Premijerka i ministri povodom 100 dana Vlade: Ovo su najznačajniji projekti i planovi za jug Srbije (FOTO)

10.02.2023

18:02

0

Autor: I.K.

Predsednica Vlade predstavila je danas rezultate rada Vlade u prvih 100 dana i najavila značajne projekte

Premijerka i ministri povodom 100 dana Vlade: Ovo su najznačajniji projekti i planovi za jug Srbije (FOTO)
premijerka Ana Brnabić o rezultatima Vlade i novim projektima - Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila je danas rezultate rada vlade u prvih 100 dana od formiranja i istovremeno, sa ministrima u svom kabinetu, predstavila planove za dalji razvoj.

Ona je u Bojniku razgovarala sa predsednikom opštine Nebojšom Nenadovićem o projektima koji se realizuju u centru tog mesta, ali i ostalim koji će preporoditi ne samo tu varošicu sa 10.000 stanovnika već i ceo kraj. Tokom posete jugu Srbije premijerka je obišla i radove na ograđivanju arheološkog nalazišta Caričin grad.

 

Nenadović je rekao da opština sprema projekte, uređenje keja, izgradnju mosta, vrtića, kotlarnice koja će grejati i vrtić i autobusku stanicu i sportsku halu. Premijerka je najavila novu kategorizaciju kako bi najnerazvijenije opštine imale veću pomoć države.

Predsednica vlade podsetila je da je potrebno završiti i industrijsku zonu, ali je i naglasila da je prva zona spremna, na šta je Nenadović dodao da im je i ministarka poljoprivede donela dobre vesti da već postoje zainteresovani investitori - ruska farma. 

-Imamo tri, četiri strateški važna projekta koji će podići ceo kraj, važan nam je Caričin grad, u Leskovcu je pogon za otkup i preradu voća važan za sve, jer će se za njega vezati sve lokalne samouprave i proizvođači, rekla je premijerka i dodala da je važno da se još sredi Đavolja varoš, Sijarinska banja i naglasila da će se tada dići sve opštine.

Vesić: Veliki infrastrukturni projekti u Nišu, za razvoj juga i cele Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je deonicu puta od petlje "Malča" do raskrsnice "Prosek" u okolini Niša, koja je nedavno puštena u saobraćaj i poručio da Niš čekaju veliki infrastrukturni projekti koji će doprineti razvoju juga Srbije, ali i ravnomernom razvoju cele zemlje.

Nova deonica puta, iako je duga tek 1,5 kilometara, veoma je važna za stanovnike tog dela zemlje, jer predstavlja najkraću vezu dva značajna putna pravca Niš-Zaječar i Niš-Dimitrovgrad.
Povezivanjem ovih puteva  smanjuje se  dužina putovanja,  izbegavaju gradske gužve, povećava bezbednost saobraćaja, smanjuje aerozagađenje i buka, a turistički centar Niška Banja ostvaruje najkraću vezu izlaza na autoput.

 

Akcenat će, ističe, biti na železnickom saobraćaju, uz podsećanje da se tokom februara očekuje potpisivanje ugovora sa Evropskom unijom za izgradnju brze pruge Beograd - Niš.

"To je posebno značajan projekat i 2028. ili 2029. godine, u zavisnosti od dinamike radova, Niš će imati direktnu brzu železničku vezu sa Budimpeštom. Do kraja ove decenije imaće nešto o čemu se priča decenijama", ukazao je Vesić.

Dodao je da se očekuju pregovori sa EU o izgradnji nastavka te brze pruge prema Preševu, da se već radi na obnovi pruge Niš - Brestovac, na obilaznici oko Niša, kao i da ove godine počinje rekonstrukcija pruge Niš - Dimitrovgrad.

Ministar Vesić obišao je danas i radove na prvoj deonici "Autoputa mira", od Niša do Merdara, kod Merošine, i poručio da, iako često napadan, taj put znači život za građane tog dela Srbije.

Ministar je istakao da svaki deo Srbije mora da bude saobraćajno povezan, a posebno ovaj deo Srbije. Podvukao je i da je to najbrža veza sa Kosovom i Metohijom.

 

“Za nas je veoma važno da ovaj kraj dobije najpre brzu saobraćajnicu, to jest autoput poluprofila, a kasnije i pun profil autoputa. U jednom trenutku ćemo ovde imati autoput koji će voditi do Merdara, koji će omogućiti da se ovaj deo Srbije razvija. A svaki autoput znači nova radna mesta, nove investicije i da ljudi mogu da ostanu i žive od svog rada upravo tamo gde se danas nalaze",  naglasio je ministar.

Projektom izgradnje autoputa Niš – Pločnik – Merdare, dužine oko 77 kilometara predviđena je izgradnja 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnice i 35 tunela.

Begović: Potencijal Prokuplja opservatorija Vidojevica, veliki značaj nove bolnice

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović razgovarala je danas u Prokuplju sa gradonačelnikom Milanom Aranđelovićem i rukovodstvom grada i tom prilikom pozdravilaa napore uprave koje ulažu u obrazovanje i nauku. 

“Nauka je u poslednje vreme postala i ekonomska kategorija, što je i Vlada Republike Srbije pokazala da je prepoznala osnivanjem ovog ministarstva”, rekla je  Begović, saopštilo je resorno ministarstvo.

 

Ona je dodala i da vidi potencijal da Prokuplje postane i turistička atrakcija zahvaljujći postojanju astronomske opservatorije Vidojevica, a da je od velike važnosti i nova bolnica u Prokuplju, koja je mesto gde će lokalno stanovništvo dobijati negu kakvu bi dobijali i u velikim kliničkim centrima.

Predstavnici Prokuplja upoznali su ministarku sa rezultatima dosadašnjih aktivnosti i temama jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

“Jedna od tema za razmišljanje svima nam može biti izgradnja dečijeg istraživačkog centra pri opservatoriji Vidojevica - iz oblasti fizike, astronomije i geografije - sve ove oblasti važne su za budućnost naše zemlje i transfer znanja”, rekao je Laketić i dodao da su deca budućnost, a ulaganje u znanje, decu i obrazovanje je preduslov razvoja svake države.

Vujović: U Nišu se realizuje jedan od najznačajnijih ekoloških projekata

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Nišu radove na izgradnji kanalizacione mreže i najavila početak izgradnje centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda. 

„Reč je o jednom od najznačajnijih projekata i jednoj od najvećih investicija u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, poslednjih decenija“, rekla je Vujović.

 

Ona je podsetila da je ukupna vrednost projekta viša od 87 miliona evra.

Ona je navela da projekat obuhvata izgradnju 46,6 kilometara kanalizacione mreže, koja uključuje izgradnju i šest kolektora koji će dopremati otpadnu vodu do postrojenja za preradu otpadnih voda. 

"Do sada je već urađeno oko pet kilometara kanalizacione mreže, a izgradnja postrojenja počeće na proleće“, rekla je Vujović i podsetila da će kapacitet ovog postrojenja biti 286.000 ekvivalent stanovnika. 

Ministarka  je istakla da je izgradnja nedostajuće infrastrukture, realizacijom ovakvih projekata, potrebna u celoj Srbiji, a rešavanje pitanja otpadnih voda svakako je jedan od prioriteta i Vlade Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine. 

Mihailović: Đaci u Lebanu pristupaju digitalnom sadržaju kao i u većim gradovima

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je, tokom današnje posete gimnaziji "Stojan Ljubić" u Lebanu, da đaci u ovom gradu imaju sve uslove za pristup digitalnom sadržaju kao i đaci u ostalim velikim gradovima u Srbiji.

"Ono što je bitno da đaci u gimnaziji i tehničkoj školi imaju sve one uslove digitalnog sadržaja, digitalnih udžbenika, programiranju, kao i đaci u bilo kom drugom velikom gradu - Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Leskovcu...", izjavio je ministar.

 

On je istakao da vlada Srbije kroz znanje i digitalizaciju rade na Srbiji budućnosti.

"U 21. veku ono što je program Vlade i premijerke Ane Brnabić je to da kroz znanje, kroz inovaciju, kroz digitalizaciju, možemo samo dalje da guramo Srbiju, da bude Srbija budućnosti, da bude pobednik i lider u regionu", rekao je ministar.

Ministarstvo je opremilo IT kabinet škole za informatiku sa deset laptop računara i štampačem.

Đerlek: Regionalni razvoj uslov za dalji napredak na polju evrointegracija

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek rekao je danas u Nišu da je uređenje te oblasti jedan od značajnih prioriteta vlade, a da je regionalni razvoj uslov za dalji napredak na polju evrointegracija.

Đerlek je u razgovoru sa direktorkom Regionalne razvojne agencije JUG Draganom Stojanović istakao da oblast ravnomernog regionalnog razvoja zahteva složen pristup i ažuriranje i donošenje novih strateških dokumenata jer je situacija na terenu značajno izmenjena u odnosu na prethodnu deceniju, kada je i postavljen pravni okvir.

TANJUG/KABINET ZA RAVNOMERNI REGIONALNI RAZVOJ/ MILOŠ PERIĆ
Edin Đerlek posetio Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Leskovcu i razgovarao sa direktorkom centra Draganom Belenzadom

 

Prema njegovim rečima, regionalne agencije predstavljaju značajan mehanizam i pokretač razvoja na lokalnom nivou, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Stojanović je navela da je agencija izradila više regionalnih strategije razvoja, od kojih je ona urađena za  razvoj pirotskog okruga okarakterisana kao primer dobre prakse i jedinstvena na nivou države. 

Kao izuzetno važnu aktivnost, Stojanović je navela i osnovanje revolving fonda za pomoć malim poljoprivrednim proizvođačima, a Đerlek je istakao da će ministarstvo podržati slične projekte u ovoj oblasti.

Kisić: Obezbeđivanje doma je jedan od najvažnijih životnih trenutaka

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić posetila je danas u selu Bošnjacu kraj Lebana porodicu Krivokapić koja je dobila subvencije za kupovinu prvog stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, kao i hraniteljsku porodicu Ivane Miljković kod koje je na smeštaju petoro dece.

Ministarka je istakla da je veoma srećna što je porodici Krivokapić država pomogla da kupe stan, budući da je majka dobila priliku da uz pomoć subvencije države postane vlasnica ove nekretnine. 

 

Kisić je naglasila da je do sada oko 100 majki ostvarilo ovo pravo i podsetila da je Vlada donela odluku o nastavku podrške porodicama prilikom kupovine prve nepokretnosti i u 2023. godini, saopšteno je iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiji.

"Od 1. januara 2023. godine dodatno je povećan i roditeljski dodatak. Sve ove mere su  doprinele da broj beba u Srbiji u toku 2022. godine, u odnosu na prethodnu godinu, bude veći za 188, odnosno za 0,3 odsto", rekla je ona.

Ministarka Đedović posetila porodicu u Lebanu koja je postavila solarni panel

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas domaćinstvo porodice Stevanović u Lebanu koje je, uz podršku države, postavilo solarni panel kojim će proizvoditi električnu energiju za sopstvene potrebe.

Snaga ove elektrane je šest kW, a ukupna vrednost investicije je 990.000 dinara. Ministarstvo, odnosno Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, i Opština Lebane zajedno su obezbedili 420.000 dinara, od čega je 70 odsto obezbedila Uprava, jer je reč o manje razvijenoj opštini. 

 

U opštini Lebane u 22 domaćinstva biće zamenjena stolarija, a pet će ugraditi solarne panele, za šta će država i opština dati blizu pet miliona dinara subvencija. Ministarka je dodala da domaćinstvo koje je kupac-proizvođač energije iz solarnih panela ostvaruje uštedu od 30-40 odsto na računu. Uz korišćenje subvencija koje pokrivaju do 50 odsto troškova investicije, građani ovu investiciju mogu da otplate za četiri do pet godina.

Procedura za dobijanje subvencija za postavljanje solarnih panela je uređena tako da bude što efikasnija za građane, pa od momenta raspisivanja javnog poziva za građane do potpisivanja ugovora i određivanja termina za izvođenje radova, u proseku prođe mesec do mesec i po dana, navela je ministarka.

Tanasković: Strateški ćemo povećati stočni fond - isplata subvencija za 2022. do 24. marta

Strateško opredeljenje države u ovoj godini biće povećanje stočnog fonda, kao i pokretanja e-Agrara koji će pomoći poljoprivrednicima, a sve subvencije iz 2022. godine biće isplaćene u celosti do 24. marta, rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković prilikom posete hladnjači  firme Fortis iz Bojnika koja je danas zaposlila preko 200 radnika. 

"U ovim teškim danima i vremenima država je pokazala ozbiljnost po pitanju životnih namirnica za građane, a nestašica nije bilo. Strateško opredeljenje države u ovoj godini je svakako povećanje stočnog fonda i mi idemo u smislu podrške našim stočarima", izjavila je ministrarka.

Ona je poručila da će sve subvencije koje su sprovedene u 2022. godini biti isplaćene u celosti u periodu od 22. februara do 24. marta.

 

Tanasković je rekla da je teška situacija sa prošlogodišnjim otkupom maline, ali i dodala da država trenutno rešava to pitanje sa Narodnom bankom.

"NBS je prošle nedelje donela odluku da se firmi dozvoli reprogram kredita kako bi sačekali bolja vremena za cenu izvoznu", navela je ministarka.

Kao najuspešniji projekat u periodu 100 dana Vlade Srbije izdvojila projekat e-Agrar. 

"Drugi veliki projekat je promena u smislu načina finansiranja i vođenje javnih poziva, koji su bili dugi i spori, te je administracija zbog toga trajala i do 10 meseci, dok će se u buduće, kako koja mera bude bila puštena, odmah ići na obradu zahteva i plaćanje, tako da će naši poljoprivrednici dobiti sva sredstva svih mera koje su spovedene u ovoj godini ", rekla je ministarka.

Martinović: Više od 30 miliona dinara uloženo u Lebane prethodne četiri godine

Više od 30 miliona dinara Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izdvojilo je za različite projekte u Lebanu tokom prethodne četiri godine, kako bismo podigli životni standard i građanima olakšali svakodnevni život, rekao je ministar Aleksandar Martinović

"Izuzetno je važno i što će Lebane ove godine otvoriti Jedinstveno upravno mesto, jer postojanje ovakvog mesta građanima značajno štedi vreme i novac i u velikoj meri olakšava da završe sve administrativne poslove koje imaju sa upravom“, rekao je ministar.

srbija.gov.rs
ministar Aleksandar Martinović danas u LEbanu

 

Martinović je obišao zgradu opštinske uprave, čiju je energetsku sanaciju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pomoglo budžetskim sredstvima, kao i opštinski uslužni centar u Lebanu. 

Na sastanku sa predsednikom SO Lebane Bobanom Pejić razmotrene su potencijalne zajedničke aktivnosti u budućnosti, a ministar je ukazao na to da je nedavno raspisan novi Javni poziv za raspodelu sredstava iz Budžetskog fonda MDULS-a i pozvao opštinsko rukovodstvo da sa kvalitetnim projektima aplicira za sredstva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike