Iz Brisela dobre vesti: EU pozdravila rezultate referenduma u Srbiji

17.01.2022

14:27

0

U saopštenju se naglašava da se proces reformi na jačanju nezavisnosti pravosuđa ne završava referendumom i da se se mora nastaviti

Iz Brisela dobre vesti: EU pozdravila rezultate referenduma u Srbiji
24sedam/Goran Sivački/Pixabay

EU u saopštenju iz Brisela konstatuje da su, prema preliminarnim rezultatima, birači u Srbiji na jučerašnjem referendumu izražili podršku amandmanima na Ustav.

”EU pozdravlja završetak ovog važnog koraka u reformi Ustava u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se naglašava da se proces reformi na jačanju nezavisnosti pravosuđa ne završava referendumom i da se se mora nastaviti.

”Za efikasnu implementaciju ustavnih amandmana potrebno je izmeniti i dopuniti niz zakona. Njih bi trebalo pripremiti kao prioritet kroz holističku reformu relevantnih zakona, u skladu sa evropskim standardima”, dodaje se u saopštenju.

EU pozdravlja nameru Vlade Srbije da nastavi sa uključivanjem Venecijanske komisije u naredne korake i naglašava da će nastaviti da prati ovaj proces i pruža finansijsku i tehničku podršku za sprovođenje reforme pravosuđa.

U saopštenju se dodaje da EU žali što nije bilo moguće postići sporazum sa vladom Kosova koji bi omogućio Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće na Kosovu, a u skladu sa dosadašnjom praksom.

Bonus video: 

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti