Vučić zvanično podneo Vladi akt za izmenu krivičnog zakonika: Ovo će biti drakonske kazne, posebno za pedofile i silovatelje

20.10.2022

19:47

0

Autor: 24sedam

Upetostručio sam u mom predlogu minimalnu kaznu, a za najteža dela smo ih izjednačili sa najtežim ubicama

Vučić zvanično podneo Vladi akt za izmenu krivičnog zakonika: Ovo će biti drakonske kazne, posebno za pedofile i silovatelje
vucic_skinas_07102022_0004 - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva dotakao se i teme koja ja u prethodnim nedeljama veoma uznemirila javnost: silovatelji u Srbiji. 

On je istakao da se te izmene odnose na sledeće kazne:

- Radi se o povećanju kazni za silovatelje, za obljubu nad detetom i nemoćnim licem. Do sada je bilo od 5 do 12 godina, od sada od 5 do 20 godina. Sa mogućnošću doživotne robije. Ako je delo učinjeno prema detetu, kažnjavaće se najmanje 10 godina, do doživotne robije. Najteže kazne sam predvideo. Imali smo i obljubu zloupotrebom položaja, koja će sada biti od 6 meseci do 5 godina. Dakle sve kazne su podignute - rekao je Vučić i dodao:

- Upetostručio sam u mom predlogu minimalnu kaznu, a za najteža dela smo ih izjednačili sa najtežim ubicama. Ako je nastupila smrt deteta, kažnjavaće se najmanje 10 godina do doživotne robije. Ranije se za nedozvoljene polne radnje kažnjavalo novčanom kaznom i zatvorom do tri godine. Brišem novčanu kaznu, i nadam se da će Vlada da prihvati - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike