Hramovi čovečanstva u Damanhuru: Najveća podzemna građevina na svetu, nastala kao vizija jednog čoveka

23.02.2021

17:30

0

Autor: A.Gligorijević

Mnogi ljudi su ih definisali kao osmo čudo sveta

Profimedia

U italijanskim Alpima između Torina i Aoste nalazi se Federacija Damanhur sa 800 stanovnika, mistično mesto koje su Ujedinjene nacije proglasile najboljim modelom samoodržive zajednice na svetu.

Godine 1975. Damanhur je osnovao čovek po imenu Falko Tarasako, koji je verovao u solidarnost, deljenje, ljubav i poštovanje okoline. Iako na ovom mestu ima mnogo fascinantnih stvari, Damanhur je najpoznatiji po katedrali koja se zove Hramovi čovečanstva. U planinama, skrivena, leži najveća podzemna građevina na svetu, koju mnogi i danas nazivaju osmim svetskim čudom.

Profimedia

Ručnim kopanjem stena 1978. godine ušlo se u gradnju, koja je nakon dugih 16 godina privedena kraju.

Hramovi čovečanstva zauzimaju 8.500 kvadratnih metara podzemnog prostora, podeljenih na pet spratova, do dubine od 72 metra pod zemljom. Prema legendi, zgrada je inspirisana jednom od vizija Oberta Airaudija, poznatog kao Falko, koji je video zvezdu kako pada na zemlju na mestu gde danas nalazimo Hramove i tamo počeo golim rukama da kopa stenu.

Profimedia

Damanhur ima svoju valutu, svoj obrazovni i ekonomski sistem, upravna tela i radne pozicije. Sebe nazivaju eko-društvom, jer je njihovo osnovno uverenje da je čovek nosilac božanske iskre. Kroz meditaciju i neke usvojene tehnike, Damanhurci su naučeni da usmeravaju energiju ka povećanju samosvesti.

Jedna od osnovnih vrednosti damanhurske duhovnosti je ekologija. Zemlja se posmatra kao živo biće. Izuzetno cene činjenicu da je čovek povezan sa njom, kao i sa svim drugim živim bićima.

Na zemlji se proizvodi organska hrana, a stoka uzgaja na prirodan način, dok se kuće grade prema načelima zelene gradnje.

Profimedia

Svake godine Damanhurci svojim načinom života i čudesnim hramovima privlače turiste iz celog sveta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti