Bakir Bećović, slikar iz Sarajeva: „Svoj put ka umetnosti pronašao sam bez ikakvih putokaza“

05.05.2021

20:35

0

Autor: Slavica Kalaba

Sa svoje 24 godine već je skrenuo pažnju umetničkim delima i kaže da će slikati i pisati dok je živ

Promo/Bakir Bećović

Uvek nas obraduje kada imamo prilike da upoznamo mlade umetnike koji plene svojim delima. Iako već dosta dugo nismo u mogućnosti da posećujemo izložbe, društvene mreže su pomogle da upoznamo umetnike iz regiona.

Promo/Bakir Bećović

Jedan od njih je Bakir Bećović koji ima tek 24 godine a već je na sebe skrenuo pažnju slikama koje odražavaju njegova razmišljanja i istraživanja.

Za sebe kaže da je rođen pokraj Neretve u Mostaru, od majke Sarajke i oca Pljevljaka:

-Zajedno činimo sastojke neobičnog balkanskog koktela. Premda smatram da poreklo čoveka, naročito geografsko, ne nosi nikakav značaj. Selili smo se često dok je trajalo moje rano detinjstvo, ali korenje smo pustili konačno u Sarajevu. Tu sam završio osnovnu školu, zatim Srednju školu primenjenih umetnosti i

Promo/Bakir Bećović

upisao Akademiju likovnih umetnosti na kojoj trenutno pripremam diplomski rad. Ove godine planiram da upišem master studije na Akademiji lepih umetnosti.

Mladi umetnik kaže da nije kao dete pokazivao sklonost ka umetnosti već da su to bile više ekspresije u svrhu stvaranja svetova i vlastitih priča:

-Potom su usledile godine intenzivnog samoistraživanja i potrage za metodama kojima bih mogao ispoljiti

svoje misli i osećanja. One najčistije i najtrajnije. Dva su načina kapitalna: slikarstvo i pisanje. Uticaja drugih ljudi nije bilo. Svoj put ka umetnosti pronašao sam bez ikakvih putokaza.

Bakir kaže da je ipak primetio razliku između svog detinjstva i zrelosti:

-Kao dete, sva kreativna ostvarenja bila su isključivo moje zadovoljstvo, ali vremenom je nastala potreba da svet upoznam sa svojim razmišljanjima i svojom umetnošću.

Promo/Bakir Bećović

Mladi Sarajlija trenutno priprema svoj diplomski rad:

-Najčešće teme u koje zaranjam su istraživanje smisla i besmisla, apsurdnosti i nadrealnosti u kojima se manipuliše stvarnošću i gde se pruža nadrealnost onome što je uobičajeno, neprimećeno. Ponekad je potrebno udaljiti se od iscrpljujućeg, promišljenog slikarstva. To činim upravo kroz slikanje raznih minijatura i pejzaža.

Promo/Bakir Bećović

Bakir Bećović uglavnom slika ulja na platnu:

-Pošto sam prošao celih osam godina umetničkog školovanja kroz mnogobrojne klase, radionice i ateljea, radeći rame uz rame sa studentima sličnih strasti, profesorima raznih kalibara, čovek neizbežno upoznaje i okusi svaku dostupnu tehniku. Dalje od uljanog slikarstva ne želim ići.

Promo/Bakir Bećović

Mladi slikar kaže da su svi njegovi radovi neuporedivi i jednaki po tome što je u svako ušlo njegovo apsolutno biće. Ali jedna se izdvaja:

Promo/Bakir Bećović

-Portret oca, ulje na platnu — jedini portret kao portret koji sam ikada naslikao. Želeo sam učiniti večnim svoga oca na platnu u ceremonijalnom maniru. To je sve. Nikakva priča, nikakav smisao, niti enigma, niti uzvišenje. Za vas, to je samo osoba u vojnoj uniformi. Za mene, nešto sasvim drugo.

Do sada je Bakir uglavnom izlagao na grupnim izložbama a svoju priliku za samostalnu izložbu još uvek čeka mada se ne oslanja previše na planove:

-Poznajem jednu istinu: šta god da sam ikada planirao, desilo se nešto sasvim drugo. Čovek sklapa ciljeve i planove na temelju vlastitih želja. To su posledice postojanja, prekomernog razmišljanja i apsolutno su prirodne. O njima treba razmišljati tiho i nikada ne pričati naglas. Zbog toga, umesto onoga što planiram, reći ću vam ono što znam: slikaću i pisati dok sam živ.

Slikar iz Sarajeva kaže i da je jedno od najčešćih pitanja kako je moguće da umetnik preživi i izgradi svoj život od svoje neprofitabilne struke:

-Na to kažem: šta znam—ali ako ne uspem, neko će vas već obavestiti šta da ne činite.

Promo/Bakir Bećović

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti