Dan posle referenduma: Građani su rekli svoje, ali tu nije kraj, sada nam tek predstoji posao

17.01.2022

20:51

0

Iz CeSID-a su ocenili da je referendumski proces u Srbiji protekao u mirnom okruženju

Dan posle referenduma: Građani su rekli svoje, ali tu nije kraj, sada nam tek predstoji posao
Tan2022-1-16_203055356_0 - Copyright TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Prema najnovijim preliminarnim podacima Republičke izborne komisije, na referendumu je glasalo ukupno 1.960.636 birača. Na osnovu 98,8 odsto obrađenih glasačkih mesta, odnosno 98,25 odsto glasačkog tela na referendumu je opciju "da" zaokružilo 59,72 odsto, a "ne" 39,25 odsto. 

TANJUG/ Sava Radovanović
predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević

Iz CeSID-a su ocenili da je referendumski proces u Srbiji protekao u mirnom okruženju, ali je izostala aktivnija kampanja koja bi pomogla glasačima u donošenju referendumske odluke. CeSID je ocenio i da je referendumsko pitanje nepotpuno i nedovoljno jasno, te da je zbog toga u kampanji ostalo puno nedoumica o čemu građani treba da se izjasne. 

Navedeno je da je ukupan broj glasača za ovaj referendum iznosio 6.510.323. 

Ubrzo nakon saopštavanja preliminarnih rezultata usledile su i prve reakcije, kako domaće javnosti tako i iz međunarodne zajednice.

EU u saopštenju iz Brisela pozdravlja završetak važnog koraka u reformi Ustava radi jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje Evropskoj uniji. U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove naglašava se da se proces reformi na jačanju nezavisnosti pravosuđa ne završava referendumom i da se se mora nastaviti izmenama i dopunama niza zakona.

U saopštenju se dodaje da EU žali što nije bilo moguće postići sporazum sa vladom Kosova koji bi omogućio Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće na Kosovu, a u skladu sa dosadašnjom praksom.

Portparolka EU Ana Pisonero ocenila je da je podrška, koju su glasači u Srbiji na jučerašnjem referendumu dali izmeni Ustava, važan korak koji pokazuje posvećenost Srbije EU putu.

European Commission Youtube printscreen
Ana Pisonero

”EU pozdravlja okončanje ovog važnog koraka u reformi Ustava koji za cilj ima jačanje nezavisnosti pravosuđa u skladu sa strateškim izborom Srbije da napreduje ka članstvu u EU. Reformski proces jačanja pravosuđa je ključan i osnova je za pristupni proces priduživanja EU”, kaže Pisonero i podseća takođe da se posao na završava ovde.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji među prvima je čestitao građanima Srbije na ishodu referenduma o ustavnim promenama u Srbiji uz ocenu da je u pitanju ”važan korak i posvećenost” EU putu.

 

 

Komesar Varhelji je dodao da će EU nastaviti da radi sa srpskim vlastima na ambicioznoj agendi reformi kako bi se ostvario napredak u evropskim integracijama Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je ocenio da su građani izglasali ustavne promene na referendumu i da je Srbija poslala veoma pozitivnu sliku u svet.

TV Pink printscreen
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

On je čestitao građanima Srbije na demokratskoj atmosferi na održanom referendumu. Čestitao je svima koji su glasali, rekavši da je kako god su glasali to bilo njihovo demokratsko opredeljenje.

"Verujem da ćemo uspeti da u narednom periodu uradimo nešto za zemlju po pitanju dalje demokratizacije, nezavisnog sudstva, samostalnog tužilaštva. Uradili smo dobru stvar za zemlju", dodao je on.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se legitimitet referenduma o promenama Ustava u oblasti pravosuđa ne dovodi u pitanje i da je većina građana podržala promene.

Ona je napomenula da se promena Ustava dugo pripremala i uspeh referenduma okarakterisala kao pobedu.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
premijerka Srbije Ana Brnabić

Odluku građana Srbije da podrže promene Ustava i time daju svoj doprinos u izgradnji boljeg pravosuđa, pozdravilo je danas i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije. Oni ukazuju da ove ustavne promene predstavljaju početni korak ka unapređenju nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa u našoj zemlji, kao i da u odnosu na javno tužilaštvo daju i pravnu osnovu za izgradnju modernijeg i odgovornijeg javnog tužilaštva, koje će biti sposobnije da se odupre političkim uticajima, da se bori protiv svih oblika kriminala, pa čak i onih koji su u direktnoj vezi sa izvorima političke moći.

Promene Ustava u oblasti pravosuđa koje su građani potvrdili na referendumu pozdravilo je i Društvo sudija Srbije i ocenilo da su "građani, svojom odlukom na referendumu, omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo".

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je da je izlaznost na referendumu od oko 30 odsto "sasvim dobar rezultat" i da je jučerašnje glasanje održano u demokratskoj atmosferi. Dačić je rekao da je zadovoljan time što su građani Srbije na jučerašnjem referendumu potvrdili odluku parlamenta o ustavnim promenama.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
predsednik Skupštine Ivica Dačić

"Mislim da je ovo prva vlast koja je razvlastila samu sebe", rekao je Dačić i istakao da će ustavne promene stupiti na snagu dan posle objavljivanja zvaničnih rezultata glasanja.

Ministarka pravde Maja Popović zahvalila je građanima na iskazanoj političkoj zrelosti na referendumu i čestitala potvrđivanje Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa.

Ministarstvo pravde
ministarka pravde Maja Popović

"Izbor građana Srbije će omogućiti nezavisnije sudstvo i samostalnije javno tužilaštvo, brže i jeftinije ostvarivanje i zaštitu prava pred sudovima i suđenje u razumnom roku. Ove promene Ustava povećaće pravnu sigurnost, koja će uticati na veći priliv stranih investicija, što će posledično dovesti do povećanja životnog standarda i ekonomskog napretka Srbije", navela je ministarka.

Dodala je da će odluka na referendumu omogućiti modernizaciju i veću efikasnost pravosuđa, ali i veću odgovornost sudija i javnih tužilaca.

Sudija Vrhovnog kasacionog suda Dragana Boljević takođe je izjavila da je dobro što su građani pozitivno odgovorili na referendumsko pitanje o ustavnim promenama i da su svojim izjašnjavanjem definitivno dali legitimitet celom procesu.

TANJUG / NENAD MILOSEVIC
sudija Dragana Boljević

Ona je ocenila da su građani pokazali odgovornost, iskoristili svoje demokratsko pravo i smatra da je izlaznost od 30 odsto dobra.

"Sada postoji rok od godinu dana od proglašenja promena u kome treba da se donesu svi zakoni - o sudovima, uređenju sudova, sudijama, javnom tužilaštvu, Visokom savetu tužilaštva, Visokom savetu sudstva i drugi", objasnila je Boljević i dodala da će to biti ozbiljan posao.

Očekivano, dan nakon referenduma, opozicione stranke uglavnom iznose zamerke, smatrajući da je izlaznost bila niska, a tvrde i da je čitav proces bio nelegitiman.

Zameraju i to što su Srbi sa KiM bili onemogućeni da glasaju na Kosmetu. Deo opozicionih stranaka najavljuje podnošenje prigovora sa dokazima o nepravilnostima, i zahtev za uvid u zapisnike i birački materijal.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da rezultati referenduma mogu da se posmatraju i kao vrsta indikatora kako razmišlja biračko telo. Stanković je, komentarišući izjave pojedinih lidera opozicionih stranaka da krah na referendumu pokazuje da će vlast izgubiti i na izborima koji će se održati 3. aprila, kaže da je vlast, odnosno koalicija SNS i SPS, s obzirom na činjenicu da je većina građana koji su izašli na referendum glasalo za predloge za promenu pravosudnog sistema, pobedila.

TANJUG/ Sava Radovanović
politički analitičar Dejan Vuk Stanković

"Sa tog stanovišta - najednostavnijeg u politici, vrlo je jasna slika - vlast, odnosno njen predlog ustavnih promena koje treba da omoguće izmene pravosudnih zakona i funkcionisanje pravnog sistema, su prošle", kazao je.

Stanković sumnja da je izlaznost na referendumu mogla da bude veća jer, kako ukazuje, nije vođena specifična, dugotrajna kampanja. Ukazuje i da su izbori nešto potpuno drugačije od referenduma i navodi da će za njih kampanja biti mnogo intenzivnija.

Zaključuje da oni koji nisu izašli na referendum nisu nužno ni za vlast, ni za opoziciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike