Premijerka sa ministrima u Lebanu predstavila rezultate povodom 100 dana Vlade Srbije

10.02.2023

12:03

0

Autor: Ekipa 24sedam

Premijerka sa ministrima rezultate rada vlade u prvom tromesečju predstavlja u Domu kulture ”Radan” u opštini Lebane

Premijerka sa ministrima u Lebanu predstavila rezultate povodom 100 dana Vlade Srbije
premijerka Ana Brnabić - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Predsednica Vlade Ana Brnabić i članovi vlade obeležavaju danas posetom jugu Srbije 100 dana rada Vlade i u Lebanu predstavljaju rezultate.

Premijerka sa ministrima rezultate rada vlade u prvom tromesečju predstavlja u Domu kulture ”Radan” u opštini Lebane.

-Reći ću vam u 4 najvažnije celine, šta je oslikalo prvih 100 dana Vlade. Na prvom mestu je priprema i usvajanje budžeta za 2023. godinu, iako to nije najveći uspeh, od njega zavisi dalji rad i rast, rekla je na početku obraćanja premijerka.

 

Na drugom mestu je energetika i kako smo se suočili sa svetskom energetskom krizom, koja se najviše oseća u Evropi i tome se vlada posvetila u 100 dana.

-Vladavina prava i privođenju kraja proces pravosudne reforme i četvrta tačka stalna nestabilnost, stalne provokacije i napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji. Teških 100 dana, koji su se svakako odrazili na rad vlade, naglasila je premijerka.

Što se tiče budžeta, on je obezbedio dalje unapređenje životnog standarda, obezbedio rast plata i penzija.

-Prosečne plate u javnom sektoru smo završili godinu između 710 i 720 evra, 115 odsto su veće nego pre 10 godina. Prosečna penzija u ovoj godini će biti 320 evra i danas je predsednik Vučić pričao sa penzionerima o promovisanju penzionerske kartice, te će rast penzija pratiit rast plata. Povećana je minimalna zarada i iznosi 40.022 dinara mesečno i nastavljamo razgovore sa sindikatima i poslodavcima da ispratimo sve što će se dešavati u ovoj godini i da vidimo kako možemo da obezbedimo za najugroženije delove stanovništva da im obezbedimo dostojanstven život, najavila je premijerka.

Tanjug printscreen
 

 

Brnabić je istakla da nikad nisu bila veća izdvajanja za infrastrukturu i poljorivredu.

-Stabilnost u smislu rasta plata i penzija, pomoć najugroženijima... Deficit je bio 3,3 odsto BDP-a, javni dug 55 odsto BDP-a, dakle i dalje se smanjuje, a danas je 50,5 odsto, dakle smanjuje se, a obezbeđen je i rast između 2,3 i 2,5 odsto 60,3 milijarde evra je bio BDP prošle godine. Uprkos svim teškoćama, istakla je premijerka.

Ona je dodala da su i u prvih 100 dana Vlade se trudili da privlače nove investicije.

-Našli smo partnera slovenačku firmu da kupi fabriku stakla Paraćin i to je završeno u decembru i to su garantovane investicije od 300 miliona evra. Imaćemo staklo i za naše potrebe, ali i za izvoz, rekao je premijerka.

Završili smo i pregovore sa MMF-om i to je važno što će nam pomoći da učvrstimo stabilnost koju smo predvideli budžetom i deo sredstava će služiti za ublažavanje energetske krize.

-Kada je reč o infrastrukturnim projektima, pustili smo u saobraćaj most preko Save kod Ostružnice, završavamo auto-put do Požege, Kruševca, brzu saobraćajnicu do Valjeva... Uprkos energetskoj krizi, obezbedili smo energetsku stabilnost, u Srbiji nismo osetili energetsku krizu, a imamo dovoljno energenata, sačuvali smo i standard građana, zadržali najniže cene energenata, istakla je premijerka i poručila da građani ne moraju da se brinu, te da su obezbeđene i određene količine za narednu sezonu.

Tanjug printscreen
 

 

Ona se zahvalila građanima koji su štedeli energiju, jer je u novembru ušteđeno 7 odsto i u decembru 9,4 odsto, samo u uštedi električne energije uštedeli smo oko 67 miliona evra kolika je tržišna vrednost te struje.

-Priveli smo kraju primenu reforme pravosuđa u Skupštini. Ovo će postati jedna od najvažnijih tekovina naše vlasti, jer smo smogli snage i bili odgovorni da idemo u promene Ustava iz oblasti pravosuđa da obezbedimo najviše standarde sudstva i tužilaštva, naglasila je premijerka.

Ovih 100 je bilo obeleženo nestabilnošću na KiM, napadima na Srbe, provokacijama i jednostranim kršenjima postignutih dogovora.

-Decembar je bio možda i najteži od 2008. i veliko hvala predsedniku Vučiću koji je preuzeo najveži teret na sebe, a uspao je da sačuva mir i stabilnost, te preuzeo razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice, a bez mira ne možemo da obezbedimo bolji standard, jaku Srbiju. Zato nam je ta stabilnost koju je proizveo Aljbin Kurti svojom neodgovornom politikom mnogo otežala za još bolje rezultate, naglasila je premijerka.

Ova vlada, ostaće upamćeno, da je upućen zahtev Kforu za povrat dela srpskih bezbednosnih snaga na KiM. Iako smo dobili negativan odgovor, niko ne može da kaže da nismo preduzeli sve.

-U 100 dana bila su 53 incidenta, dodala je Brnabić i naglasila da se insistira i dalje na primeni Briselskog sporazuma.

Ona je naglasila da je zadovoljna radom Vlade i u drugim oblastima.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
 

 

Premijerka je navela da je, npr. usvojena Strategija za mlade do 2030. godine, a da je u 3. ciklus programa Moja prva plata uključeno 9.400 mladih. Ona je naglasila da se nastavilo sa uvođenjem brzog interneta u ruralnim sredinama što će biti urađeno do 2025. godine, te da je Srbija postala član globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju kao jedna od 29 zemalja. 
Premijerka je istakla da je sa sindikatima u oblasti obrazovanja donet set mera za prevenciju nasilja u školama. 

Dodala je da je preko 300 mladih istraživača preko poziva uključeno u rad fakulteta i instituta. 
Govoreći o platformi eNauka, Ana Brnabić je rekla da je omogućena digitalna akreditacija naučno istraživački organizacija, te da su one tako oslobođene od administracije i dobile vetar u leđa. 

Najavila je da će od 15. februara potpuno digitalno biti sticanje naučnih zvanja istraživača. 

Brnabić je rekla da su na polju zdravstvene zaštite obezbedjene dodatno nove vakcine protiv novih sojeva korone, te da su sa dva miliona evra okončani radovi na više domova zdravlja. 
Poručila je da će sa tim investicijama biti nastavljeno kako u Srbiji ne bi bilo mesta i građana prvog drugog ili trećeg reda. 

Predsednica Vlade je navela da je završeno opremanje Infektivne klinike u Beogradu kao i zdravstvenog centra u Aranđelovcu, kao i da su prošireni termini za zakazanivanje pregleda u zdravstvenim ustanovama. 

Rekla je da je započeta biomedicinski potpomognuta oplodnja i da je trenutno preko 500 zahteva. 

Na polju ekologije, ona je navela da je usvojen program zaštite vazduha do 2030. godine, te da je nastavljeno sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kao i infrastrukture. 
Ocenila je da za poljoprivredu nikad nije bilo više opredeljeno budžetom nego ovogodišnjih 68,7 milijardi dinara za subvencije.

Naglasila je značaj uvođenja eAgrara koji će pomoći u efikasnosti i kontroli. 

Brnabičeva je naglasila da je podeljeno 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, te da je uspostavljena direktna avio linija sa Kinom. 

Navela je i da je započet rad na Ložionici, prvom kreativnom centru u Srbiji, i podsetila da se nastavlja sa prestonicama kulture što je ove godine Čačak, a sledeće Užice. 

Tanjug/ Strahinja Aćimović
 

 

Istakla je značaj formiranja nacionalnog savet za sport koji će se baviti prirotetima i analizama. 

Govoreći o vojsci, premijerka je rekla da je 1.612 kandidata upućeno na dobrovoljno služenje i obuke za rezervne oficire što je nabolji rezultat u 5 godina. 

Istakla je značaj uspešnih izbora za savete nacionalnim manjina, te osnivanje i Saveta za goransku nacionalnu manji. 

Premijerka je naglasila da je ispod 30 godina prosek mladih koji su potpisali preko 500 ugovora za seoske kuće sa okućnicom. 

Ana Brnabić je poručila da su značajne aktivnosti Srbije u Otvorenom Balkanu, kao i potpisivanje tri ugovora u Berlinskom procesu. 
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike