Nedelja usred srede: Premijerka izložila ekspoze, ističe rok za zamenu tablica na KiM, Vučić zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

26.10.2022

17:55

0

Predsednik Srbije zvanično je podneo Vladi akt za izmenu krivičnog zakonika: Ovo će biti drakonske kazne, posebno za pedofile i silovatelje

Nedelja usred srede: Premijerka izložila ekspoze, ističe rok za zamenu tablica na KiM, Vučić zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost
pregled sreda1 copy - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Tanjug

Srbija dobija novu vladu. Tim povodom premijerka Ana Brnabić izložila je ekspoze u Skupštini, a poslanici su prethodno usvojili izmenjen Zakon o ministarstvima.

Ekspoze

Nova vlada tako će imati 25 ministarstava i još tri ministra bez portfelja

24sedam/Goran Sivački
Premijerka je ekspoze izlagala u Skupštini Srbije

 

Premijerka je u svom ekspozeu istakla prioritete budućeg kabineta, među kojima su energetika, nastavak digitalizacije, dualno obrazovanje, razvoj nauke, čuvanje stabilnosti, ali i teritorijalnog integriteta.

Tenzije na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za četvrtak u 10 sati. Kako se približava rok za primenu spornog propisa o preregistraciji vozila na KiM, tako se i tenzije podižu. Uprkos predlogu američkog izaslanika Gabrijela Eskobara da se rok za preregistraciju odloži na 10 meseci, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbacio je tu mogućnost te potvrdio da će primena početi 1. novembra.

Predstavnici Srpske liste zatražili su danas hitan sastanak sa predsednikom Vučićem zbog najave nasilnih akcija Aljbina Kurtija, posebno na severu Kosova i Metohije, što izaziva strah i neizvesnost, te dodali da naš narod ne pristaje na jednostrane poteze Prištine kojoj je cilj progon svega što je srpsko sa ovih prostora. 

Predsednik Srbije nedavno je istakao, nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte, da su oni takođe zabrinuti zbog mogućnosti da se dogodi eskalacija na terenu.

Izmene Krivičnog zakonika

Predsednik Vučić saopštio je protekle nedelje i da je podneo inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na krivična dela protiv polnih sloboda.

On je istakao da se radi o povećanju kazni za silovatelje, za obljubu nad detetom i nemoćnim licem. Do sada je to bilo od pet do 12 godina, od sada će biti od pet do 20 godina, sa mogućnošću doživotne robije. Ako je delo učinjeno prema detetu, kažnjavaće se od najmanje 10 godina do doživotne robije.

- Najteže kazne sam predvideo. Imali smo i obljubu zloupotrebom položaja, koja će sada biti od šest meseci do pet godina. Dakle, sve kazne su podignute - istakao je predsednik Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike