Kurti odbija pomeranje roka za preregistraciju, Srbi spremni za proteste ako dođe do oduzimanja vozila

25.10.2022

15:12

0

Građanima srpske nacionalnosti na Kosovu od jutros stižu poruke u kojima ih iz kosovske policije pozivaju na preregistraciju vozila sa srpskih na RKS tablice

Kurti odbija pomeranje roka za preregistraciju, Srbi spremni za proteste ako dođe do oduzimanja vozila
Aljbin Kurti - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da neće biti dodatnog roka za građane srpske nacionalnosti na severu Kosova da svoje automobile preregistruju na RKS tablice, prenosi Kosovo onlajn pisanje Ekonomije onlajn.

On je pozvao sve građane srpske nacionalnosti da iskoriste period do 1. novembra za preregistraciju svojih vozila dodajući da "zna da postoji i pritisak iz Beograda da se spreči preregistracija".

„Ovu odluku smo već jednom odložili za mesec dana i umesto 1. oktobra sada je 1. novembar, pa je poslednji datum 31. oktobar, kada svi građani Kosova, koji imaju vozila sa registarskim tablicama gradova na Kosovu imaju priliku da ih preregistruju“, rekao je Kurti.

Građanima srpske nacionalnosti na Kosovu od jutros stižu poruke u kojima ih iz kosovske policije pozivaju na preregistraciju vozila sa srpskih na RKS tablice.

Zemlje Kvinte zatražile su od Prištine da odloži rok za registarske tablice za 10 meseci, nakon što su poručili da ne žele napetost na severu. 

Srbi spremni za protest ako dođe do oduzimanja vozila

Blizu dve trećine ispitanika na severu Kosova i Metohije je potvrdilo da je spremno da učestvuje na protestima i u građanskoj neposlušnosti, ukoliko kosovska policija počne da im oduzima vozila zbog nezamenjenih registarskih tablica, rezultati su istraživanja nevladine organizacije "Humani centar Mitrovica“ iz Severne Mitrovice.

Istraživanje je obuhvatilo 150 ispitanika na severu KiM.

"Blizu dve trećine ispitanika je istaklo da je spremno da učestvuje na protestima i u građanskoj neposlušnosti ukoliko dođe do oduzimanja vozila zbog od strane kosovske policije. U dokumentu prištinske vlade stoji da će biti konfiskovana vozila koja ne budu preregistrovana na ''RKS'' tablice, što je u suprotnosti sa bilo kakvim imovinskim pravom, jer niko vam ne može oduzeti vozilo. Treba oduzeti 500, 1.000, 10. 000 vozila, to je nemoguće", naveo je Istraživač u oblasti bezbednosti Veroljub Petronić.

Na pitanje šta će biti potencijalni odgovor u slučaju zaplene vozila 45 odsto građana kaže da će učestvovati u protestima, 23 odsto ističe da će učestvovati u građanskoj neposlušnosti, 17 odsto kaže da neće učiniti ništa, a 15 odsto njih je izjavilo da će u slučaju zaplene vozila napustiti Kosovo i Metohiju.

Podatak iz istraživanja koji posebno brine je što građani uopšte ne veruju da ih bilo ko od relevantnih bezbednosnih snaga na Kosovu može zaštititi, navodi Kosovo onlajn.

Da građane ne bi zaštitili Unmik, Kosovska policija, niti Euleks mišljenja je između 78 i 80 odsto ispitanika dok 54 odsto ne misli da ih Kfor ne bi zaštitio.

Na pitanje da li misle da nakon 31. oktobra može da dođe do oružanih sukoba 68 odsto ispitanika je odgovorilo sa „da“, dok je 32 odsto građana odgovorilo sa „ne“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike