Važan dan za Beograd i Srbiju: "Radovi na izgradnji metroa počeće 22. novembra" (VIDEO)

03.11.2021

12:51

0

Do kraja 2028. godine biće izgrađena prva linija metroa od Makiškog polja do Mirijeva, a do 2030. i druga linija od Mirijeva do Bežanije

Važan dan za Beograd i Srbiju: "Radovi na izgradnji metroa počeće 22. novembra" (VIDEO)
beogradski metro (4) - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

U svečanoj sali Starog dvora danas je potpisan Ugovorni sporazum za Projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa u Makiškom polju.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva Tomislav Momirović, gradski sekretar za stambene i komunalne poslove Nikola Kovačević, direktorka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković i ovlašćeni predstavnik kompanije "Pauer Čajna" Jang Bo.

Potpisivanju su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je u obraćanju posle potpisivanja ugovora istakao da se ovaj trenutak čeka duže od 51 godinu.

- Bila je potrebna politička volja, snaga, stručnost i novac za izgradnju metroa. Danas sve to imamo - naveo je Vesić.

Koliko je projekat značajan, pokazuje i činjenica da će sve prigradske opštine, sem Grocke, u prvoj fazi, biti povezane sa gradskom modernom železnicom, koja će ih povezivati sa centrom grada, na 10 do 15 minuta u špicu.

- To znači da će prestonica postati jedinstvena celina i da će do 2030. godine imati dominantan podsistem saobraćaja - šinski, koji će biti nezavisan, kapacitativan i ekološki ispravan. To je najveća pobeda Beograda - naglasio je zamenik gradonačelnika.

Ministar finansija Siniša Mali otkrio je danas da će radovi na izgradnji beogradskog metroa, na Makiškom polju, zvanično početi 22. novembra.

- Videćete veliki broj radnika i mašina. Krećemo sa ostvarenjem sna koje su generacije pre nas sanjale, koji datira 50 godina unazad - naveo je ministar i dodao da će budući metro imati tri linije metroa, da će prva linija ići od Makiškog polja do Mirijeva, druga od Mirijeva do Železnika, a treća će podrzumevati poroširenje BG voza i tramvajskog sistema.

Ministar je detaljno izneo po fazama kada će koja biti završena, ponovio da početak radova na Makiškom polju počinju 22. novembra 2021. godine, a da će sledeći korak biti potpisivanje Ugovora za izgradnju depoa u februaru 2022.

Tanjug/Zoran Žestić
 

Nakon toga predstoji potpisivanje Ugovora za izgradnju pristupnih saobraćajnica na području Makiškog polja u martu 2022, dok se u julu takođe naredne godine očekuje potpisivanje Ugovora za izgradnju stanica i tunela za prvu liniju.

U novembru naredne godine, kaže Mali, počeće izgradnja depoa na Makiškom polju, početak radova za izgradnju pristupnih saobraćajnica u maju 2023. godine, početak radova na izgradnji stanica počeće u septembru 2023, a početak radova na izgradnji tunela u decembru 2023.

U februaru 2024. počeće nabavka vozova i testiranje vozova, a završetak prve linije metora biće 2028. Ubrzo nakon završetka prve linije metroa, počinje izgradnja druge linije, 2024. godine, od Mirijeva do Bežanije.

Početak izgradnje stanica za drugu liniju metroa počeće 2025, a izgradnja tunela 2026, dok se završetak radova na izgradnji druge linije metroa očekuje 2030.

Mali je naglasio da je Vlada Srbije obezbedila novac za obe linije metroa.

Tanjug/Zoran Žestić
 

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović, koji je potpisao ugovor sa predstavnicima kineske kompanije, najavio je da će prva linija biti završena 2028, a druga 2030. godine.

Momirović kaže da je potpisivanju prvog ugovora prethodila ozbiljna priprema, s obzirom da su projekti gradnje metroa veoma teški i skupi.

- Nijedan grad veličine Beograda ne može da se razvija bez metroa, ako želimo da poboljšamo saobraćaj i ekolosksu perspsktivu Beograda moramo da izgradimo metro - poručio je ministar građevinarstva.

Podsetimo, izgradnja beogradskog metroa, kako je predviđeno, počeće ovog meseca radovima na gradnji depoa na Makiškom polju. Do kraja 2028. godine biće izgrađena prva linija metroa od Makiškog polja do Mirijeva, a do 2030. i druga linija od Mirijeva do Bežanije.

Francuske kompanije radiće na obezbeđivanju kompozicija i izgradnji podsistema, a Kinezi će izvoditi građevinske radove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike