Nedelja usred srede: Počinje izgradnja metroa, Vučić o "Otvorenom Balkanu", sahranjen Zukorlić

10.11.2021

20:00

0

Srbija je saznala i kada će na referendum o ustavnim promenama

Nedelja usred srede: Počinje izgradnja metroa, Vučić o "Otvorenom Balkanu", sahranjen Zukorlić
nedelja - Copyright 24sedam/Tanjug

Beograđane je protekle nedelje obradovala vest da konačno počinje izgradnja metroa.

Nakon što je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje, biće usvojen i Zakon o referendumu, kako bi građani mogli da se izjasne o promenama Ustava.

Srbija je ispratila i iznenada preminulog poslanika, nekadašnjeg muftiju, lidera Stranke pravde i pomirenja, Muamera Zukorlića.

"Otvoreni Balkan" posvećen evropskim vrednostima 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Republike Albanije Edi Rama i zamenik predsednika Vlade Severne Makedonije zadužen za evropska pitanja Nikola Dimitrov potpisali su zajedničku izjavu "Budućnost proširenja - pogled iz regiona", u okviru inicijative za saradnju "Otvoreni Balkan".

Kako je istaknuto, Zapadni Balkan je ponovio posvećenost regiona evropskim vrednostima, ali je konstatovano da su kašnjenja u EU perspektivi isuviše koštala region u političkom smislu.

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic)
 

"Zapadni Balkan je spreman da se pokrene ubrzanim tempom. Treba ići napred. Tako i Evropska unija treba da se pokrene - prema Zapadnom Balkanu. Ostanak u praznom hodu nije opcija. Pozivamo sve ostale strane u regionu da nam se pridruže i želimo im dobrodošlicu. 'Otvoreni Balkan' je otvoren", navodi se u integralnom tekstu zajedničke izjave Vučića, Rame i Dimitrova.

U okviru inicijative "Otvoreni Balkan" potvrđena je odlučnost da se produbljuje ekonomska saradnja, te su angažovane privredne komore koje treba da pripreme detaljne smernice za realizaciju Memoranduma o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza i izvoza, koji je potpisan u Skoplju 29. jula. Biće formiran i međuministarski savet koji će blisko sarađivati sa privrednim komorama na sprovođenju tih mera. 

Počinje izgradnja Dunavskog koridora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji obeležavanja početka izgradnje brze saobraćajnice Požarevac - Veliko Gradište - Golubac (Dunavski koridor).

Tanjug/Rade Prelić
 

Na trasi dužine 68 kilometara planom je predviđena izgradnja 30 mostova preko reka i kanala, kao i 26 petlji, raskrsnica i kružnih raskrsnica i 21 denivelisano ukrštanje.

Predsednik Srbije objavio je na Instagramu video povodom početka izgradnje Dunavskog koridora, naglasivši  da to sigurno neće biti kraj velikih infrastrukturnih projekata.

 

 

- Ovo je jedna od onih stvari koje suštinski menjaju život ljudi u Braničevskom okrugu. Počinjemo da gradimo Dunavski koridor i ne mislimo ovde da stanemo - poručio je predsednik Vučić.

Plan izgradnje Dunavskog koridora obuhvata realizaciju projekta iz tri deonice, gde je treća najduža.

Počinje izgradnja metroa

U svečanoj sali Starog dvora potpisan je Ugovorni sporazum za projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa u Makiškom polju.

Ministar finansija Siniša Mali otkrio je da će radovi na izgradnji beogradskog metroa, na Makiškom polju, zvanično početi 22. novembra.

 

 

Koliko je projekat značajan, pokazuje i činjenica da će sve prigradske opštine, sem Grocke, u prvoj fazi biti povezane s centrom grada modernom železnicom, čiji će vozovi u špicu saobraćati na 10 do 15 minuta.

- To znači da će prestonica postati jedinstvena celina i da će do 2030. godine imati dominantan podsistem saobraćaja - šinski, koji će biti nezavisan, kapacitativan i ekološki ispravan. To je najveća pobeda Beograda - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Krećemo sa ostvarenjem sna koji su generacije pre nas sanjale, koji datira 50 godina unazad - naveo je ministar, i dodao da će budući metro imati tri linije, da će prva linija ići od Makiškog polja do Mirijeva, druga od Mirijeva do Železnika, a treća će podrazumevati proširenje BG voza i tramvajskog sistema.

Ministar je napomenuo da će sledeći korak biti potpisivanje ugovora za izgradnju depoa u februaru 2022.

U januaru na referendum

Srbija je saznala i kada će na referendum o ustavnim promenama.

Naime, Venecijanska komisija pozdravila je inicijativu srpskih vlasti za donošenje novog zakona o referendumu kako bi se domaće zakonodavstvo uskladilo sa međunarodnim standardima.

Profimedia
 

Predsednik Skupštine Ivica Dačić najavio je da će do kraja meseca biti usvojen zakon o referendumu, kako bi se sredinom januara sproveo referendum o promeni Ustava. 

Nakon donošenja zakona o referendumu sledi donošenje akta o promeni Ustava, kako bi referendum o promeni Ustava bio sproveden sredinom januara.

Promene su neophodne, iako će biti tektonske, a njihova suština je da se uticaj politike, dakle izvršne i zakonodavne vlasti, na oblast pravosuđa smanji na minimum, objasnio je u intervjuu za 24sedam prof. Vladan Petrov, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, sudija Ustavnog suda i član Venecijanske komisije.

Sahranjen Muamer Zukorlić

Nekoliko hiljada građana je na Trgu Gazi Isa-bega Isakovića u Novom Pazaru odalo počast iznenada preminulom potpredsedniku Skupštine i lideru Stranke pravde i pomirenja Muameru Zukorliću.

Posle dženaze na trgu, telo pokojnog muftije prebačeno je u Zukorlićevo rodno selo Orlje kod Tutina gde je sahranjen na porodičnom groblju.

TANJUG/ ALEKSANDAR NICIFOROVIC
 

Zukorliću je pozlilo dok je držao predavanje na Fakultetu za islamske studije. Prebačen je u bolnicu u Novom Pazaru, gde je samo konstantovana smrt. Doživeo je srčani udar, pokušana je reanimacija, ali bezuspešno.

Grad Novi Pazar doneo je odluku da 7. novembar proglasi Danom žalosti povodom smrti Zukorlića.

Uporedo sa funkcijom predsednika Mešihata bio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsednik Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru.

Iza sebe je ostavio sedmoro dece i isto toliko unučadi.

Za mural i protiv njega

Pokušaj da bude prekrečen mural Ratka Mladića u Njegoševoj ulici u Beogradu doveo je do incidenata, te je i policija morala da reaguje.

Naime, nakon što je MUP, kako bi sprečio potencijalne sukobe, zabranilo skup koji je imao cilj da ukloni sliku nekadašnjeg komandanta VRS sa zida zgrade, protivnici generala, osuđenog u Hagu, ipak su se okupili, te su zid sa Mladićevim likom gađali jajima. 

 

Istovremeno, kako bi "odbranili" mural, okupili su se i "desničari", te je policija napravila kordon i sprečila da dođe do većih sukoba.

Pripadnici MUP-a priveli su tokom dana šest osoba zbog narušavanja javnog reda i mira. Njima su napisane prekršajne prijave i nakon toga su pušteni kući.

Tokom noći, ipak, nepoznata osoba je prosula kreč preko murala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike