Puška, ikona, šarplaninac: Šta su sve poklanjali jedan drugom Vučić i Putin

18.11.2021

19:00

0

Sve što dobiju na poklon, funkcioneri su dužni da prijave Agenciji za borbu protiv korupcije

Puška, ikona, šarplaninac: Šta su sve poklanjali jedan drugom Vučić i Putin
profimedia-0428708236 - Copyright Profimedia

Predsednik Srbije sastaće se sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom 25. novembra, a glavne teme razgovora biće cena gasa i povećanje obima snabdevanja. 

Ono što pri susretu zvaničnika uvek privuče pažnju javnosti jesu pokloni koje oni tom prilikom razmene. 

Inače, sve što dobiju na poklon, funkcioneri su dužni da prijave Agenciji za borbu protiv korupcije.

Nije poznato da li su i za ovu priliku pripremili nešto, a evo šta su Vučić i Putin razmenili od poklona u dosadašnjim susretima. 

Prilikom susreta dvojice predsednika decembra 2017. godine u Kremlju, predsednik Srbije je ruskom kolegi poklonio pirotski ćilim, dok je Putin Vučiću darovao ikonu Svetog Save, kao ličnu donaciju Hramu Svetog Save u Beogradu.

Oktobra 2018. godine, Vučić je takođe boravio u Moskvi, kada je domaćinu poklonio knjigu „Moja prelepa Srbija“, ruskih autorki Tatjane Ribakove i Jelene Zelinske.

Profimedia
 

Januara 2019. godine, tokom posete Srbiji, ruski predsednik Vladimir Putin je od domaćina, predsednika Vučića, na poklon dobio psa, tromesečno štene šarplaninca po imenu Paša. Simbolika ovog poklona je u činjenici da je šarplaninac odbrambeni pas poreklom iz Srbije. 

Printscreen/Instagram/Predsednistvo Srbije
 

Zanimljivo je da je predsednik Srbije marta iste godine dobio na poklon šarplaninca Paka, koji je iz istog legla kao i pas Paša, kog je Vučić poklonio predsedniku Rusije. Vučiću je štene šarplaninca poklonio Dejan Nakić, lični sekretar tadašnjeg patrijarha Irineja.

Predsednik Srbije sreo se i krajem 2019. godine sa predsednikom Rusije, i tom prilikom su jedan drugom uručili poklone posle sastanka u Putinovoj letnjoj rezidenciji ''Bočarov ručej''. Ruski predsednik poklonio je srpskom kolegi pušku kralja Milana Obrenovića iz 19. veka koju su Rusi kupili na jednoj aukciji. To je prva srpska puška na sjedinjeni metak, napravljena po patentu otkupljenom od američkog koncerna, rađena u stilu lovačkog karabina.

 

 

Predsednik Putin je, kako su pisali mediji, odlučio da pušku pokloni predsedniku Vučiću i tako je vrati srpskom narodu u vlasništvo.

"Puška kralja Milana Obrenovića, dar predsednika Putina. Izvanredna čast, veliko hvala", napisao je Vučić tada na Tviteru.

Printscreen/Instagram/Predsednistvo Srbije
 

Predsednik Vučić je Putinu poklonio ikonu Preobraženja Gospodnjeg koja je, takođe, iz 19. veka.

Juna 2020. godine, prilikom boravka predsednika Srbije u Moskvi, gde je prisustvovao vojnoj paradi povodom obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, Vučić je pripremio dva poklona za ruskog šefa države. Jedan dar je ikona "Svemogući Isus" iz 19. veka, a drugi monografija o poginulim vojnicima Crvene armije na teritoriji Jugoslavije.

Printscreen/Instagram/Predsednistvo Srbije
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike