Nedelja usred srede: Investicije vredne više od pet milijardi evra, korak ka EU, preminula Merima Njegomir

24.11.2021

20:00

0

Srbija trenutno radi na izgradnji 10 auto-puteva i saobraćajnica, a najavljene su i nove populacione mere

Nedelja usred srede: Investicije vredne više od pet milijardi evra, korak ka EU, preminula Merima Njegomir
sreda mix blanko - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Tanjug/Dragan Kujundžić/Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji pred odlazak u Rusiju i najavio velika ulaganja i nove populacione mere.

Savet EU dao je jasnu podršku Srbiji i njenom evropskom putu. Narednih nedelja očekuje se i dogovor zemalja članica o eventualnom otvaranju novih klastera sa Srbijom.

Srbiju je zatekla tužna vest, da je otišla diva Merima Njegomir.

Započete najveće investicije u istoriji zemlje 

Najveće investicije u istoriji zemlje, vredne više od pet milijardi evra, započete su u poslednja dva dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se medijima pred odlazak u Rusiju i susret sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Kako je naveo, izgradnja dela brze pruge Novi Sad-Subotica, započeta pre dva dana, košta milijardu i 160 miliona evra i biće završena za tri godine.

-Tih 108 kilometara pruge kojom ćemo putovati brzinom od 200 km/h, vredi milijardu i 160 miliona samo. Sve što nismo u prethodnih 75 godina uradili biće završeno u naredne tri godine. A kada je reč o metrou... protestovali su i vređali me i psovali na dan kada smo rekli da smo u narednih osam godina isplanirali 4,5 milijarde evra, za dve linije metroa. Kada to saberete sa milijardu i 160 miliona, dobijate da država ulaže 5 milijardi 660 miliona evra, napomenuo je Vučić.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
Početak izgradnje metroa u Beogradu

On je istakao da se trenutno radi na izgradnji 10 auto-puteva i saobraćajnica, što se ne radi ni u jednoj zemlji u Evropi. Predsednik Srbije danas je najavio i nove populacione mere. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas nove populacione mere, među kojima je prva povećanje finansijske podrške porodicama za prvorođeno dete sa 100.000 na 300.000 dinara počev od 1. januara 2022. godine. Saopštio je i da se nove mere odnose i na studente koji se odluče da rode dete tokom studija.

TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC
Obraćanje predsednika Srbije povodom novih investicija i populacionih mera

-Za studente donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni i rodi dete za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i muškarca, oca, koji je student. Odredićemo rokove da obične fakultete moraju da završe do 26. godine života, a Medicinski do 28 godine. Time dobijamo da ne moraju da pauziraju zbog rođenja deteta i propuštaju ispitne rokove, već će moći uvek da polažu bez dodatnih troškova i obnove godine“, objasnio je Vučić.

Kazao je da se razgovara i o drugim merama, a najvažnija je pomoć u kupovini stana i to između 10.000 i 20.000 evra na poklon.

Pozitivne ocene iz Brisela

Iz Brisela, takođe stižu dobre vesti. Naime, Savet EU dao je jasnu podršku Srbiji na njenom evropskom putu, a u narednim nedeljama očekuje se i dogovor zemalja članica o eventualnom otvaranju novih klastera sa Srbijom.

Ministri EU ocenili su da je napredak ostvaren, ali i podsetili na korake koje Srbija još mora da uradi kako bi otvorila nove klastere. Jedan od tih koraka je pitanje ustavnih amadmana.

Sa ministraskog sastanka je poručeno da EU mora da zadrži kredibilitet kad je reč o procesu proširenja i da zemlje kandidati moraju biti nagrađene za napredak koji čine na EU putu.

Opstrukcije Prištine se nastavljaju

Samo par dana pošto je Priština najavila da će uvesti nove mere na konditorske proizvode iz Srbije, zabranjen je ponovo ulazak direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću na KiM, a stiže i odluka Kosovskog operatera električne energije (KOSTT) da više neće pokrivati troškove električne energije u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova. Navodno, od 2017. godine dug za troškove električne energije za četiri severne opštine iznosi 27.806.000 evra od čega je 10 miliona evra izdvojila Vlada Kosova i više od 17 miliona evra KOSTT.

Youtube printscreen
 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je odluka KOSTT-a da više ne pokriva troškove električne energije u četiri opštine na KiM najbrutalniji pritisak na srpsko stanovništvo.

"Ovo je još jedna u nizu laži i organizovana ujdurma protiv srpskog naroda na KiM. Dug od 17 miliona evra koji je KOSTT prijavio do decembra 2020. godine je laž, jer je do decembra snabdevanje severa išlo direktno iz Srbije", rekla je Mihajlović.

Povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine, predsednik Vučić razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, ocenjujući da je sastanak bio korektan, te da su razgovarali od rešavanja pitanja nestalih osoba do formiranja Zajednice srpskih opština.

 

 

Lajčak će sutra posetiti Prištinu, gde će preneti očekivanja EU, počev od primene do sada postignutih sporazuma do "odgovornog ponašanja" kada je reč o izjavama.

Odlazak dive zlatnog glasa

Pevačica narodne Merima Njegomir, koju je kritika nazivala zlatnim glasom srpske estrade, preminula je u 69. godini nakon kraće bolesti.

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
 

Iza nje su ostali vanvremenski hitovi, a snimila je više od 25 albuma. Osim novokomponovanih pesama pevala je i tradicionalne narodne pesme, starogradske pesme i romanse. 

Otpevala je neke od bezvremenskih hitova kao što su "Ivanova korita", "Ruzmarin", "Što je lepo kad se neko voli", "Ali pamtim još", "Opilo nas vino", "Kad zaškripi kapija", "Bol bolujem", "Zelene su oči tvoje", "Da nije ljubavi tvoje", i mnoge druge. Dobitnica je brojnih priznanja, a prva je od pevača narodne muzike održala koncert na Kolarcu. 

24sedam/Danilo Krša
 

Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike