"Nema predaje, idemo dalje": Gradonačelnici i odbornici lokalnih skupština na severu Kosova podneli ostavke

06.11.2022

08:42 >> 09:07

0

Tim činom su praktično prestale da funkcionišu srpske opštine na severu u okviru kosovskog sistema

"Nema predaje, idemo dalje": Gradonačelnici i odbornici lokalnih skupština na severu Kosova podneli ostavke
Gradonačelnici srpskih opština na KiM - Copyright FOTO TANJUG/KANCELARIJA ZA KIM/ IVICA SIMIC

Odbornici lokalnih skupština na severu Kosova podneli su danas ostavke na svoje funkcije.

Tim činom su praktično prestale da funkcionišu srpske opštine na severu u okviru kosovskog sistema, javlja Kosovo onlajn.

Ostavke su jutros podneli i gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

Sve ostavke su ispisane na ćirilici.

Na ovaj način, predstavnici četiri lokalne samouprave na severu Kosova krenuli su u sprovođenje odluka i zaključaka koji su doneti u subotu na zasedanju političkih i institucionalnih predstavnika Srba na Kosovu.

Radojević: Ostavka zbog jednostranih poteza Prištine, kršenja ljudskih prava i ugnjetavanja Srba

Milan Radojević, koji je podneo danas neopozivu ostavku na funkciju gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, naveo je da je razlog za to trenutna politička situacija prouzrokovana jednostranim potezima vlasti u Prištini kojima se, kako je naglasio, ugrožavaju osnovna ljudska prava Srba u Severnoj Mitrovici ali i u ostalim opštinama na severu Kosova.

Youtube printscreen
Milan Radojević

 

"Konstatno kršenje ljudskih prava i ugnjetavanje Srba, kao i neprestano vršenje pritiska na srpsko stanovništvo, dovelo je do toga da se srpska zajednica na ovim prostorima susreće sa nasilnim iseljavanjem od strane prištinskih vlasti. Ova ostavka je rezulatat moje moralne obaveze prema sugrađanima koji su me izabrali da ih predstavljam. Biram da budem uz svoj narod i da se borim demokratskim sredstvima za položaj svojih sugrađana u ovom nedemokratskom društvu. Takođe, osim kršenja ljudskih prava Srba, došlo je i do grubog kršenja Briselskog sporazuma, što je dovelo do pogoršanja političko-bezbednosne situacije na teritorije opštine koju sam vodio", rekao je Radojević. 

Todić: Ostavka zbog konstantnog rušenja ljudskih prava od strane Prištine

Zoran Todić, gradonačelnik u ostavci opštine Leposavić, sa današnjeg sastanka on je poručio da "nema predaje idemo dalje".

"Neopozivu ostavku podnosim zbog konstantnog kršenja ljudskih prava od strane Prištine. Ova ostavka rezultat je moje moralne obaveze koju sam preuzeo kao gradonačelnik opštine Leposavić izabran od naroda", kazao je Todić.

24sedam/Goran Sivački
Zoran Todić

 

On je naglasio da smo "svi svedoci da više od 20 godina nakon sukoba 1999. godine znamo šta je preživljava srpski narod".

"Blizu 90.000 napustilo je svoja ognjišta, a 2004. izvšen je progon Srba. Nakon Briselskog sporazuma 2013. ušli smo u kosovske institucije misleći da radimo za dobrobit našeg naroda i da gradimo suživot sa Albancima, ali smo ubrzo uvideli da sve to nema smisla. Devet godina je prošlo od kako nije formirana ZSO, Priština to do danas nije uradila", rekao je Todić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike