Ministarka Vujović: Izgradnja kanalizacione mreže u Nišu jedna od najvećih investicija u oblasti zaštite životne sredine

10.02.2023

14:27

0

Autor: 24sedam

Podsetila je da je ukupna vrednost projekta viša od 87 miliona evra

Ministarka Vujović: Izgradnja kanalizacione mreže u Nišu jedna od najvećih investicija u oblasti zaštite životne sredine
Ministarka Irena Vujović - Copyright Foto: Jovana Rosul

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Nišu radove na izgradnji kanalizacione mreže i najavila početak izgradnje centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda.

- Reč je o jednom od najznačajnijih projekata i jednoj od najvećih investicija u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, poslednjih decenija - rekla je ministarka Vujović.

Podsetila je da je ukupna vrednost projekta viša od 87 miliona evra.

Foto: Jovana Rosul
 

- Značajan deo ovih sredstava obezbeđen je kroz pretpristupna sredstva Evropske unije, IPA sredstva, dok je drugi deo sredstava iz budžeta Ministarstva zaštite životne sredine, i ovu priliku koristim da se zahvalim našim partnerima iz EU. Ovaj projekat obuhvata izgradnju 46,6 km kanalizacione mreže, koja uključuje izgradnju i šest kolektora koji će dopremati otpadnu vodu do postrojenja za preradu otpadnih voda. Do sada je već urađeno oko pet kilometara kanalizacione mreže, a izgradnja postrojenja počeće na proleće - rekla je ministarka Vujović, podsetivši da će kapacitet ovog postrojenja biti 286.000 ekvivalent stanovnika.

Foto: Jovana Rosul
 

Ministarka Vujović je istakla da je izgradnja nedostajuće infrastrukture, realizacijom ovakvih projekata, potrebna u celoj Srbiji, a rešavanje pitanja otpadnih voda svakako je jedan od prioriteta i Vlade Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine.

Po njenim rečima Vlada Republike Srbije je ekologiju i zaštitu životne sredine označila kao jedan od ključnih prioriteta, zbog čega je pokrenut zamajac zelenih investicija i podstaknuta realizacija ekoloških projekata u gotovo svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji.

- Ministarstvo ZŽS će se i dalje truditi da doprinese boljim uslovima za život i višim standardima u resornom domenu, zarad budućih generacija. Ova vlast, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, vodi računa o svakom kraju Republike Srbije i svakom građaninu. Nastavljamo dalje sa izgradnjom modernih regionalnih reciklažnih centara, ali i postrojenja za preradu otpadnih voda i izgradnjom kanalizacione mreže u opštinama koje je nemaju. Naš cilj je da pokrivenost kanalizacionom mrežom u opštinama Srbije bude u skladu sa standardima Evropske unije - zaključila je ministarka Vujović.

Radove su sa ministarkom obišli pomoćnik ministra Dušan Čarkić i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike