Upravni odbor u četvrtak smenjuje Bujoševića i Oliveru? "Malverzacije i pranje para u RTS su javna tajna!"

27.02.2023

15:18

0

Na sednici bi jedna od tačaka dnevnog reda trebalo da bude smena rukovodioca Javnog servisa, saznaje 24sedam

Upravni odbor u četvrtak smenjuje Bujoševića i Oliveru? "Malverzacije i pranje para u RTS su javna tajna!"
Dragan Bujošević, Olivera Kovačević, Branislav Klanšček i Predrag Azdejković - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Antonio Ahel/ATA Images

U četvrtak, 2. marta, Upravni odbor Radio-televizije Srbije održaće sednicu na kojoj će, kako smo saznali, najverovatnije biti reči o smeni rukovodioca ove medijske kuće - Dragana Bujoševića i Olivere Kovačević, a zbog brojnih optužbi da su oštetili Javni servis Srbije

Kako 24sedam saznaje od izvora, nije sigurno da li će do ovoga doći, ali bi trebalo da bude jedna od tačaka dnevnog reda.  

ATAImages/Antonio Ahel
Dragan Bujošević i Olivera Kovačević

Branko Klanšček, predsednik UO RTS, nije mogao da potvrdi ni da demantuje naša saznanja, ali je izneo da je sve ono na šta je danima ranije ukazivao zapravo javna tajna.

- Bez obzira na to da li će oni otići ili ne, svakako će se nešto promeniti posle svih iznetih činjenica o malverzacijama koje su se dešavale. To je složen sistem na više nivoa i svakako ne može da se reši za mesec dana. U RTS je raspoloženje vrlo pozitivno u odnosu na dešavanja, a sve na šta sam ukazivao je javna tajna. Pre svega je važno da se ispitaju svi poslovi sa privatnim produkcijama, tako da moramo da sačekamo da državni organi odrade svoj deo posla - rekao je Klanšček za 24sedam, dok Predrag Azdejković, član UO RTS kaže da bi to mogla da bude jedna od tačaka dnevnog reda.

ATAImages/ Antonio Ahel
Branislav Klanšček

- Zaposleni na Radio-televiziji Srbije shvatili su da ih oni koji za sebe otimaju desetine hiljada evra izrabljuju za male pare i mažu im oči lažima i manipulacijama da nema novca za povećanje plata. I sve to dok se oni tim istim novcem razbacuju!? Zaposleni na RTS-u su besni otkako su shvatili da sindikalni lider, koji treba da brani njihova prava, u stvari brani Dragana Bujoševića, jer od njega dobija varijabilu. Nezadovoljstvo je ogromno, a Bujošević, Kovačevićeva i ostali ne osećaju nikakvu odgovornost, već nastavljaju sa bahaćenjem - naglašava Azdejković za Informer i dodaje:

- Od moralnih ljudi bih očekivao da ponude ostavke, ali kako mi se čini, nema tu ni 'm' od morala. Zbog toga očekujem da će Upravni odbor naći način da smeni Bujoševića i ostale odgovorne za skandalozno poslovanje RTS-a - podvlači Azdejković.

ATAImages/ Antonio Ahel
Predrag Azdejković

UO Radio-televizije Srbije ima devet članova - predsednik je Branislav Klanšček, njegov zamenik Miroslav Nikolić, te Milivoje Pavlović, Branko Radun, Muharem Bazdulj, Ljiljana Đurđevac, Nenad Janković, Šćepan Praščević i Predrag Azdejković.

Za smenu rukovodstva u Javnom servisu potrebno je da glasa dvotrećinska većina UO RTS, odnosno da za smenu bude šest članova. 

Skoro dve nedelje u domaćim medijama su glavna tema navodne malverzacije u Javnom servisu Srbije na koje pre svega apeluje Branislav Klanšček, predsednik UO RTS, a sve više novih informacija isplivava.

24sedam/Katarina Mihajlović
Zgrada RTS

Podsetimo, 24sedam je imao uvid u dokumenta koja potvrđuju malverzacije u Radio-televiziji Srbije i svaki dan će objavljivati nove dokaze krađa u Javnom servisu.

Na osnovu informacija do kojih smo došli iz dokumenata u kojima se vide troškovi emisija i raznih programa za 2022. i 2023. godinu jasno se može zaključiti da su nesrazmerno veća novčana sredstva ulagana u programe koje su po pravilu za RTS radile privatne firme koje su tako ostvarile višemilionske prihode.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike