"Država će reagovati na savete lekara iz Ivermektin vajber grupe!" Oglasio se ministar Lončar

02.11.2021

10:35

1

Vajber grupa pod nazivom "LRNE - Ivermektin preporuke" broji više od 11 hiljada članova

"Država će reagovati na savete lekara iz Ivermektin vajber grupe!" Oglasio se ministar Lončar
zlatibor loncar ata images (6) - Copyright ATA Images/A.A./A.K.

Bizarna vajber grupia "LNRE - ivermektin preporuke" već danima je glavna tema u javnosti.

Zbog skandala sa pomenutim lekom koji je namenjen stoci za lečenje parazita, a prepisivan je pojedinim kovid pacijentima, juče je smenjen profesor dr. Bojko Bjelaković iz Niša, jedan od lekara administratora.

Kako tvrde stručnjaci, za ovakav medicinski propust lekari bi trebalo krivično da odgovaraju jer truju ljude, što može da dovede i do neurotoksičnosti, oštećenja jetre, kome, pa čak i smrti.

Danas se oglasio i ministar Zlatibor Lončar.

Profimedia
 

 

- U narednim danima država će reagovati na savete koje dele zdravstveni radnici na vajber grupi koja propagira upotrebu leka Ivermektin - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Vajber grupa pod nazivom "LRNE - Ivermektin preporuke" koja broji više od 11 hiljada članova, okuplja i lekare koji u njoj pacijentima dele savete i propagiraju lečenje lekom ivermektin koji je u Srbiji registrovan samo za lečenje životinja.

Epidemijska situacija u Srbiji nije nimalo naivna a krizni štab će zasedati u toku nedelje, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je na pitanje Tanjuga da li se očekuju nove mere, rekao da se na sednici dogovaraju u odnosu na brojke i stanje u tom trenutku.

- Uveravam građane da ćemo uraditi sve da se smanji broj ljudi u bolnicama i na respiratoru. Bolnice su nam potrebne i za druge pacijente, osoblje i lekari su premoreni, predugo ovo traje. Siguran sam da ćemo doneti mere u interesu svih, pre svega da zaštitimo živote građana i da pomognemo zdravstvenom sistemu - poručio je ministar.

Kada je reč o vakcinaciji, Lončar ističe da građanima koji su vakcinisani prvi i drugi put, a prošlo je šest meseci od druge doze, imunitet i zaštita nije ista kao što je bila u tih prvih šest meseci.

- Ako želite da zaštitite i sebe i druge treba da primite i treću dozu, izolovao se i grip u regionu i zato je neophodno da svi prime i vakcinu za sezonski grip. Oni koji uopšte nisu vakcinisani krajnje je vreme da prime prvu dozu - apelovao je ministar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike