Premijerka zadovoljna rezultatima Vlade: Izgradili smo nove bolnice, nabavili vakcine, a zaposlenost je rasla

02.11.2021

10:14

0

Ovo je druga vlada aktuelne premijerke sa 23 ministra, 21 resorom i pet potpredsednika

Premijerka zadovoljna rezultatima Vlade: Izgradili smo nove bolnice, nabavili vakcine, a zaposlenost je rasla
Ana Brnabić - Copyright Tanjug printscreen

Premijerka Ana Brnabić predstavlja rezultate prvih godinu dana rada svog kabineta.

Konferenciji u Palati "Srbija" prisustvuju i ministri u Vladi Srbije.

Predsednica Vlade istakla je na početku konferencije da je zadovoljna radom Vlade u proteklih godinu dana.

- Otvorili smo tri nove kovid bolnice, u Beogradu, Kruševcu i u Novom Sadu. Potpuno smo ih izgradili i opremili najsavremenijom opremom. Imamo 2.000 postelja, kako bismo pružili podršku našem zdravstvenom sistemu. U prvih godinu dana rada Vlade - tri kovid bolnice. Da smo samo to uradili bila bih zadovoljna. Kada bude prestala kovid pandemija, ove bolnice će služiti kao podrška zdravstvenom sistemu - istakla je premijerka Brnabić.

- Udarac na ekonomiju i u svetu i, prirodno, kod nas bio ogroman, veći nego što se očekivalo prošle godine. Ono što je posebna okolnost jeste zaista ogromna nestabilnost koja je prouzrokovana od strane privremenih institicija u Prištini, stalni napadi na Srbe na KiM, i da veliki deo našeg fokusa i energije usmerimo na to, uz ogromnu podršku predsednika Srbije - izjavila je Branbićeva na konferenciji u Palati "Srbija".

Rasla zaposlenost

Sačuvali smo radna mesta, nezaposlenost nije rasla, upravo suprotno, rasla je zaposlenost i rast penzija i plata. Započeli smo sve planirane projekte, poručila je Brnabićeva.

Srbija je pokazala izuzetnu agilnost i finansijsku moć u nabavci četiri različite vrste vakcina, naglasila je premijerka.

- Ono što smo obećali i ispunili jeste da smo primer za dobru i odgovornu upravu time što smo među prvima počeli masovnu vakcinaciju. Napravili smo efikasan sistem, najefikasniji u Evropi za zakazivanje vakcinacije, potpuno sopstevnim resursima, koji je omogućio da se bukvalno za 30 sekundi prijave, da zakažemo termin i mesto, i da zahvaljujući tom sistemu zakažemo i revakcinu i da podsetimo za treću, buster dozu - istakla je Brnabićeva.

Premijerka je podsetila da je do danas na "Torlaku" proizvedeno oko milion i 500 doza vakcine "sputnjik". Tu je i izgradnja nove fabrike vakcine "sinofarm", koja će biti i resurs za kasniju proizvodnju vakcina i posle kovida.

- Paralelno smo nastavili jačanje zdravstva. Privodimo kraju prvu fazu radova na KCS, krenuli smo u radove rekonstrukcije KC Vojvodine i Kragujevca. Završeno je "Dedinje dva", krenuli smo u radove za "Tiršovu", radimo opšte bolnice od Kikinde do Prokuplja i nastavljamo ogromne radove na domovima zdravlja širom Srbije. Posebno smo fokusirani na plate svih zaposlenih u zdravstvu - prenela je premijerka Brnabić.

Borba protiv kriminala

Tanjug printscreen
 

 

U fokusu ove Vlade je i borba protiv mafije i organizovanog kriminala.

- Obećali smo bespoštednu borbu protiv mafije, pao je monstruozni klan Belivuk-Miljović, koji su uhapšeni u maestralnoj akciji MUP-a. Ova grupa je procesuirana za teška ubistva, otmice, proizvodnju droge i oružja, silovanja. Optužnica je potvrđena u prvom stepenu, sad sledi pravo žalbe. Nastavili smo borbu protiv mafije i državnog udara, i pokazali da je 1.882 puta prisluškivan Vučić i članovi njegove porodice, i ponavljam, neće biti zaštićenih. Više nema obračuna organizovanih kriminalnih grupa u Srbiji, ali ovaj posao nije još završen. Isporučili smo ono što smo obećali građanima, i krenuli u borbu - podvukla je premijerka.

Evrointegracije i privredni rast

Tanjug printscreen
 

 

Što se tiče evrointegracija, pun fokus smo stavili na reformu vladavine prava.

- Svim relevantnim institucijama šaljemo izveštaje šta smo uradili u svakoj pojedinačnoj oblasti vladavine prava. Potpuno transparentno i zajedno sa partnerima iz EU. To je izuzetno važno za naše građane i našu ekonomiju. Izveštaj EK u oktobru je prepoznato da Vlada ima novu energiju i potpuni fokus na oblast vladavine Prava i što je prepoznato da smo u svim oblastima dobili.

Četvra tema je svakako privredni rast i ekonomski napredak.

- Danas imamo ubedljivo najveće plate u regionu Zapadnog Balkana. Naš BDP će ove godine po prvi put u 52 milijarde evra preći u istoriji Srbije, a za nepunih 10 godina smo stvorili dodatne, nove vrednosti za sve naše građane. Stalne direktne investicije su nastavile da rastu uprkos korona virusu. Stvaramo nova radna mesta, održali smo nisku stopu javnog duga, ispod 60% našeg BDP, do kraja godine očekujemo da će biti 58%. Predsednik je pričao o tome šta raditi od prvog januara 2022. godine, jer imamo dva izvora, da budemo manje konzervativni i krenemo sa većim povećanjima, ili da budemo više konzervativni i smanjivali deficit i javni dug, koji su nastali usled korona virusa. Izabrali smo zajedno da idemo konzervativniju stranu koja znači domaćinskim upravljanjem izvora, i da ne povećavamo plate već smanjimo javni deficit. Plate će zato u proseku od 1. januara rasti nekih 7,4 posto, a u zdravstvu osam posto. Penzije će biti povećane 5,5 posto i time očekujemo da će u Srbiji plata preći 600 evra, što ostaje u planu projekcije da prosečna plata u srbiji bude 900 evra.

Vlada, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, dobila je podršku Skupštine Srbije 28. okobra prošle godine.

Šta je moglo bolje?

Premijerka je odgovarajući na pitanja novinara istakla šta se možda moglo bolje uraditi. 

- Nije na meni da ocenjujem rad Vlade, jer ne mogu biti objektivna. Mogli smo da nađemo bolje načine da razgovaramo sa ljudima o vakcinaciji. Mi imamo 55,7 posto ljudi koji su primili bar prvu dozu vakcine. Dakle taj broj raste, ali ipak nedovoljno da bismo mi bili bezbedni. To možda zameram sebi, jer mi se čini da sam mogla i pored svega ovoga da utrošim u osmišljavanju akcija koje bi nam pomogle da razgovaramo sa mladim ljudima, da smo vršili kampanje, da bi taj procenat bio bolji. Vakcinacija je krenula dobro, da smo skrenuli nekim drugim stvarima, borbi za vladavinu prava, za našu ekonomiju - rekla je Brnabić. 

Ovo je druga vlada aktuelne premijerke sa 23 ministra, 21 resorom i pet potpredsednika.

Vlada je formirana četiri meseca od izbora održanih 21. juna i 1. jula 2020, dva meseca nakon zakazanih regularnih izbora, odloženih zbog pandemije korona virusa.

Za izbor Vlade glasalo je 227 poslanika, pet je bilo protiv, a zbog epidemije korona virusa članovi kabineta u Nemanjinoj zakletvu su položili samo pred poslanicima.

Osim premijerke, Vladu čini 21 ministar, dva ministra bez portfelja i pet potpredsednika - prvi potpredsednik Branko Ružić, Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Maja Gojković.

Od 23 ministara, čak 11 su žene.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike