Amanet mitropolita Amfilohija: Još se čeka na potpisivanje Temeljnog ugovora, a evo šta do sada znamo o njemu

29.10.2021

08:47

0

O Temeljnom ugovoru raspravljalo se i na majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve

Amanet mitropolita Amfilohija: Još se čeka na potpisivanje Temeljnog ugovora, a evo šta do sada znamo o njemu
patrijaršija Beograd - Copyright Pixabay 24sedam/Katarina Mihajlović

Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i crnogorske vlade još nije potpisan, a nema naznaka ni kada bi to moglo da se dogodi. 

Još je Mitropolija crnogorsko-primorska 2012. godine pripremila tekst ugovora, na koji Vlada Crne Gore nikada nije odgovorila. 

U maju ove godine, nakon što je nenajavljeno došao u Beograd, a otišao neobavljenog posla, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio je da bi ovaj važan dokument mogao da bude potpisan 30. oktobra, na godišnjicu smrti mitropolita Amfilohija.

Sadržaj dokumenta je nekoliko puta menjan, a nakon što je Srpskoj pravoslavnoj crkvi ponuđena konačna verzija, značajno izmenjena u odnosu na onu koja je dogovorena i koja je trebalo da bude potpisana u maju, patrijarh srpski Porfirije obavestio je Krivokapića da je predložene izmene uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji u skladu sa Ustavom SPC ima poslednju reč po ovom pitanju.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Zasada nema najava da li je Sinod zasedao ili ne. Sveti arhijerejski sinod čine patrijarh, kao predsednik, i četiri eparhijska arhijereja, kao članovi. Sednice Svetog arhijerejskog sinoda održavaju se u užem sastavu, sa dva člana pod predsedništvom patrijarha, i u širem sastavu, sa punim brojem članova. 

O Temeljnom ugovoru raspravljalo se i na majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve. 

"Sabor se suočio sa izazovima pred kojima su se naša Crkva i narod našli u Crnoj Gori, gde i nova vlast izbegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore, čime je Srpska pravoslavna crkva diskriminisana u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice koje deluju u Crnoj Gori", saopšteno je sa majskog zasedanja Sabora.

Detalji predloga Temeljnog ugovora za širu javnost ostali su tajna. Povremeno su u medijima objavljivani delovi ugovora koji bi mogli biti sporni. Tako se, na primer, u nacrtu Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, koji je Krivokapić ponudio patrijarhu Porfiriju, navodno ne pominje Srpska pravoslavna crkva, osim na dva mesta, i to u preambuli ugovora i kao potpisnik, dok je u tekstu svuda navedena Pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

AP Photo/Risto Božović
 

Ugovor ima ukupno 20 članova i priznaje kontinuitet pravnog subjektiviteta. Prema njemu SPC uređuje sopstveno crkveno ustrojstvo, sama odlučuje o imenovanjima, premeštajima i smenama, Sabor SPC odlučuje o postavljanju episkopa, osniva, menja i ukida eparhije... 

Istoričar Aleksandar Raković ocenio je da je razlika između prethodne verzije Temeljnog ugovora, koji je Zdravko Krivokapić odbio da potpiše u Beogradu, i nove verzije pre svega u potpisnicima, jer su u prethodnoj potpisnici trebalo da budu Crna Gora i SPC, a u novoj Crna Gora koju zastupa crnogorska vlada i SPC.

- Ovaj temeljni ugovor je u drugačijem rangu od onog koji je Crna Gora potpisala sa Svetom stolicom, odnosno Rimokatoličkom crkvom, gde izričito stoji da je Crna Gora kao država potpisnik, a ne Crna Gora koju zastupa vlada. Ima tu još nekih prilično nejasnih rešenja za rešavanje imovinskih pitanja, a to je tema kojom će se baviti tročlana stručna komisija koju je formirao patrijarh Porfirije - rekao je Raković za Tanjug.

AP Photo/Risto Božović
 

Povodom godišnjice smrti mitropolita Amfilohija, koji je u litijama okupio verujući narod u Crnoj Gori kako bi se izborili za Temeljni ugovor, Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje od 27. oktobra do 1. novembra u kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeri posvećene njegovoj ličnosti, pastirskom radu i književnom stvaralaštvu. 

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služiće 30. oktobra zaupokojenu liturgiju u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, dok će 31. oktobra bogoslužiti u Cetinjskom manastiru.

AP Photo/Risto Božović
 

Mitropolit Amfilohije preminuo je 30. oktobra 2020. godine, uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog. Njegovi zemni ostaci sahranjeni su 1. novembra u kripti Sabornog hrama. 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike