24sedam na Kosmetu: Mitrovicom se vijorile srpske zastave, orila himna, sa skupa poslata snažna poruka - neće nas slomiti! (FOTO/VIDEO)

06.11.2022

09:09 >> 12:52

0

Autor: Ekipa 24sedam

Odbornici lokalnih skupština na severu Kosova podneli su danas ostavke na svoje funkcije, a isto su učinili i gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana

24sedam na Kosmetu: Mitrovicom se vijorile srpske zastave, orila himna, sa skupa poslata snažna poruka - neće nas slomiti! (FOTO/VIDEO)
protest u Kosovskoj Mitrovici - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U Kosovskoj Mitrovici danas je održan veliki protest kako bi se čuo glas Srba protiv ugnjetavanja Prištine i gaženja osnovnih ljudskih prava. Jutro je proteklo mirno, kao i sam skup, javili su reporteri 24sedam sa lica mesta.

 

Veliki narodni skup održan je kod spomenika Caru Lazaru, a Srpska lista pozvala je sunarodnike da se okupe i poruče Evropi i svetu da je njihova jedina država Srbija.

Inače, sprovodeći odluke i zaključke donete juče na zasedanju političkih i institucionalnih predstavnika Srba na Kosovu, odbornici lokalnih skupština na severu Kosova podneli su danas ostavke na svoje funkcije, a isto su učinili i gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

Tim činom su praktično prestale da funkcionišu srpske opštine na severu u okviru kosovskog sistema, a sve ostavke su ispisane na ćirilici.

 

Okupljeno je bilo između 10.000 i 15.000 građana sa severa Kosmeta, koji su u miru bez ikakvih uvreda upućenim ka Albancima, poslali jasnu poruku da im je dosta kršenja svega dogovorenog od strane Prištine.

Okupljeni Srbi istakli su veliki broj transparenata, sa jasnim porukama: "Ja sam Srbin i ovde je sve moje", "Evropo, da li naša deca imaju pravo na slobodu", " Svi smo mi Nenad Đurić", "Dosta nam je Kurtijevog terora!", "Mi imamo jednu državu - SRBIJU!",  Zbog naše dece - NEMA PREDAJE!", "Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja?", "Ja sam Srbin i ovde je sve moje"...

Pročitajte kako je tekao miting u Mitrovici:

13.00 - Skup je završen uz jedinstvenu poruku - Živela Srbija!

12.55 - Goran Rakić - Vama vraćamo mandate, jer vi ste nas birali

Mi smo juče podneli ostavke, ali sada vama vraćam mandate jer vi ste nas birali. Našim ostavkama mi branimo Briselski sporazum i međunarodno pravo. Mi ćemo našu borbu nastaviti mirnim i demokratskim sredstvima.

24sedam/Goran Sivački
Goran Rakić

On je okupljenima preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je poručio narodu da će država biti uz njih. 

-Odavde nema nazad, živela Srbija! poručio je Rakić.

12.50 - Igor Simić - Skoro deset godina čekamo primenu Briselskog sporazuma

Igor Simić na početku govora je rekao da Srba ima i biće na ovim prostorima.

24sedam/Goran Sivački
Igor Simić

 

-Ostavke smo podneli mirne savesti, jer smo devet i po godina pružali ruku pomirenja. Ostavke svih iz Srpske liste, sudija, policajaca nisu znak umora u borbi, već da ne budemo paravan prištinskim institucijama da vrše teroro nad našim narodom. Skoro deset godina čekamo primenu Briselskog sporazuma, a šta smo dobili, prebijanje građana, militarizaciju... Danas se na ovom mestu borimo za mir i za Srbe i Albance i Bošnjake i Gorance da žive u miru. A za šta se bori Kurti, međunarodna zajednica? Ćutali ste do sada, pa ćutite i sada, poručio je Simić.

On je rekao da je pred narodom dug i težak put, neće biti lako, ali ako budu jedinstveni i složni ne sumnja da ćemo pobediti.

12.40 - Milan Radojević, gradonačelnik Kosovske Mitrovice u ostavci

-Hvala svima što ste ovde, što šaljemo poruku mira, dobrodošli u Kosovsku Mitrovicu, grad heroja, grad otpora, mladih i ponosnih ljudi. Mnogo puta su pokušali da nas slome, pa nikada nisu uspeli, neće ni sada, nastavićemo da se borimo, poručio je Radojević.

24sedam/Goran Sivački
Milan Radojević

 

 

-Naša borba ovim ne prestaje, samo ćemo je voditi drugačije, rekao je Radojević. 

12.35 - Čovek koji je prvi skinuo uniformu - major Nenad Đurić

-Slavni moj i napaćeni rode, stajati danas ispred vas nije samo čast već i privilegija koja se ogleda u delima naših predaka i očima naše dece, počeo je svoj govor major Nenad Đurić koji je odbio da uručuje opomene Srbima zbog registarskih tablica. 

24sedam/Goran Sivački
major Nenad Đurić

 

12.25 - Sudija Ljiljana Stevanović - Briselski sporazum je postao mrtvo slovo na papiru

Sudija Ljiljana Stevanović ocenila je da nema smisla biti u kosovskim institucijama kada je Briselski sporazum samovoljom Prištine postao mrtvo slovo na papiru.

-Mi smo ovolike godine čekali da se ispuni potpisano. Nikada nismo dobili formiranje veća za ratne zločine, većinski srpsko. Ne poštuje se sloboda govora, ćirilično pismo, ne priznaju se srpske isprave. Ne poštuju se sudske odluke kao što je ona o vraćanju imanja manastiru Visoki Dečani, rekla je sudija Stevanović...

24sedam/Goran Sivački
sa protesta Srbi šalju snažne poruke međunarodnoj zajednici

 

12.20 - Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek

Okupljenom narodu na skupu obratio se direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek, koji je istakao da zdravstveni radnici godinama trpe teror Prištine, iako bez obzira na pripadnost bilo kojoj naciji pokazuju spremnost da leče sve.

24sedam/Goran Sivački
Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek

 

Elek se osvrnuo na to kako je zdravstvo na KiM napredovao zahvaljujući naporu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da trpe veliki pritisak vlasti lažne države: morali su da plaćaju kazne jer su hteli da leče obolele, a Priština na to gleda kao na prekršaj, bilo im je zabranjeno da se vakcinišu.

- Mi želimo mir i nećemo dozvoliti da nam neko oduzima osnovno ljudsko pravo na lečenje, rekao je Elek.

12.15 - Okupljenima se obratio rektor Univerziteta

Na početku protesta, okupljenim Srbima obratio se rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici dr Nebojša Arsić. On je poručio da su se danas okupili da kažu "ne" pokušajima da se ograniče njihova osnovna prava, pravo na slobodu kretanja, pravo na obratovanje i slobodan život dostojan čoveka.

 

12.00 - Na početku skupa je intonirana himna Srbije

24sedam/Goran Sivački
 

11.50 - "Odavde nema nazad"

Veliki broj Srba okupio se na ulicama Mitrovice, noseći zastave i transparente, a na jednoj od mnogobrojnih trobojki je i knez Lazar uz poruku: Odavde nema nazad!

24sedam/Goran Sivački
jasna poruka prištinskim vlastima: "odavde nema nazad"

 

11.40 - Provokacije Albanaca

U multietničkom naselju Bošnjačka Mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice, Albanci kače albanske zastave, zastave lažne države Kosovo i zastave Sjedinjenih Američkih Država, provocirajući na taj način svoje komšije Srbe koji se okupljaju zbog protesta. Celu situaciju nadgledaju pripadnici Euleks policije. 

24sedam/Goran Sivački
provokacije Albanaca u Mitrovici

 

11.30 -  Žitelji Severne Mitrovice  više ne mogu i neće da trpe teror Prištine

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice za portal 24sedam ističu da je teror prištinskih vlasti prevazišao sve mere i da to više ne mogu i neće da trpe.

- Od nas Srba se uvek nešto dodatno traži i zahteva, a zauzvrat ne dobijamo ništa. Priština nije ispunila ništa od dogovorenog, a provokacije su sve češće. Zahvalni smo našem narodu u centralnoj Srbiji, i vlastima u Beogradu, na podršci i razumevanju, jer je ovo postalo neizdrživo, istakao je za naš portal Petar iz Mitrovice.

11.05 - Vozila Kfora su od ranog jutra raspoređena na mostu na Ibru

24sedam/Goran Sivački
 

 

11.00 - Sa razglasa u centru Mitrovice čuje se patriotske pesme

Ori se Mitrovicom - "Ovo je Srbija", "Veseli se srpski rode"...

24sedam/Goran Sivački
 

 

10.55 - Radojević za 24sedam

Kako je za 24sedam istakao Milan Radojević, koji je podneo danas neopozivu ostavku na funkciju gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, Srbi nisu nikome pretnja, ali ne žele da trpe sulude odluke, teror i iživljavanja Prištine.

24sedam/Goran Sivački
Milan Radojević poručio za 24sedam da očekuje miran i dostojanstven skup

 

-Srbi sa Kosmeta današnjim skupom žele da pošalju poruku celom svetu da je Srbija jedina njihova država. Očekujem miran i dostojanstven skup, rekao je Radojević za 24sedam.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike