Petković: Srbi jasno rekli - napuštaju institucije u Prištini dok ne počne formiranje ZSO!

06.11.2022

08:30

0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podseća da nema dana da se ne desi napad na Srbe

Petković: Srbi jasno rekli - napuštaju institucije u Prištini dok ne počne formiranje ZSO!
Petar Petković - Copyright Printscreen/Tanjug

Napuštanje prištinskih institucija najodgovorniji je potez Srba sa Kosmeta sistemskom proganjanju našeg naroda i gaženju svih sporazuma od strane Aljbina Kurtija, ocenio je za RTS direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je poručio da na ovaj način Srbi žele da odbrane Briselski sporazum i da se posle deset godina formira Zajednica srpskih opština kojim bi bila ostvarena kolektivna prava Srba koja se gaze na svim poljima.

"Reč je o mirnom i demokratskom odgovoru srpskog naroda koji na ovaj način želi da odbrani Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština", rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podseća da nema dana da se ne desi napad na Srbe, da se pravni sistem zloupotrebljava za proganjanje Srba, a da ROSU nelegalno upada na sever Kosova.

"Mi smo tu da sačuvamo mir i stabilnost, da se bude uz naš narod, najodgovorniji za ovakvu situaciju je Aljbin Kurti, koji sistemski gazi sporazume", rekao je Petković.

Reakcija Brisela i poziv Prištini da hitno pristupi formiranju ZSO prema rečima Petkovića kasni.  

"Zar je trebalo sve ovo da se desi da bi Brisel reagovao, a oni su garanti za sprovođenje Briselskog sporazuma i to što danas nemamo ZSO. Zašto to nije moglo da se desi ranije", pita direktor kancelarije za KiM.

Petković kaže da niko neće RKS tablice već srpsku trobojku, što će se videti i na današnjim protestima.

"Ovo je iznuđena reakcija srpskog naroda, napuštanje privremenih institucija je demokratski odgovor, jer je narodu dosta. Srbi su jasno rekli da napuštaju sve institucije dok ne počne formiranje ZSO i dok Kurti ne ukine nasilnu odluku o preregistraciji vozila", rekao je Petković. 

Direktor Kancelariji za KiM je ponovio da predsednik Srbije Aleksanadar Vučić štiti svoj narod i da će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, a ne kao Kurti da šalje specijalce na Sever.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike