Šta je sve do sada otkriveno o kriminalnim radnjama u RTS? Ovih pet tačaka su najproblematičnije u poslovanju!

26.02.2023

16:11

0

Mnoge stavke češlja policija

Šta je sve do sada otkriveno o kriminalnim radnjama u RTS? Ovih pet tačaka su najproblematičnije u poslovanju!
Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/Pixabay

Skoro dve nedelje traje "medijski zemljotres" zbog navodnih malverzacija u Javnom servisu Srbije na koje pre svega apeluje Branislav Klanšček, predsednik UO RTS, a sve više novih informacija isplivava.

Sumirali smo sve ono zbog čega tužilaštvo vodi istragu ili će tek voditi, a u koje sumnjive poslove su upleteni rukovodioci RTS, pre svega generalni direktor Dragan Bujošević i urednica zabavnog programa Olivera Kovačević.

Ono što se najviše dovodi u pitanje jeste nepostojeća emisija za koju je izdvojeno 14 miliona dinara, preskup filmski i serijski program, saradnja sa brojnim privatnim produkcijama za koje se izdvajaju milioni... Ipak, krenućemo redom.

Nepostojeća emisija

Za nikad emitovanu emisiju "Jedan dobar dan" potrošeno je čak 14 miliona dinara, iako je  pretplatnici Srbije nikada nisu videli. Urednica ove nepostojeće emisije je Olivera Kovačević, a Klašček tvrdi i da je rukovodstvo pokušalo da sakrije zapisnik gde se vidi da je novac potrošen, a proizdova nema.

Printscreen TV Prva
Olivera Kovačević

Milioni za serije

Za dve sezone serije "Radio Mileva" plaćeno je neverovatnih 4.630.764 evra, dok je serija snimana u nekoliko soba. Za seriju "Kamiondžije" RTS je platio 1.980.936 evra, dok je za dve sezone sitkoma "Lako je Raletu" (snimanog isključivo u studiju), isplaćeno 4.525.796 evra.

Privatne produkcije

Veoma problematičan deo, naglasio je Klanšček, jesu privatne produkcije preko kojih pojedinci zarađuju basnoslovne sume novce u medijskoj kući, poput Kristine Radenković, Jovana Memedovića, Dragane Kosjerine i drugih koji su stalno zaposleni na Javnom servisu. Oni tako  primaju za taj svoj posao i plate i nagradne varijabile, a emisije koje vode dodatno preko svojih privatnih produkcija, naplaćuju u hiljadama evra.

Pexels/Antonio Ahel/ATAImages
Dragana Kosjerina i Jovan Memedović

Tako Kristina Radenković vodi kviz "Stigni me ako znaš", gde za 10 snimajućih dana dobije 15.900 evra. Jovan Memedović vodi kviz "Potera", za koji dobija 34.000 evra za 30 snimajućih dana, dok naplaćuje i tri minuta reklama tokom trajanja svoje emsiije "Sasvim prirodno" . Pominje se i Dragana Kosjerina vodi emisiju "Ja volim Srbiju", te svakog meseca dobija nagradu u visini od 132.000 mimo plate.

Grafika za Mundijal

RTS je grafiku za emisije o Mundijalu platio čak 197.330 evra, iako je cena za to bar četiri puta manja. Angažovana je firma "Sport didžital host" iz Novog Sada, da bi ona odmah potom angažovala podizvođača, kompaniju "WTVision' iz Portugalije", kojoj je za grafičku podršku prosleđena znatno manja suma.

Preskup internet portal

Za održavanje internet portala "RTS planeta" firmi iz Mostara plaćaju čak 39.500 evra mesečno iako je realna cena tih usluga desetak puta manja. Na sve to, firma iz BiH uzima od RTS i 35 odsto prihoda od svakog pretplatnika (trenutno je to oko 4.500 evra mesečno).

Podsetimo, osim Klanščeka, na moguće malverzacije rukovodioca RTS ukazao je još pre nekoliko godina i novinar Miodrag Popov, koji sada ponovo tvrdi da Bujošević i Kovačevićeva upropašćavaju nacionali servis, te naveo i da je Državna revizorska institucija svojevremeno optužila direktora RTS za nepravilno trošenje u nabavkama vrednosti 440 miliona dinara.

Antonio Ahel/ATAImages
Branislav Klanšček

Klanšček je, inače, prošle nedelje podneo krivične prijave protiv odgovornih, te je policija počela da pretražuje poslovanje Radio-televizije Srbije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike