Iza njene impresivne biografije stoje ljubav prema nauci i rad: Ko je dr Jelena Begović koja je odlučila da na izborima podrži SNS?

07.02.2022

11:31

0

Dr Begović je ceo svoj život posvetila nauci i prošla je sve lestvice u u naučnom radu

Iza njene impresivne biografije stoje ljubav prema nauci i rad: Ko je dr Jelena Begović koja je odlučila da na izborima podrži SNS?
dr jelena begovic (5) - Copyright Televizija srpske dijaspore Youtube printscreen

Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, odlučila je da svojim imenom i učešćem na listi, podrži predsednika Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku na izborima u aprilu.

Dr Begović je ceo svoj život posvetila nauci i prošla je sve lestvice u u naučnom radu, o čemu svedoči i njena impresivna biografija.

Ušće media Youtube printscreen
Dr Jelena Begović

 

Rad u struci je započela 1998. godine kao istraživač pripravnik upravo na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, pa napredovala kao istraživač saradnik, naučni saradnik i viši naučni saradnik, a paralelno je napredovala i u radnom odnosu kao zamenik šefa Laboratorije za molekularnu genetiku industrijskih mikroorganizama.

Doprinos u borbi protiv korone

Dr Begović je predvodila početak ispitivanja uzoraka u laboratoriji "Vatreno oko" čiji je i koordinator. Ona je tada objasnila da ceo proces, od momenta kada počne ispitivanje uzorka do dobijanja rezultata, traje pet časova, što je znatno uvećalo broj uzoraka koji su se obrađivali u tom trenutku i značajno pomoglo u sprečavanju širenja virusa i njegovom suzbijanju. Begović je istakla da će velika laboratorija "Vatreno oko", koja u svom sastavu ima četiri laboratorije, biti od velike koristi i kada prođe pandemija virusa korona, te da će u njoj biti dijagnostikovani infektivni agensi - virusi i bakterije.

Tri godine kasnije postaje zamenik direktora Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, da bi 2013. preuzela vođenje ove prestižne naučne ustanove. Jelena Begović doktorirala je 2008. godine na Biološkom falultetu.

Jedan je od idejnih tvoraca projekta BIO4 kampusa za bioinformatiku, biomedicinu, biotehnologiju i biodiverzitet. Kao prvi projekat u okviru BIO4 otvoren je prvi Centar za sekvenciranje genoma u Srbiji.

Ljubav prema nauci je ono što je doktorku Begović podstaklo da se više angažuje u društvenom životu.

K1 TV Youtube/printscreen
Dr Jelena Begović

 

Njena odluka da svojim imenom i učešćem na listi, podrži predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke na narednim izborima, podstaknuta je naporima koje država ulaže da unapredi tu oblast.

Publikovala više od 50 radova u vodećim međunarodnim časopisima

Tokom više od 20 godina istraživanja bavi se oblastima molekularne genetike i primeni biotehnologije u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji kao i u poljoprivredi. Takođe, dr Jelena Begović je ekspert iz oblasti molekularne mikrobiologije i razvoja probiotika, bakterijskih starter kultura kao i primene novih tehnologija u borbi protiv antibiotske rezistencije.

Begović kaže da je učešće na predstojećim izborima za nju veliki izazov, ali da ima veliku podršku ljudi u SNS i predsednika Vučića lično i ističe:

- Mene interesuju nauka i obrazovanje. Oni postaju stubovi u ozbiljno razvijenim državama. To postaje ekonomska kategorija - navela je Begović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Pink.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike