Oglasilo se Udruženje tužilaca povodom izglasane promene Ustava

17.01.2022

12:35

0

Rasprava koja je prethodila referendumu, pokazala je koliko je pravosuđe važna društvena tema i tiče se svakog građanina ove zemlje

Oglasilo se Udruženje tužilaca povodom izglasane promene Ustava
Ilustracija - Copyright Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (UTS) pozdravilo je odluku građana Srbije da podrže promene Ustava i time daju svoj doprinos u izgradnji boljeg pravosuđa.

Rasprava koja je prethodila referendumu, pokazala je koliko je pravosuđe važna društvena tema i tiče se svakog građanina ove zemlje, navodi UTS u saopštenju.

Ukazuje da ove ustavne promene predstavljaju početni korak ka unapređenju nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa u našoj zemlji, kao i da u odnosu na javno tužilaštvo daju i pravnu osnovu za izgradnju modernijeg i odgovornijeg javnog tužilaštva, koje će biti sposobnije da se odupre političkim uticajima, da se bori protiv svih oblika kriminala, pa čak i onih koji su u direktnoj vezi sa izvorima političke moći.

Ustavna rešenja koja su građani podržali na referendumu u velikoj meri predstavljaju ciljeve za koje se Udruženje zalaže od svog osnivanja, već 20 godina, napominje ovo strukovno udruženje.

Udruženje najavljuje da će nastaviti da se bori za samostalno i nezavisno javno tužilaštvo u uverenju da je temelj demokratskog društva "građanin čija prava može da zaštiti samo tužilaštvo i sud koji su oslobođeni uticaja politike".

"Građane podsećamo da pred nama stoji veliki posao i izazovi u vezi sa izradom seta zakona koji će regulisati niz tema iz oblasti pravosuđa. Na ovom putu Udruženje će da uloži svo svoje znanje i iskustvo kako bi dodatno unapredilo garancije nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva", navodi se u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike