Gugl mape u borbi za očuvanje životne sredine: Više neće nuditi najbrži put, već onaj koji je nazdraviji

25.04.2021

20:30

0

Autor: A.G.

Korisnici kojima je brzina prioritet i dalje će biti u mogućnosti da odaberu najbržu maršutu

Profimedia

Guglova aplikacija Maps počeće u okviru borbe protiv klimatskih promena, da usmerava vozače duž ruta za koje se procenjuje da stvaraju najniže emisije ugljenika na osnovu saobraćaja, kosina i drugih faktora, saopštila je ta kompanija.

Navigacija više neće korisnicima automatski nuditi najbržu maršutu do zadate tačke, već onu koja troši najmanje resursa i štiti prirodu.

Algoritam pronalaženja puta od tačke A do tačke B će samostalno određivati način kretanja korisnika tako da najmanje ostavi tragova ugljen-dioksida i drugih štetnih materija po okolinu i planetu.

Ipak, korisnici kojima je brzina prioritet i dalje će biti u mogućnosti da odaberu najbržu maršutu, ali samo kroz dodatna podešavanja.

Pixabay

Od juna Google aplikacija Maps počinje da upozorava vozače da putuju kroz zone s niskim emisijama u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, u kojima su neka vozila zabranjena.

U narednim mesecima korisnici aplikacije Maps moći će da upoređuju prevoz automobilom, biciklom, javnim prevozom i druge mogućnosti putovanja na jednom mestu, umesto da samo biraju između različitih puteva.

Google će svoja poboljšanja primeniti posebno kod javnog prevoza a takođe će proširiti saradnju na veći deo gradskih uprava na putu ka zajedničkom cilju, zdravijoj i čistijoj planeti. Nadamo se da će se gradovi u Srbiji pridružiti ovom projektu pa ćemo i mi imati kvalitetniji, čistiji i precizniji javni prevoz.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti