Ključne stavke ekspozea premijerke Ane Brnabić: Ovo će biti prioriteti buduće Vlade Srbije

25.10.2022

17:48

0

Premijerka je istakla da očekuje od ministara da daju sve od sebe i da svoj posao shvate kao najveću dužnost narodu i zemlji

Ključne stavke ekspozea premijerke Ane Brnabić: Ovo će biti prioriteti buduće Vlade Srbije
skupština Goran Svački (2) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila je danas u Skupštini Srbije pred ministrima, poslanicima i građanima Srbije ekspoze u kojem je istakla prioritete njenog budućeg kabineta i izazove sa kojim će se susresti.

Ona je poručila da "u ovako teškim vremenima ne postoji stvar koja nije važna, i da ne postoji dan koji imamo pravo da izgubimo uzalud, te da očekuje od ministara da daju sve od sebe i da se u potpunosti posvete svom poslu, da ga shvate kao najveću dužnost narodu i zemlji. Da ukažu dužno poštovanje prema svim građanima i za čiji interes isključivo treba da rade".

TANJUG/ JADRANKA ILIC
ministri i premijerka u Skupštini Srbije

 

Tokom jednočasovnog izlaganja o postignućima prethodnog saziva Vlade, te prioritetima budućeg, Ana Brnabić je ocenila da svet od 24. februara klizi u Treći svetski rat, sa sve češćim i sve ozbiljnijim zveckanjem nuklearnim naoružanjem i sve manjim šansama za mir koji bi se sklopio u kratkom roku.

Energetska politika Srbije

"Sve ukazuje da će najveća jagma u budućnosti biti jagma za energentima i hranom. U takvom svetu Srbija treba da se pozicionira, zadrži svoju stabilnost i nastavi svoj rast i razvoj i, to je, najjednostavnije rečeno, osnovni zadatak buduće Vlade", istakla je Ana Brnabić.

Kako je najavila apsolutni prioritet u mandatu ove Vlade biće energetika, odnosno, energetska politika Srbije.

"Na isti način na koji smo se fokusirali na zdravstvo u mandatu prethodne Vlade, tako ćemo sada morati da se bavimo energetikom. Moraćemo u ovo da unesemo svo svoje znanje i energiju, da budemo hrabri, pokušavamo nove stvari, menjamo ustaljen način razmišljanja i usvajamo inovacije, da se oslonimo na sopstvene kapacitete, i pokažemo da i sada, u ovoj oblasti, možemo da ponovimo ono što smo uradili u zdravstvu", rekla je ona.

24sedam/Goran Sivački
premijerka izlaže ekspoze u Skupštini Srbije

 

U tom svetlu, premijerka je navela da država završava izgradnju bloka B3 termoelektrane Kostolac B, zatim, izgradnju gasne interkonekcije do Bugarske koji će obezbediti alternativnu rutu za dotok gasa, pa izgradnju hidroelektrane Buk-Bijela u BiH. Istakla je da mora da se krene u izgradnju revirzibilnih hidroelektrana Bistrica i Ðerdap 3, kako bi se obezbedilo balansiranje za nekoliko hiljada megavata iz obnovljivih izvora energije u budućnosti.

Istakla je da će biti potrebna izgradnja naftovoda, kako se Srbija ne bi oslanjala na samo jedan izvor ili jednog partnera, pa će Srbija u najkraćem roku krenuti u izgradnju naftovoda ka Mađarskoj što će takođe biti jedan od prioritetnih projekata buduće Vlade. 

"U novu energetsku politiku Srbije biće uloženo oko 12 milijardi evra u narednim godinama u okviru razvojnog plana „Srbija 2025“, istakla je premijerka.

Nastavak investicija u infrastrukturu

Dodala je da nova energetska politika Srbije podrazumeva i nastavak zelene tranzicije i ulaganje u zelenu agendu i zaštitu životne sredine, da se nastavi sa ulaganjem u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sanitarne deponije, smanjenje i ponovo korišćenje otpada.

Buduća vlada će morati da nađe način da u ovim teškim okolnostima nastavi kapitalne investicije u putnu i železničku infrastrukturu, te uveća investicije u energetsku infrastrukturu i zadrži trend kontinuiranog rasta plata i penzija. U tom svetlu, potrebno je dodatno povećati konkurentnost i produktivnost naše privrede.

Profimedia
učenici koji se školuju u sistemu dualnog obrazovanja brže se zapošljavaju

 

"Taj rast, pre svega, treba da bude rezultat dodatnog unapređenja našeg obrazovnog sistema, većeg ulaganja u nauku i inovacije, i upotrebe savremenih tehnologija, kao što je veštačka inteligencija. Sa digitalizacijom smo uradili mnogo, ali mi sada moramo da idemo dalje, a dalje znači biotehnologija”, podvukla je ona.

Nastavak digitalizacije

Premijerka je najavila da će buduća vlada dodatno ojačati dualno obrazovanje, jer je to jedna od najznačajnijih reformi u našoj zemlji u poslednjih nekoliko decenija. Ona je u prilog tome navela da se učenici, koji se školuju po dualnom modelu, u većem procentu zapošljavaju, sa višim početnim platama i kraće čekaju na zaposlenje nego učenici po klasičnom modelu. Dodala je da će uloga nauke, inovacija i tehnološkog razvoja za buduću Vladu značiti više nego ikada pre.

Uz infrastrukturu u zdravstvu i povećanje plata medicinskim radnicima, biće nastavljena i digitalizacija zdravstva. Vlada, podvukla je premijerka, mora da nastavi da radi na implementaciji programa „Srbija 2025“.

Sačuvati mir i stabilnost

“Naš plan je da u narednih godinu dana završimo pet autoputeva i brzih saobraćajnica", navela je premijerka.

Ona je dodala da je osnovni preduslov za sve to da sačuvamo mir i stabilnost na ovim prostorima, te da će Srbija nastaviti da radi na evropskim integracijama. Kada je reč o Kosovu i Metohiji, buduća vlada nastaviće da bude posvećena dijalogu sa Prištinom, ali da pre toga mora biti ispunjeno sve iz Briselskog sporazuma, najpre da bude formirana Zajednica srpskih opština. Ana Brnabić je istakla da će se nastaviti borba za naš teritorijalni integritet i podsetila da je u poslednje dve godine, još osam zemalja uručilo zvaničnu notu o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti od strane Prištine.

Instagram/buducnostsrbijeav
predsednik Vučić na sastanku sa Srbima iz regiona

 

Vlada Srbije će nastaviti da pomaže i podržava naš narod u zemljama regiona, kao i da radi na očuvanju našeg jezika i pisma. Negovaće veze sa Republikom Srpskom, poštujući Dejtonski sporazum, a nova vlada radiće još više na vraćanju naših ljudi iz inostranstva.

Premijerka je istakla da će ministri morati da poštuju i u svakoj prilici da brane principe međunarodnog prava. 

"Naše crvene linije su sasvim jasne. Svetinja su nam interes Srbije, puna samostalnost Srbije u odlučivanju o svim pitanjima unutrašnje i spoljne politike, u skladu sa sopstvenim nacionalnim interesima, ali i principima međunarodnog prava, neselektivno i apsolutno, i očuvanje vitalnih interesa i bezbednost našeg naroda na KiM", objasnila je Ana Brnabić dodajući da je to naša svetinja.

Rekla je da će Srbija uložiti maksimalne napore da sačuva o mir, i da će dati sve od sebe da nastavi da gradi bolje povezan, ekonomski otvoren, stabilan i prosperitetan region, te će nastaviti da radi na inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike