Brnabićeva i Krivokapić se oglasili nakon sastanka: Da se držimo zajedno!

03.11.2021

10:34

0

Autor: 24sedam

Ovo je prva zvanična poseta Zdravka Krivokapića

Brnabićeva i Krivokapić se oglasili nakon sastanka: Da se držimo zajedno!
brnabic krivokapic - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Premijerka Ana Brnabić danas se sastala u Beogradu sa Zdravkom Krivokapićem, premijerom Crne Gore. 

Pre ovog sastanka, Krivokapić je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji se oglasio na Instagramu.

- Za Srbiju su odnosi sa Crnom Gorom, kao i sa svim susedima, od suštinskog značaja. Postoji obostrani interes za revitalizaciju infrastrukture koja nas povezuje, a posebnu važnost pridajemo razvoju ekonomskih odnosa - naveo je predsednik Srbije uz fotografije sa sastanka.

 

 

Takođe, nakon razgovora zvaničnika, Brnabićeva i Krivokapić su se obratili medijima.

- Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i ja smo se sretali i ranije i uvek imali konstruktivan razgovor o svim temama. Tako da mi je drago što smo i danas prvi put prilikom zvanične posete imali prilike da razgovaramo ponovo na političke i ekonomske teme, kao i teme regionalne stabilnosti. Mnoge stvari vezuju Srbiju i Crnu Goru, i po prirodi stvari mi bi trebalo da imamo najbolje moguće odnose. Ja se nadam da je ova prva zvanična poseta početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore i da će, osim obnove dijaloga, rezultat ove posete biti i stabilniji bilateralni odnosi - kazala je Brnabićeva.

- Crna Gora jeste jedan od najvažnijih partnera Republike Srbije. Kako po visini trgovinske razmene, tako i po obimu investicija. Takođe, važno mi je da napomenem i da je Srbija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Crnoj Gori. Mi smo do avgusta ove godine imali robnu razmenu nešto veću od 560 miliona evra - istakla je premijerka.

- Prenela sam premijeru Krivokapiću da Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore. I u tom smislu treba da radimo i držimo se zajedno. Prenela sam takođe da je, pored evropskih integracija, naš strateški integritet stabilan, dobro povezan region, i u tom smislu da su odnosi ove dve zemlje važan faktor za stabilnost - navela je između ostalog Ana Brnabić.

Tanjug/Rade Prelić
 

 

Ona je naglasila da je za povezivanje građana dveju država bitno infrastrukturno povezivanje i naglasila da su za to bitna dva projekta - auto-put Miloš Veliki i modernizacija pruge Beograd - Bar.

- Vlada Republike Srbije ima jednu grupu koja se bavi samo graničnim prelazima i ja sam zamolila da se zajednički prelaz sa Crnom Gorom uključi u njihovu agendu.

Premijerka je naglasila da je govoreno o zajedničkoj sednici dveju vlada i da se nada da će se uskoro naći termin za njeno održavanje.

Takođe, pozvala je premijera da ponovo razmisli o inicijativi "Otvoreni Balkan".

- Hvala vam još jednom što ste posetili Srbiju, ovde imate dobrog prijatelja i pouzdanog premijera.

Obraćanje Krivokapića

- Meni je izuzetno zadovoljstvo da se nalazim u prestonici Srbije, i imao sam to zadovoljstvo da budem dočekan na najvećem mogućem nivou, sa izuzetnim gostoprimstvom kog ću se sećati do kraja života - rekao je Krivokapić.

Dres kod Nedimovića

- Moja greška je što je premijera Krivokapića trebao da sačeka Nikola Selaković koji se zadržao u Atini, pa smo na kraju odredili da to bude Nedimović. On često prekrši dres kod, njemu to nije nešto previše važno. Nije bilo nikakve zle namere u svemu tome. Žurila sam da završim svoju konfreneciju, da bih premijera sačekala ispred Vlade, jer je želeo da položi venac na mestu gde je ubijen Zoran Đinđić - kazala je Ana Brnabić, te dodala:

- Predsednik Vučić nikom nije poklonio toliko pažnje kao premijeru Krivokapiću. On je, čim je sleteo iz Glazgova, otišao da pozdravi premijera Krivokapića, a večeras će imati još jednu večeru.

- Ono što ste čuli i od uvažene premijerke, iskazala je sve ono što predstavljaju teme našeg razgovora, i najmanjo pažnju smo posvetili politici, a najveću onome što predstavlja esencijalnu osnovu dobre saradnje, a to je ekonomija i uspostavljanje dobrih veza koje postoje uvek između građana Srbije i Crne Gore - kazao je potom premijer Crne Gore.

- Još jedna tema koja je za Srbiju važna je e-uprava - naglasio je Krivokapić.

Temeljni ugovor

- Mi nismo razgovarali o tome, to je Ugovor sa SPC, i ja kao predsednica Vlade Republike Srbije nemam nikakve ingerencije da razgovaram o tome - navela je Brnabićeva.

Krivokapić o dres kodu ministra Nedimovića

- Gospodin Nedimović je bio izuzetno srdačan i prijatan i u tom delu tehničkog prijema ja nisam obraćao pažnju. Njegove reči i srdačna dobrodošlica su bitnije od toga kako ko izgleda - istakao je Krivokapić.

- Sad me dovodite u situaciju nekog diplomatskog skandala, ja se nikad u životu ne bavim skandalima - kazao je premijer Crne Gore.

- Ja sam imao slobodan period koji nisam želeo da iskoristim osim u radnom delu i pre dolaska ovde u protokolarnom smislu smo pozvali sve ambasadore koji su nerezidentni - rekao je Krivokapić.

- Mislim da je ovo dugo čekana i dugo očekivana poseta, i o tom pozivu za prvu zvaničnu posetu se dugo pričalo. Sada kada imamo ovako važnu posetu, važne dobre, konstruktivne i pozitivne razgovore, jedan deo javnosti se i sa jedne i sa druge strane bavi samo izmišljanjem nekih uvreda ili razloga da se prekrši diplomatski odgovor. Narativ koji se šalje na taj način je potpuno suprotan od onog na sastancima - kazala je premijerka Srbije.

Pretnje ćerkama Krivokapića 

- Kada je reč o stvarima koje se tiču porodice premijera Krivokapića, mi smo o tome razgovarali još ranije, pričali smo u Tirani, tako da nije bilo potrebe da o tome pričamo i sada - kazala je premijerka.

 

- Nije to dobar narativ, hajde da se pomerimo od toga. Mislim da je važno to da su ovo bili dobri i pozitivni razgovori, da je atmosfera bila dobra i konstruktivna i da smo na ovaj način uspeli da kao rezultat nametnemo drugačiji dijalog između Vlade Crne Gore i Vlade Srbije. Mislim da je to suština i da sve ono čime se bavimo a da nije suština i da nas skreće sa te suštine otvara neka besmislena pitanja koja će neko zlonameran da iskoristi - dodala je Brnabićeva.

O ambasadoru u Podgorici

- Dakle, to je pitanje za svaku zemlju i svaku vladu pojedinačno. Mi ćemo prihvatiti ambasadora kada ga predloži Podgorica i koga god da predloži, a što se tiče ambasadora Božovića, to je na terenu Podgorice i o tome nismo razgovarali - rekla je premijerka.

Svetozar Marović

- Mi imamo čitav niz otvorenih i teških pitanja i ova poseta bila je usmerena na pozitivne stvari koje lako i brzo mogu da se pokrenu i da pokažemo dobru volju - dodala je Brnabićeva.

A odgovor je imao i crnogorski premijer:

- Mi smo uputili zvanični dopis da se gospodin Marović vrati u svoju državu i da ima prava kao svaki drugi čovek. Šta se u međuvremenu dešavalo, ja stvarno ne znam, i mislim da je premijerka jasno odgovorila na to pitanje - kazao je Krivokapić.

- Što se tiče moje prve zvanične posete, nadam se uskoro. Mislim da još uvek nemam ni zvanični poziv, ali kada ga dobijem, trudiću se da to uskladim sa svojim kalendarom, da to bude što pre - zaključila je Ana Brnabić.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike