Milutin Mrkonjić priključen na veštačka pluća: Konzilijum lekara svakodnevno zaseda

24.11.2021

13:21

0

Svakodnevno zaseda konzilijum najboljih lekara koji brinu o Mrkonjiću, čije je stanje i dalje izuzetno teško

Milutin Mrkonjić priključen na veštačka pluća: Konzilijum lekara svakodnevno zaseda
ATAImages/ Antonio Ahel

Funkcioneru Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić (79) je priključenna ECMO aparat, što je poslednji pokušaj da mu spasu život u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Mrkonjić je intubiran, na respiratoru, u veštačkoj komi, ali je priključen i na ECMO aparat, kolokvijalno poznat i kao veštačka pluća, pomoću koga se srce i pluća takoreći odmaraju, stavljaju "na odmor" i organizam održava u životu. Takođe, svakodnevno zaseda konzilijum najboljih lekara koji brinu o Mrkonjiću, čije je stanje i dalje izuzetno teško.

Šta je ECMO

A šta je zapravo ECMO (ekstracorporeal membrane oxygenation) iliti ekstrakorporalna membranska oksigenacija. Prof. dr Jovan Matijašević je svojevremeno u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici pokazao taj parat iobjasnio šta tačno znači ta procedura.

- Pacijent ima kanilu u femoralnoj veni (vena u butini) i odatle izvlačimo krv, koja ide preko oksigenatora, gde se vrši razmena - ubacije se kiseonik, a izbacije ugljen-dioksid. Druga kanila je u veni jugularis, na vratu, i tuda se ta krv vraća u organizam. Mehaničkom ventilacijom smo došli do maksimalnih parametara i nismo to uspeli. I onda smo, prema određenim indikacijama, uključili ECMO aparat. Ali najpre smo pluća morali da stavimo na rest (odmor) - spustimo parametre da ih ne bismo oštetili. Oko 800 ml krvi je u tom sistemu u trenutku, a u minutu sva krv prode preko aparata. Krv se vrti non-stop, ako stane, koaguliše se i gotovo je. Evo, ovom pacijentu se vrti 15. dan. I kada pluća počnu da dišu, ide tzv. vining (weaning), skidanje s ECMO aparata i potom pacijenta vraćamo na mehaničku ventilaciju. I tek onda dolazi skidanje s respiratora - rekao za "Kurir" tada prof. Matijašević.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir