Matić: Politička odluka Prištine da oteža trgovinu srpskih proizvoda, obratićemo se EU, CEFTI i SAD

18.11.2021

15:41

0

Nove mere Vlade Kosova na neke proizvode koji se uvoze iz Srbije danas je najavila kosovska ministarka industrije, preduzetništva i trgovine

Matić: Politička odluka Prištine da oteža trgovinu srpskih proizvoda, obratićemo se EU, CEFTI i SAD
Copyright Tatjana Matić/srbija.gov.rs

Povodom najave iz Prištine, da će uvesti nove mere na neke proizvode iz Srbije, tačnije na konditorske proizvode, reč je o političkoj, a ne o ekonomskoj ili trgovinskoj meri, odnosno odluci, kaže za Kosovo onlajn Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije i najavljuje da će se zbog toga obratiti institucijama u Briselu kao i Sekretarijatu CEFTA i ambasadama EU i Sjedinjenih američkih država u Beogradu.

Matić napominje da je CEFTA najveći oblik trgovinske zajednice koji postoji i da najava ovakvih odluka ne doprinosi ni razvoju trgovinskih odnosa, a ni političkom dijalogu na Zapadnom Balkanu, za šta se Srbija zalaže.

- Nadamo se da ipak do ove odluke neće doći. Ukoliko se ova najava sprovede u delo, pomenuta trgovinska barijera bi bila još jedan u nizu primera kršenja Sporazuma CEFTA i obaveza preuzetih u Briselskom dijalogu, zaključuje ministarka Matić.

Nove mere Vlade Kosova na neke proizvode koji se uvoze iz Srbije danas je najavila kosovska ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari. Ona je rekla da je cilj da se zaštite domaći proizvođači i dodala da je reč o konditorskim proizvodima.

- Proizvodi koji se uvoze na teritoriju Kosova imaju enorman porast i štete domaćim proizvođačima. U zaključku, kako kažu u trgovinskom resoru, pokazuje se da je došlo do povećanja uvoza iz Srbije, za razliku od prošle godine. Izvoz Kosova je samo 1 odsto u 2020. i 2021. godini. Preduzećemo mere protiv konditorskih proizvoda kao što su keks i slatkiši koje proizvodi Srbija, jer su ti proizvodi imali enormno povećanje uvoza. Pogledaćemo dokaze i onda odlučiti o merama, rekla je Hajdari.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo Online

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike