Depresija ima najširi osmeh: Nas su inspirisali, a u sebi krili nepobedivu tamu

17.09.2020

06:50 >> 08:25

0

Iako su živeli u izobilju i bili slavni, mnogi poznati glumci, reditelji i muzičari nisu izdržali taj teret

Depresija ima najširi osmeh: Nas su inspirisali, a u sebi krili nepobedivu tamu
Copyright Profimedia

Kažu da najveći osmeh imaju najtužniji ljudi. Svojim talentom i humorom, veliki broj poznatih ličnosti uveseljavao je i inspirisao čitavu planetu, a borbu s tamom svog života krili su samo za sebe i vojevali je u samoći. Mnogi nisu izdržali i napustili su svet na najteži i najsuroviji način – od svoje ruke.

Pratimo život slavnih iz minuta u minut i mislimo da znamo sve o njima, ali ono najintimnije ipak ne možemo ni da slutimo, te često ceo svet zanemi kada sazna da je samoubistvo izvršila osoba koja je godinama važila za najsrećniju ili najuspešniju.

Pravi razlog odustajanja od života nekih od njih nećemo nikad saznati, a neki su ostavili oproštajno pismo u kojem su obično kao razlog navodili da nisu mogli da se nose sa slavom ili više u njoj nisu pronalazili sreću.

Njihov rad će ostati upamćen, kao i možda sebični žal za tim da su mogli da nam ostave više, ali svakako ostaje opomena da se depresija uglavnom najšire kezi.

Prošle godine na današnji dan samoubistvo je izvršio Kit Flint, pevač grupe “Prodidži”, a ovom prilikom sećamo se mnogih koji su nažalost odabrali sličan kraj.

Kit Flint (2019)

Pevač grupe “Prodidži” Kit Flint (49) pronađen je mrtav u svojoj kući u Eseksu, a kako je policijski izveštaj pokazao – uzrok je samoubistvo vešanjem.

Neposredno pred smrt istrčao je lični rekord na trci dugoj pet kilometara u parku u Čelmsfordu, a potom je to i proslavio u pabu “Galvin grin men”. Prema svedočenjima prisutnih, činilo se da je bio u dobrom raspoloženju. On je zajedno sa ličnim trenerom ručao u pabu, gde je bio rado viđen gost. Kažu da se sve vreme šalio sa ostalim gostima koji su tu obedovali. Čak je tražio dozvolu od trenera da sa sobom kući ponese nekoliko boca piva i sajdera.

Ali Flint se u tim momentima borio s ličnim demonima.

Ostrvska štampa navodi da je preklinjao suprugu, japanskog di-džeja Majumi Kaj, koja ga je ostavila pred novu godinu i otišla u rodni Tokio, da se vrati kući. Nadao se da će telefonskim razgovorima uspeti da je ubedi da se ipak pomire. Ona se nije predomislila i insistirala je na tome da prodaju kuću, što je slomilo Kita. Smatra se da nije mogao da nastavi život bez nje, pa se obesio.

 

Entoni Bordejn (2018)

Poznati kuvar Entoni Bordejn izvršio je samoubistvo u hotelskoj sobi u Francuskoj tako što se obesio kaišem i bademantilom.

Bordejn je u Francuskoj radio na epizodi svoje nagrađivane serije za Si-En-En. Njegov blizak prijatelj Erik Ripert, francuski kuvar, našao ga je u sobi.

Entoni je bio majstor svog zanata – prvo u kuhinji, a zatim i u medijima. Kroz svoje TV emisije i knjige istraživao je ljudsko ponašanje i pomagao je publici da drugačije razmišlja o hrani, putovanjima i njima samima.

Međutim, dugo se borio sa zavisnošću od droge.

– Bio sam nesrećna duša, sa ogromnim problemom, najpre heroinom, a onda krekom. Povredio sam, razočarao i uvredio mnoge, mnoge, mnoge ljude, i mnogo žalim zbog toga. To je sramota sa kojom moram da živim – rekao je Entoni u intervjuu za “Gardijan”.

 

Аviči (2018)

Sa samo 28 godina, di-džej Aviči je sebi oduzeo život, tako što je progutao staklo jer je znao da će to dovesti do smrtonosnog unutrašnjeg krvarenja. Njegova porodica je odmah znala o čemu se radi, jer je on duže vreme govorio o tome da ne može više da izdrži i da mu je potreban mir.

Bio je mlad, ali je za veoma kratko vreme postao jedan od najangažovanijih i najslušanijih di-džejeva.

Aviči, Foto: Profimedia

Kris Kornel (2017)

Frontmen grupa Saundgarden i Audoslejv Kris Kornel tragično je oduzeo sebi život nakon dugogodišnje borbe sa depresijom i zavisnošću od alkohola i narkotika.

Kornel je tragično preminuo u 53. godini. Iz ogranka za sudsku medicinu američke države Mičigen utvrdili su da je roker počinio samoubistvo vešanjem.

Toksikološki nalazi otkrili su kako je u trenutku smrti u organizmu imao poveću dozu lorazepama koji se koristi za lečenje anksioznih poremećaja.

Supruzi Viki je pre smrti u telefonskom razgovoru rekao kako je možda uzeo dve ili tri tablete za smirenje više.

Čester Benington (2017)

Potresen i uznemiren zbog smrti svog prijatelja Krisa Kornela, Čester Benington, frontmen grupe “Linking park”, oduzeo je sebi život na isti način – vešanjem.

I Kornel i Benington su imali dugu istoriju punu problema sa drogom i alkoholom, a to što su sigurno bili među najboljim muzičarima svih vremena im je više odmoglo nego pomoglo.

Čester Benington, Foto: Profimedia

Robin Vilijams ( 2014)

Glumac i komičar koji je sa scene i filmskog platna zasmejavao generacije, birajući životne uloge koje su svi voleli.

Međutim, iza njegovog čuvenog osmeha krila se depresija s kojom se borio godinama. Iako se prvo pisalo o tome kako se glumac predozirao, policijski izveštaj ubrzo je pokazao da je smrt nastala kao posledica gušenja vešanjem, te da je njegovo telo pronađeno sa kaišem oko vrata u njegovoj kući u Kaliforniji.

Slavni glumac je dan ranije svojoj ćerki Zeldi Rae čestitao rođenadan putem “Tvitera”, i niko nije mogao ni da pretpostavi šta će se dogoditi uskoro.

“#tbt i srećan rođendan gospođice Zelda Rae Vilijams! Danas si stara četvrtinu veka, ali uvek ćeš biti moja devojčica. Srećan rođendan @zeldawilliams Volim te!”

Pisano je i o tome da je ostavio oproštajno pismo u kojem je, između ostalog, napisao: “Završio sam s tim. Vreme je da odem. Nema više šta da se desi.”

Loren Skot (2014)

Modna kreatorka, partnerka Mika Džegera, ubila se u 47. godini, što je potpuno šokiralo muzičku zvezdu.

“Svi su mislili da ona živi život iz snova, ali to nije ni blizu istini. Bila je u ogromnim dugovima, zbog čega je pala u depresiju”, rekao je njen blizak prijatelj 2014. godine, nakon samoubistva slavne modne kreatorke.

 

Toni Skot (2012)

Režiser filma “Top gan” i brat slavnog Ridlija Skota oduzeo je sebi život skokom s mosta.

Toni Skot je postao poznat 1986. kao reditelj megahita “Top gan” sa Tomom Kruzom i Keli Mekgilis u glavnim ulogama, a godinu dana kasnije snimio je još jedan hit – nastavak “Policajca sa Beverli Hilsa”.

Iza sebe je ostavio dve oproštajne poruke – jedna je bila namenjena policiji i sadržala je spisak osoba s kojima bi trebalo da kontaktiraju i obaveste ih o tragediji, a druga, pronađena u njegovom stanu, sadržala je lične poruke za članove porodice. Skot ni u jednom pismu nije otkrio zašto je odlučio da oduzme sebi život.

 

Hit Ledžer (2008)

Američka filmska zvezda Hit Ledžer preminuo je 2008. godine kada se tabletama predozirao u svom stanu, a dokumentarac “Heath Ledger: Too Young To Die” o njegovom životu otkrio je dirljivu poruku koju je napisao neposredno pred smrt.

Kratak deo filma, koji je deo nemačkog dokumentarnog serijala, pojavio se na internetu 2015. godine, gde glumčev otac Kim dozvoljava publici da vidi koliko je njegov pokojni sin bio posvećen ulozi Džokera u filmu “Mračni vitez”, i to otvarajući njegov dnevnik u kom je pred kraj napisao “Zbogom”.

Iako je zvanični uzrok njegove smrti slučajna prekomerna doza, mnogi veruju da je australijski glumac prolazio kroz veliku psihičku borbu pripremajući se za ulogu ovog zlikovca.

Hit Ledžer, Foto: Youtube printscreen

Kurt Kobejn (1994)

Svet rokenrola potpuno je zanemeo kada je slavni muzičar, frontmen grupe “Nirvana”, oduzeo sebi život.

Njegovo telo je pronašao električar Gari Smit, koji je došao kod njega kako bi mu instalirao novi alarmni sistem. Kobejn je sebi oduzeo život pucnjem u usta iz sačmare. Pored tela, na podu, pronađeni su njegova lična karta i oproštajno pismo, napisano crvenim mastilom na običnom papiru, pričvršćeno za tlo hemijskom olovkom probijenom kroz sam papir.

U pismu je, između ostalog, napisano: “Već godinama nisam osetio zadovoljstvo niti prilikom slušanja, niti prilikom pravljenja muzike. Zbog toga sam osećao krivicu koja se ne može iskazati rečima. Kada bi se svetla ugasila i počeo huk iz publike pred naš izlazak na scenu, ja nisam osećao ništa. I samo postojanje grupe ‘Nirvana’ postalo je teško opterećenje: Mrzim je. Ne mogu da sviram s njima više… Nije zabavno. Ne mogu da živim na ovaj način.“ Poznato je da je Kobejn pre smrti otišao na rehabilitaciju kako bi se izborio sa zavisnošću od droge, ali i suicidalnim tendencijama, o kojima je njegova supruga Kortni Lav više puta otvoreno govorila. Na kraju oproštajne poruke, nekoliko redova posvetio je njoj i njihovoj ćerki Frensis. “Frensis i Kortni, biću na vašem oltaru. Kortni, molim te, nastavi dalje za Frensis. Za njen život koji će biti mnogo srećniji bez mene. Volim vas.”

Kurt Kobejn, Foto: Youtube printscreen

Merilin Monro (1962)

Glumica i pevačica Merilin Monro pronađena je mrtva u svojoj kući u Los Anđelesu 5. avgusta 1962. godine, a kao uzrok smrti policija je navela predroziranje barbituratom, istom supstancom koja je odnela Džudi Garland i Džimija Hendriksa.

Uprkos tome, njenu smrt ljudi širom sveta i dalje posmatraju kao nerešenu misteriju.

“Još uvek sam izgubljena… sve me odvlači od moje koncentracije… Moja volja je slaba… Zvučim ludo, ali zaista i mislim da ludim… Stala sam ispred kamere i moja koncentracija i sve što pokušavam da naučim me napuštaju. Onda se osećam kao da ne postojim u ljudskoj rasi uopšte“, njene su poslednje reči.

Merlin Monro, Foto: Youtube printscreen

Ernest Hemingvej (1961)

Možda jedno od najsurovijih samoubistava izvršio je veliki književnik Ernest Hemingvej. Naime, kada je osetio da mu zdravlje popušta i onemogućava život kakav je želeo da živi, izvršio je samoubistvo lovačkom puškom 1961. godine, završivši kao i njegov otac 1928. godine.

Njegova supruga Meri je mesecima krila pravu istinu o smrti poznatog pisca. Ona je tvrdila da je on slučajno pucao u sebe, čisteći pištolj, ali je nakon izvesnog vremena priznala da je Hemingvej izvršio samoubistvo nakon duge borbe sa teškom depresijom.

Hemingvej je bio pripadnik pariskog udruženja izgnanika dvadesetih godina 20. veka i jedan od veterana Prvog svetskog rata, koji su kasnije bili poznati kao “izgubljena generacija”. Dobio je Pulicerovu nagradu 1953. za roman “Starac i more”, kao i Nobelovu nagradu za književnost 1954. godine.

Ernest Hemingvej, Foto: Profimedia

Sigmund Frojd (1939)

Ocu psihoanalize 1923. godine dijagnostikovan je rak vilice nakon dugogodišnje prekomerne konzumacije cigara.

Umoran od bolesti i rastućeg antisemitizma, Frojd je izvršio samoubistvo uz pomoć doktora i njegove ćerke Ane. Doktor mu je ubrizgao dozu morfijuma, koja ga je bacila u komu iz koje se nikada nije probudio.

Sigmund Frojd, Foto: Profimedia

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike