Vojislav Tankosić: Srbin koji je usred Beograda ošamario Vinstona Čerčila

07.11.2021

19:15

0

Njegov kratak, ali izuzetno buran život pratile su brojne priče, a jedna od njih bez sumnje svih ovih decenija budi najveću pažnju

Vojislav Tankosić: Srbin koji je usred Beograda ošamario Vinstona Čerčila
tankosic cercil - Copyright Profimedia/Wikipedia

U zaseoku Tankosićevo, u selu Kisač nedaleko od Novog Sada, otkriven je spomenik majoru vojske Kraljevine Srbije i komitskom vojvodi Vojislavu Tankosiću, po kome to mesto i nosi ime.

Čitav zaseok Tankosićevo nastao je posle Prvog svetskog rata kada su srpski dobrovoljci iz Velikog rata sa područja nekadašnje Austrougarske, ali i raznih krajeva sveta, kolonizovani od strane kralja Aleksandra Karađorđevića u Bačku, Banat, Srem i Baranju.

Spomenik su otkrili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i najstariji potomak srpskih dobrovoljaca iz Velikog rata i žitelj Tankosićeva, Vladislav Parežanin. Spomenik Vojislavu Tankosiću rad je vajarke Svetlane Šante i prvi je spomenik sa likom majora Tankosića u Srbiji.

Vojislav Voja Tankosić (1880-1915), poznat kao Vojvoda Tankosić, bio je major srpske vojske, četnički vojvoda, jedan od osnivača Crne Ruke i učesnik najvažnijih istorijskih događaja u Srbiji, od Majskog prevrata 1903. do Sarajevskog atentata. Nosilac je Zlatnog vojničkog ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima.

Odlikovan je brojnim odlikovanjima za hrabrost, ulice u mestima širom Srbije nose njegovo ime. Naselje Takosićevo, u mestu Kisaču pored Novog Sada, nazvano je u njegovu čast. Smrtno je ranjen tokom povlačenja srpske vojske 1915. godine, preminuo je od posledica ranjavanja 2. novembra iste godine u 35. godini života, u Trsteniku. Kada je poginuo imao je čin majora srpske vojske.

Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik
 

Njegov kratak, ali izuzetno buran život pratile su brojne priče, a jedna od njih bez sumnje svih ovih decenija budi najveću pažnju.

Naime, prema nikada dokazanom mitu o njegovoj časti, ali i hrabrosti, Tankosić je ošamario Vinstona Čerčila usred Beograda. Čerčil je u to vreme bio ratni izveštač, tek kasnije je postao britanski premijer. 

Profimedia
 

Kako se prepričava, Čerčil je bio izveštač iz Burskih ratova koji su se vodili od 1899 do 1902. godine, te je bio ljut zbog odnosa Srbije prema Velikoj Britaniji i njenom učešću u Burskom ratu. Zbog toga je izneo kritički stav u tekstu o srpskoj poziciji.

Kada je mladi srpski oficir Vojislav Tankosić pročitao ovaj tekst, obećao je da će ga izdevetati ako ga ikada sretne.

I kako to biva, sudbina je htela da se baš tako i dogodi.

Wikipedia
 

Kako piše Aleksandar Deroko u knjizi “Mangupluci oko Kalemegdana”, Čerčil je, navodno, putovao Orijent ekspresom kroz Beograd, kada je iskoristio pauzu da prošeta gradom. Dok je sedeo u restoranu "Grčka kraljica", vest da je tu brzo se proširila i stigla do Tankosića, koji se brže-bolje stvorio u restoranu.

Navodno, prišao je Čerčilu i ošamario ga, posle čega je intervenisala policija i ispratila Čerčila nazad na voz. 

Profimedia
 

Ova verzija, naravno, nikada zvanično nije potvrđena, a pojedini stručnjaci je i osporavaju verujući da Tankosić, ipak, ne bi mogao tako lako da priđe Čerčilu, a povrh svega da ovaj incident ostane bez ikakvih posledica. 

Wikipedia
 

To, naravno, nije sprečilo dalje teorije da je Čerčil upravo zbog incidenta u Beogradu zamrzeo Srbe, te da je baš ovaj događaj presudno uticao na politiku koju je vodio prema Srbiji i, kasnije, prema Jugoslaviji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike