Srbija je rekla DA na referendumu, šta sad sledi

17.01.2022

11:02

0

Referendum ne određuje ko će biti na vlasti, već kakav će ugled Srbija imati u Evropi i svetu, rekla je Jelena Žarić Kovačević

Srbija je rekla DA na referendumu, šta sad sledi
skupstina_ustavna_pitanja_29042021_0012 - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Nakon održanog referenduma o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, prema proceduri, sledi potvrđivanje rezultata referenduma u parlamentu, kaže predsednica skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević.

"Očekujem od predsednika Skupštine da zakaže posebnu sednicu u kratkom roku nakon što RIK proglasi konačne rezultate referenduma", rekla je Žarić Kovačević za Tanjug.

Ona je objasnila da će se posle toga raditi na zakonima koje, kako kaže, treba uskladiti sa ustavnim promenama koje su građani prihvatili.

Predsednik parlamentra Ivica Dačić rekao je ranije danas da će posle proglašenja Ustava i ustavnog zakona, uslediti raspuštanje Skupštine radi raspisivanja izbora za 3. april.

Žarić Kovačević je čestitala građanima usvojene ustavne promene u oblasti pravosuđa i jučerasnji dan, kao, kako je rekla, "praznik demokratije".

"Narod je odlučio da podrži državu, da napravimo korak napred ka vladavini prava, sigurnijoj nezavisnosti sudstva i većoj samostalnosti tužilaštva i jačanju institucija", dodala je ona.

Žarić Kovačević je ocenila da to znači i veću odgovornost pravosuđa da obezbedi da svi građani imaju jednako pravo na pristup pravdi, ali je, ističe, važno i to što će se element politike potpuno eliminisati iz izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

"Referendum nije pitanje politike, već države. Nije pitanje takmičenja između političkih partija, već boljitka koje promene donose svim građanima Srbije", navela je ona i dodala da referendum ne određuje ko će biti na vlasti, već kakav će ugled Srbija imati u Evropi i svetu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike