „Društva ženske slobode“, organizacije koja od 1910. godine zagovara i štiti prava iranskih žena.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti