RTS po sezoni izvuče skoro 2,5 miliona evra naših para za Kristininu emisiju! Popov razotkrio šemu izvlačenja novca!

28.02.2023

07:00

5

Privatna produkcija "FilmING" sa Voždovca, s kojom posluje Javni servis Srbije, ima samo jednog zaposlenog

RTS po sezoni izvuče skoro 2,5 miliona evra naših para za Kristininu emisiju! Popov razotkrio šemu izvlačenja novca!
Copyright Printscreen/RTS

Radio-televizija Srbije nalazi se u najvećoj aferi u svojoj istoriji otkako su isplivale brojne optužbe na račun rukovodioca te medijske kuće - Dragana Bujoševića i Olivere Kovačević.

Brojne malverzacije koje se pominju, sprovode se kroz razne emisije, a prva na udaru bila je ona koju vodi Kristina Radenković "Stigni me ako znaš", za koju dobija 15.900 evra za oko deset snimajućih dana.

Povod ovog teksta upravo su novi podaci koje je za 24sedam izneo novinar Miodrag Popov, a koji, kako kaže, dolaze iz samog RTS!

Kako je naš portal već pisao, u nacionalnoj medijskoj kući vlada veliko nezadovoljstvo zaposlenih, a predsednik UO RTS Branislav Klanšček rekao da su javna tajna brojni sumnjivi poslovi. Mnogi zaposleni, očito više ne žele da ćute i gledaju kako se neko enormno bogati, objašnjava Popov, zloupotrebljavaju narodne pare i stvara kriminalna struktura u Javnom servisu, kako trenutno izgleda zbog krupnih optužbi na račun Bujoševića i Kovačevićeve.

Naime, spoljnoj produkciji "FilmING d.o.o.", vlasnika Aleksandra Babića, za kviz „Stigni me ako znaš“ plaćen je čist honorar od 20.000 evra po epizodi. Sa četvrtom sezonom bilo ih je 107, što je 2.140.000 evra, tvrdi Popov.

Rade Kovač
Miodrag Popov

- "FilmING" taj kviz snima u RTS-ovom studiju 8 na Košutnjaku i za to RTS dotira "FilmING-u"  dodatnih 140.000 evra mesečno. Kviz snimaju zaposleni u RTS-u, tehnikom RTS-a i kompletnom podrškom RTS-a - ističe nekadašnji novinar RTS, pa otkriva još podataka:

- "FilmING" naplaćuje od RTS-a čak i montažu jednom kupljenih, dakle, već postojećih elemenata scenografije i njihove minimalne korekcije čak - 39.000 evra mesečno. Ono što Bujošević nije rekao je to da se u toku dana snime po dve ili čak tri epizode tog kviza. To znači da se jedni te isti troškovi izvuku iz RTS najmanje dva ili tri puta - iznosi frapantne podatke Popov.

A.K./ATAImages
Dragan Bujošević

"FilmING" ima jednog zaposlenog

Kako kaže, produkcija "FilmING d.o.o." sa Voždovca ima samo jednog jedinog zaposlenog, u šta smo se i sami uverili na zvaničnom sajtu Agencije za privredne registre, a čija je mesečna plata više od 2.000.000 dinara.

Printscreen
Podaci o firmi Filming sa APR-a

- U kalkulaciji stoji da je broj statista u svakoj epizodi kviza 150. Ako se snimaju po dve ili tri epizode za jedan dan, a snimaju se, statistima se isplati jedna dnevnica od 15 evra, a iz kase RTS-a "FilmING" izvlači tri dnevnice po statisti, jer ih on kalkuliše po epizodi, a ne po danu snimanja. Na broj od 150 ljudi po epizodi to je zaista veliki novac, tim pre što u Studiju 8 nikada ne bude više od 50-tak statista. Ostalih 100 ugovora su nepostojeći statisti i ugovori sa falsifikovanim potpisima i izmišljenim brojevima ličnih karata. Običnom policijskom proverom potpisa i brojeva ličnih karata lako bi se došlo do teških optužbi. Razlika u tako opljačkanom novcu, stotine hiljada evra, nose se na ruke onima koji su te projekte i kalkulacije odobrili i potpisali - šokirao je Popov tvrdnjama o emisiji "Stigni me ako znaš".

Kristina dobro profitira

Na naše iznenađenje, u ovim navodnim mahinacijama prvi put se pominju još neka imena iz RTS, prema rečima Popova ključna za čitavu realizaciju u ovom svetlu.

- Tako se radi sa svim spoljnim produkcijama u vlasništvu Ivane Miković, Anete Mihajlović, Jovana Memedovića, Vladana Čkrkića, Olivere Kovačević, Dejana Jovanovića, Vladimira Banića, Zorana Crnomarkovića itd... - poručuje on, a zatim se osvrnuo Kristinu Radenković.

ATAImages/ Antonio Ahel/24sedam
Jovan Memedović, Kristina Radenković, Dragan Bujošević i Olivera Kovačević

- Voditeljka kviza, „Stigni me ako znaš“, Kristina Radenković, stalno zaposlena u RTS-u prima 550 evra po epizodi. Mesečno se snimi 29 epizoda i to za 10 do 15 radnih dana. To znači da ona uz redovnu mesečnu platu, plus varijabilni deo, svakog meseca dobija još po 15.950 evra. Tačno onoliko koliko je i rekao predsednik UO Branko Klanšček.

Za sajt i podsajt godišnje 600.000 evra

To takođe znači da privatna produkcija "FilmING d.o.o." sa jednim zaposlenim, mesečno inkasira 450.000 evra, odnosno pola miliona evra čistih para. Takve troškove odobravaju generalni direktor Dragan Bujošević, urednica zabavnog i sportskog programa Olivera Kovačević, direktor programa Vladan Čkrkić, tehnički direktor Dejan Jovanović i Upravni odbor RTS-a. Za sajt i podsajt RTS-a izdvaja se neverovatnih 600.000 evra godišnje, od toga 200.000 evra samo za honorare, plus redovne mesečne plate - kaže on.

Popov pred kraj zaključuje da "finansijska policija ima obavezu da istraži poslovanje i poveže papire svih privatnih firmi koje su poslovale i izvlačile enormni novac iz RTS-a uz podršku korumpiranog i alavog rukovodstva".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike