Salutirao je telima neprijateljskih pilota: Svi znaju za oboren avion 1999, a Radoje je oborio prvi avion nad Srbijom 1915.

24.11.2021

06:30

0

Pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica protivvazdušne odbrane 30. septembra obeležavaju Dan roda, kao sećanje na prvo obaranje neprijateljskog aviona u Srbiji

Salutirao je telima neprijateljskih pilota: Svi znaju za oboren avion 1999, a Radoje je oborio prvi avion nad Srbijom 1915.
Krilo srušenog nevidljivog F 117 aviona u Buđanovcima tokom NATO bombardovanja - Copyright Profimedia

"Niko u svetu nema ovakvu kolekciju trofeja kao naš Treći raketni divizion 250. raketne brigade PVO. Na kabini je prikaz aviona koji su srušeni u toku NATO agresije 1999", napisao je korisnik Tvitera Filip Fićović uz fotografiju koja svedoči o oborenim neprijateljskim letelicama.

Prema raspoloživim podacima, zvanično su oboreni avioni F-117A i F-16CG.

 

 

U ovom tvitu iznet je takođe zanimljiv podatak, a to je da je prvi avion u istoriji ratne avijacije oborio srpski vojnik Radoje Ljutovac, i to 1915. godine.

Naime, artiljerac iz Trstenika Radoje Ljutovac Raka (1887-1968) topom je oborio neprijateljski avion 1915. godine. Učestvovao je i u balkanskim ratovima, a kasnije i u Prvom svetskom ratu, gde je bio raspoređen u dopunski bataljon artiljerijskog puka „Tanasko Rajić“.

Tog 30. septembra 1915. godine, u jedinici je data uzbuna, jer su se od Lapova prema Kragujevcu približavali neprijateljski avioni, koji su izbacili 45 bombi na grad. Srpski vojnici pucali su na njih iz pušaka i mitraljeza, ali bez uspeha.

RTS printscreen
 

Radoje Ljutovac je, po naređenju komandira, već bio kod svog topa, koji nije bio protivavionski, već modifikovani turski top, zarobljen 1912. godine. Nanišanio je, opalio granatu u pravom momentu i iz prve pogodio avion marke "ferman".

RTS printscreen
 

Neprijateljska letelica se srušila na zemlju, a Radoje je na konju, koji mu je ustupio komandir, odjahao do srušenog i zapaljenog aviona. U njemu su bila i tela nastradalih neprijateljskih pilota. Radoje im je, kažu, u stavu mirno salutirao i odao počast.

Piloti su bili kapetan Fon Šefer i oficirski pripravnik Oton Kriš. Kada su građani shvatili da je Radoje artiljerac zaslužan za obaranje aviona, prišli su mu i čestitali. Zvanično, Radoje je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima i unapređen je u čin kaplara. Kasnije je na Solunskom frontu unapređen u čin narednika.

RTS printscreen
 

Radoje je u jesen 1918. godine učestvovao u proboju Solunskog fronta, a nakon rata je u Trsteniku otvorio trgovinsku radnju. 

RTS printscreen
 

Osim što je nagrađen Ordenom Karađorđeve zvezde, nosilac je i medalje Albanske spomenice sa poveljom, a u čast ovog događaja, pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica protivvazdušne odbrane 30. septembra obeležavaju Dan roda, kao sećanje na prvo obaranje neprijateljskog aviona u Srbiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike