Pokažimo koliko volimo Srbiju: U Mitrovici danas veliki narodni skup, Vučić se večeras obraća javnosti

06.11.2022

06:50

0

Autor: I.K.

Srpska lista pozvala je sunarodnike da se okupe i poruče Evropi i svetu da je njihova jedina država Srbija

Pokažimo koliko volimo Srbiju: U Mitrovici danas veliki narodni skup, Vučić se večeras obraća javnosti
Srpske zastave u Kosovskoj Mitrovici - Copyright 24sedam

Dan pošto su Srbi, pod terorom Aljbina Kurtija, doneli odluku da napuste sve institucije, u Severnoj Mitrovici od 12 časova, ispred spomenika Caru Lazaru, održaće se veliki narodni skup.

Srpska lista pozvala je sunarodnike da se okupe i poruče Evropi i svetu da je njihova jedina država Srbija.

FOTO TANJUG/KANCELARIJA ZA KIM/ IVICA SIMIC
predstavnici Srba sa KiM doneli su odluku da napuste sve institucije

 

Podsetimo, predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je juče da su predstavnici Srba sa severa KiM odlučili da napuste sve političke institucije, skupštinu, vladu, četiri opštine na severu KiM, pravosuđe, policiju na severu KiM i sveadministrativno osoblje na severu KiM.

Odluka ostaje na snazi dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume iz Brisela, odnosno dok ne povuče protivpravne odluke o preregistraciji tablica i dok ne formira ZSO u skladu sa sporazumima postignutim u okviru dijaloga.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da svi poslanici podnose neopozivu ostavku, a grupa policajaca simbolično je skinula uniforme.

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković pružio je punu podršku za odluku o napuštanju i suspenziji rada u prištinskim institucijama navodeći da je srpski narod sve vreme ukazivao na institucionalno nasilje koje je Aljbin Kurti sistemski primenjivao prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ
predsednik Vučić prisustvovao je sednici Vlade Srbije

 

Povodom eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je brojne sastanke, među kojima je bio i gotovo petočasovni susret sa EU izaslanikom Miroslavom Lajčakom, koji je ovaj razgovor ocenio kao "dugačak i težak, ali iskren". Predsednik Vučić obratio se i ministrima na sednici Vlade Srbije, a imao je i susrete sa ambasadorima Rusije i Kine, kao i telefonski razgovor sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom u kojima ih je obavestio o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i poziciji u kojoj se naša zemlja nalazi, te da je Beograd posvećen poštovanju međunarodnog javnog prava i svih potpisanih sporazuma kad je reč o KiM.

Povodom celokupne situacije predsednik Srbije biće gost emisije Hit tvit na TV Pink večeras od 21 sat kada će se obratiti celokupnoj javnosti.

Premijerka Ana Brnabić saopštila je da Vlada Srbije ostaje čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i da stoji uz naš hrabri i dostojanstveni narod na Kosovu i Metohiji, koji jedino želi da se potpisani sporazumi primene. Ona je u saopštenju istakla da su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije odlukom da suspenduju svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini jednostavno samo stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike