Delotvorno oružje protiv nesanice: Zvuci Baha, Mocarta i Eda Širana

27.01.2021

14:30

0

Autor: A. Gligorijević

Uspavanke nisu samo za bebe

Profimedia

Nesanica. Česta i neprijatna pojava s kojom se svaka treća osoba u nekom trenutku života borila. Naizgled bezazlena stvar, a zapravo značajan ometajući faktor u funkcionisanju onih koji se sa njom suočavaju. Razni su načini borbe, ali tek poneki daju rezultate.

Iznenadili biste se koliko nam umirujući zvuci mogu pomoći da brzo utonemo u san. I možda neće izlečiti nesanicu, ali mogu pružiti olakšanje.

Profimedia

Pročitajte još:

Mnogobrojne studije ukazuju na to da slušanje prijatne muzike pred spavanje umnogome može pomoći ljudima sa poremećajima spavanja, povećavajući kvalitet i kvantitet sna. Prednosti se možda neće dogoditi preko noći, ali slušanje muzike će se sigurno isplatiti.

Toliko je jednostavno.

Osobe koje se uspavljuju uz pomoć muzike najčešće pre odlaska na spavanje slušaju dela jednog čuvenog kompozitora, rezultati su onlajn istraživanja koje su sprovela dva britanska univerziteta.

U anketi je učestvovala 651 osoba, a sproveli su je naučnici sa Univerziteta Goldsmits u Londonu i Univerziteta Šefild.

Čak 62 odsto ispitanika reklo je da se uspavljuje omiljenom muzikom. Radilo se o 14 muzičkih žanrova i 545 muzičara.

Najpopularniji „uspavljivač“ bila je klasična muzika, s 31,96 odsto zastupljenosti, potom rok muzika, koju je slušalo 10,82 odsto ispitanika, i pop muzika, kojom se uspavljivalo 7,47 odsto učesnika studije. Najnepopularnija muzika za uspavljivanje, sa 3,35 odsto zastupljenosti, bio je hevi-metal, navodi nationalgeographic.rs

Profimedia

Najzastupljeniji muzički umetnik po rezultatima ankete je kompozitor klasične muzike Johan Sebastijan Bah, dok drugo mesto dele Ed Širan i Volfgang Amadeus Mocart. Odlične rezultate dalo je i slušanje grupe „Koldplej“, ali i kompozicije Frederika Šopena.

Popularnost muzike u borbi protiv insomnije ne iznenađuje direktora nemačkog Centra za san i spavanje Hansa GinteraVisa, koji objašnjava da muzika poput Mocartove ili Bahove smanjuje broj otkucaja srca i usporava disanje. Stručnjaci inače predlažu da se u ove svrhe odaberu pesme koje su po prirodi „sedativne“, što znači da im je tempo između 60 i 80 otkucaja u minutu.

Interesantno, jednake efekte opuštanja u nama će proizvesti slušanje keltske muzike, indijanskih instrumenata ili rok balada u instrumentalnoj verziji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti