Potpisan Sporazum o izbornim uslovima: Sedam opozicionih stranaka stavilo paraf

29.10.2021

10:55

0

U Skupštini Srbije potpisan je Sporazum o unaprednju uslova za održavanje izbora

Potpisan Sporazum o izbornim uslovima: Sedam opozicionih stranaka stavilo paraf
međustranački dijalog - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

U Skupštini Srbije potpisan je Sporazum o unaprednju uslova za održavanje izbora.

Sporazum su potpisali predsednik Skupštine Ivica Dačić i predstavnici stranaka koje su bile u Radnoj grupi za međustranački dijalog.

Potpisnici sporazuma su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i sedam opozicionih stranaka koje su bile u Radnoj grupi za međustranački dijalog, Dveri, DS S, POKS, Zavetnici, Srpska radikalna stranka, Zdrava Srbija, Dosta je bilo, odnosno njihovi predstavnici Boško Obradović, Dejan Šulkić, Žika Gojković, Milica Ðurđević Stamenkovski, Aleksandar Šešelj, Miloljub Albijanić, Saša Radulović.

Sporazum se, kako je ranije rečeno, odnosi na izborno zakonodavstvo, zatim na sam izborni proces, kao što je podnošenje lista i prikupljanje potpisa, na kontrolu biračkog spiska i samog dana glasanja I rezultate, kao i na pitanje medija, izveštavanje javnog servisa i finansiranja kampanje.

Učesnici su preneli da je u sporazumu definisano da će izbori održati 3. aprila 2022. godine, da će predsednički izbori biti rapisani 3. marta, a parlamentarni 15. februara.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog završenog posla, navodeći da sigurno neće svi biti u potpunosti zadovoljni, ali je, kaže, generalno dijalog ostvario svoj cilj.

Kazao je i da su razgovori vođeni o otvorenim i spornim pitanjima i da je ustanoveljna praksa da se sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem razgovara i o drugim pitanima, kao što su pitanje KiM i Republika Srpska.

- Ostvarili smo značajne pomake u dogovoru kada je reč o poboljšanju izbornih uslova, da se time otkloni svaka mogućnost da to bude alibi bilo kome za optužbe na račun Srbije, te da se steknu uslovi da se izbori održe u fer atmosferi - rekao je Dačić ocenivši da je postignut značajan rezultat.

Rekao je i da su ostvarena značajna poboljšanja i preciziranje normi koje će dovesti do toga da proceš prikupljanja potpisa bude lakši, kao i kontrola izbora, odnosno provera eventualnih neregulrnosti.

Kada je reč o medijima, Dačić je kazao da će javni servis imati Pravilnik, a ostali mediji preporuke da poštuju demokratske principe i da pozivaju sve političke opcije da se predstave, bez namere da se utiče na uređivačku politiku.

- Tu je deo koji se tiče finansiranja kampanje, funkcionerske kampanje… - rekao je Dačić i dodao da će se dijalog nastvaiti i posle izbora kada će se razgovarati o izbornom sistemu, uvođenju elektronskog glasanja I slično.

Istakao je da će sve stranke, odnosno i one koje nisu potpisale sporazum moći da koriste njegove benefite.

- Želja nam je da izbori budu demokratski i da se otkloni svaka mogućnost da bilo ko baca ljagu na Srbiju - rekao je Dačić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike